Що не так із сербським бунтом в лавах окупантів: дайджест пропаганди за 9 січня 2024 року

Що не так із сербським бунтом в лавах окупантів: дайджест пропаганди за 9 січня 2024 року

10 Січня 2024
341

Що не так із сербським бунтом в лавах окупантів: дайджест пропаганди за 9 січня 2024 року

341
Найманці сподівалися в Україні на «сафарі», а отримали сувору російську реальність.
Що не так із сербським бунтом в лавах окупантів: дайджест пропаганди за 9 січня 2024 року
Що не так із сербським бунтом в лавах окупантів: дайджест пропаганди за 9 січня 2024 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 9 січня 2024 року.

  1. Прямий шлях з RT до громадянства РФ
  2. Сербські найманці хочуть до Кадирова
  3. Як РФ стріляє собі в ногу з інтернет-цензурою
  4. Кремль підготував українську мобілізаційну методичку

Прямий шлях з RT до громадянства РФ

Путін надав російське громадянство 44 іноземцям різних країн. Відзначимо, саме ім’ям президента підписуються всі укази про надання чи позбавлення громадянства РФ.

НАСПРАВДІ, цього разу список «новых русских» поповнили:

–    американець Ендрю Лео Калагеоргі, який брав участь в етерах держканалів РФ. Він називає себе нащадком Катерини II та її фаворита Григорія Потьомкіна;

–    американський ведучий каналу RT Пітер Лавелль;

–    Хорватка Мірелла Якупанець. Вона переїхала в Донецьк, контрольований російськими бойовиками. У 2022 році росЗМІ стверджували, що на батьківщині проти неї порушено кримінальну справу. Також одна з улюбленців RT;

–   Екс-офіцер Югославської народної армії Ратко Самац. У 1992–1995 роках брав участь у боснійській війні. Боснія і Герцеговина звинувачує його у скоєнні воєнних злочинів проти мирних громадян під час масової різанини у місті Ключ, а також у вбивстві подружжя-мусульман Хамдії та Дервіси Вучич та Міни Таліч. З 1999 року Самац переховується від правосуддя в Росії. У 2013 році Міністерство юстиції Боснії і Герцеговини оголосило його у міжнародний розшук. У січні 2016 року Самаца було затримано під час спільної операції Інтерполу та ФСБ: його помістили у СІЗО, але пізніше перевели під домашній арешт. Через три місяці Генпрокуратура Росії відмовила Боснії і Герцеговині в екстрадиції Самаца та звільнила його з-під арешту. І ось тепер він став громадянином РФ. 

Як бачимо, останні два персонажі – з балканських країн. Це особливо цікаво, зважаючи на нещодавній скандал із сербськими найманцями.

Сербські найманці хочуть до Кадирова

Офіційний представник Кремля Пєсков 9 січня, зі словами «це прерогатива Міноборони», відмовився коментувати відеоскаргу сербських найманців, у якій вони розповіли про знущання з них у російській армії. Відео записав громадянин Сербії Деян Берич.

НАСПРАВДІ, за словами Берича, серби почали приїжджати до РФ для служби в окремому підрозділі «Вовк». Вони підписували контракт з МО РФ у військовій частині в Підмосков’ї та були зараховані до 119-го полку 106-ї тульської повітряно-десантної дивізії. Після цього їх переправляли до Рязані, а потім до окупованого Луганська. Там вони зіткнулися з тим, що російські військові називають їх циганами, посилають на штурм без зброї, б’ють і пропонують зізнатися в шпигунстві. Вранці 8 січня до них приїхала військова поліція, відкрила вогонь над їхніми головами та побила. У підсумку і з’явилося це відеозвернення до Путіна.

З цього приводу варто розуміти декілька речей:

–    взаємовідносини в регулярній російській армії нічим не кращі, ніж у пригожинських «штрафбатах»;

–    жодної поваги, або принаймні рівного ставлення як до своїх, до найманців немає. Вони для росіян – «худоба» (саме це слово і вжили серби);

–    подібні відеозвернення свідчать про внутрішньовидову боротьбу в окупаційні армії. Адже під іншим підрозділом, куди вони хочуть перейти, мався на увазі кадировський «Ахмат». (Генпрокуратура РФ вже влаштувала перевірку з приводу їхнього звернення і обіцяла сприяння). Тобто про небажання воювати проти України з боку сербів не йдеться;

–    сам Берич є професійним вербувальником, який воював на Донбасі на російському боці як снайпер з 2014 року. Свого часу про нього докладно розповів відомий український журналіст Роман Цимбалюк, а Укрінформ присвятив йому цілу статтю;

 –  нещодавно він увійшов до ініціативної групи виборців, яка підтримала висування Путіна на виборах президента РФ у березні 2024 року;

–    за інформацією Бі-Бі-Сі, до осені минулого року контракти з російською армією уклали щонайменше 100 сербів, а метою МО РФ взагалі було набрати цілу окрему бригаду з громадян країн колишньої Югославії. При цьому закони Сербії забороняють найманство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сербський джин з пляшки «Вагнера»

Отже, ситуація виглядає так: серби, яких найняв Берич, сподівалися в Україні на «сафарі», а отримали сувору російську армійську реальність. У підсумку почали скиглити та тиснути на Берича. Мовляв, ми на таке не підписувалися. Той, не маючи жодних важелів вплинути на ситуацію, записав відеозвернення, начепивши при цьому майку з «командою Путіна». Ну а про те, що МО РФ жодним чином не прокоментувало сербський бунт і говорити зайве.

Як РФ стріляє собі в ногу з інтернет-цензурою

Цікаво, що Берич у своєму відеозверненні кокетливо зазначив: «чекаю, що після цього мене посадять за дискредитацію армії». Ніхто його, звісно, не посадить. І навіть не заблокує у мережі «ВКонтакте», де й з’явилося його звернення. 9 січня з’явилася цікава цифра: 63% росіян виступили за посилення цензури у ЗМІ.

НАСПРАВДІ, торік до російських судів надійшло 2870 протоколів про «дискредитацію» армії. Загальна кількість адміністративних справ за відповідною статтею з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну досягла близько 8400. До речі, лідером за кількістю отриманих протоколів залишається волгоградський активіст, етнічний українець Віталій Готра — 2022 року його оштрафували на суму майже 700 тисяч рублів.

69 тисяч інтернет-ресурсів в Росії торік видалено або заблоковано за так звані фейки та дискредитацію армії. У 2022 році блокування зазнали 128 тисяч інтернет-ресурсів. Таким чином, кількість блокувань з початку повномасштабного вторгнення в Україну наблизилася до 200 тисяч. Заблоковані повідомлення стосуються насамперед війни з Україною, економічної ситуації в Росії, «застосування ядерної зброї» та порушень під час виборів восени 2023 року.

Торік прокурори направили до судів кримінальні справи щодо 70 обвинувачених за статтею про «публічне розповсюдження неправдивої інформації про використання ЗС РФ». Усього було зареєстровано 135 таких злочинів.

Ще одна цікава цифра: за даними проєкту Top10VPN, у 2023 році Росія виявилася країною, яка найсильніше постраждала у матеріальному вимірі (близько $4 млрд) від інтернет-обмежень. Загалом вони зачепили 113 млн користувачів з РФ.

Кремль підготував українську мобілізаційну методичку

При цьому у РФ, звісно, не гребують розповсюджувати фейки та дискредитувати ЗСУ. Коли приводів немає, їх вигадують. Коли є – ще краще. А приводом може бути будь-що. Наприклад, міністр оборони України Рустем Умеров 9 січня повідомив, що відомство вперше придбало 50 тисяч комплектів жіночої форми. І це – привід. Такий само як і бронежилети для жінок, що стало предметом широкого обговорення на Z-ресурсах.

НАСПРАВДІ, цих та інших приводів для численних публікацій на тему «війна київського режиму до останнього українця перетворилася на війну до останньої українки» – чимало. 

В Кремлі закликали держЗМІ приділити активну увагу законопроєкту про мобілізацію в Україні, який зараз активно обговорюється. Путінська адміністрація вимагає від федеральних каналів та найбільших ЗМІ акцентувати на тому, що за час війни українська влада «провела вже кілька хвиль мобілізації та не збирається зупинятися».

«Потрібно акцентувати увагу на найрадикальніших ініціативах на кшталт мобілізації жінок та студентів (попри те, що керівництво України навіть обговорення таких пропозицій відкидає). Така методичка вже спущена. Також надана команда «підсвічувати» будь-яку інформацію про можливий конфлікт між командою президента України Володимира Зеленського та військовим керівництвом — насамперед головкомом ЗСУ Валерієм Залужним», — зазначив один із російських медійників, який ознайомився із новими кремлівськими установками.

Тож пропаганду мобілізували на чергові фейки та маніпуляції. Варто бути готовим. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
341
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду