Державні експерти за рік досі не оцінили вартість арештованих картин Медведчука, — «Слідство.Інфо»

Державні експерти за рік досі не оцінили вартість арештованих картин Медведчука, — «Слідство.Інфо»

14 Вересня 2023
777
14 Вересня 2023
15:09

Державні експерти за рік досі не оцінили вартість арештованих картин Медведчука, — «Слідство.Інфо»

777
Експерти оцінюють три картини Айвазовського у понад 450 тисяч доларів, тоді як у лютому оцінювали одну з них усього в 100 тисяч гривень.
Державні експерти за рік досі не оцінили вартість арештованих картин Медведчука, — «Слідство.Інфо»
Державні експерти за рік досі не оцінили вартість арештованих картин Медведчука, — «Слідство.Інфо»

Експертиза мистецької колекції з маєтку екснардепа Віктора Медведчука в Пущі-Водиці, яку проводить Київський науково-дослідний інститут судових експертиз, через майже рік досліджень усе ще перебуває на завершальному етапі.  Про це журналістам «Слідства.Інфо» стало відомо з відповіді працівників КНДІСЕ на запит. 

Колекцію картин, яку вилучили в маєтку Медведчука, відправили на експертизу до КНДІСЕ у жовтні минулого року.

У листі експерти КНДІСЕ пояснюють, що значний термін досліджень пов’язаний з багатооб’єктністю та складністю мистецтвознавчого аналізу робіт. А для всебічного та повноцінного вивчення об’єктів дослідження до роботи залучено представників національних музеїв.

У лютому 2023-го представники КНДІСЕ повідомили журналістам «Слідства.Інфо», що для дослідження збірки потрібно щонайменше три місяці, а директор відомства Олександр Рувін стверджував, що експерти постараються закінчити його до кінця другого кварталу, тобто десь до початку липня. Втім цього часу, як видно з відповіді, фахівцям на дослідження не вистачило.

Крім того, тоді експертка Інституту, мистецтвознавиця Ірина Ходченко підтвердила справжність однієї з картин Івана Айвазовського і сказала, що коштувати вона може до 100 тисяч гривень. Натомість двоє незалежних мистецтвознавців, з якими проконсультувались журналісти, оцінили цю ж картину у 80–200 тисяч доларів. Ціна ще двох картин Айвазовського, за словами експертів, коливається від 5 тисяч до 3 мільйонів доларів.

Тепер же, у відповіді на журналістський запит, Інститут повідомив, що підтвердив автентичність трьох картин Айвазовського, вилучених у Медведчука. При цьому експерти КНДІСЕ оцінили їхню вартість у понад 450 тисяч доларів (тоді як раніше оцінювали одну з них всього у 100 тисяч гривень. — «ДМ»). «Чому так змінилася оцінка картин відомого художника за більше ніж пів року — незрозуміло», — резюмують журналісти. 

Також в Інституті зазначають, що всі об’єкти досліджень на час проведення експертизи перебувають у КНДІСЕ. Після її завершення за рішенням суду їх мають передати до музеїв України.

Нагадаємо, Віктор Медведчук 24 лютого 2022 року втік зі свого маєтку в Києві і переховувався у столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти і затримати Медведчука.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров’я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області. Його дружина Оксана Марченко виїхала з України перед початком повномасштабної війни.

До моменту своєї втечі, 24 лютого, Медведчук залишався під домашнім арештом у межах двох кримінальних проваджень — щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі та щодо сприяння діяльності терористичної організації через постачання вугілля з окупованих територій Донбасу. 

21 вересня 2022-го його обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». 

10 січня 2023 року президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандата.

Фото: картини, вилучені у Медведчука, на експертизі / «Слідство.Інфо» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
777
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду