ІМІ: «Ти Київ», де працює ексведуча телеканалів Медведчука, видалив коментар про її минуле. Медіа запевняє, що це зробили помилково (ОНОВЛЕНО)

ІМІ: «Ти Київ», де працює ексведуча телеканалів Медведчука, видалив коментар про її минуле. Медіа запевняє, що це зробили помилково (ОНОВЛЕНО)

19 Листопада 2023
21068
19 Листопада 2023
11:00

ІМІ: «Ти Київ», де працює ексведуча телеканалів Медведчука, видалив коментар про її минуле. Медіа запевняє, що це зробили помилково (ОНОВЛЕНО)

21068
До повномасштабного вторгнення Росії в Україну Софія Півняк працювала на проросійському телеканалі NewsOne.
ІМІ: «Ти Київ», де працює ексведуча телеканалів Медведчука, видалив коментар про її минуле. Медіа запевняє, що це зробили помилково (ОНОВЛЕНО)
ІМІ: «Ти Київ», де працює ексведуча телеканалів Медведчука, видалив коментар про її минуле. Медіа запевняє, що це зробили помилково (ОНОВЛЕНО)

Медіа «Ти Київ», де працює колишня ведуча телеканалів Медведчука Софія Півняк, видалило коментар читача про її минуле на інстаграм-сторінці редакції. Про це у своїх сторіз повідомила журналістка «Суспільного Культура» Олеся Котубей-Геруцька, коментар якої також зник під дописом, передає ІМІ. 

Користувачі почали залишати коментарі під відеороликом з Півняк із закликом звільнити її, звертаючи увагу на те, що раніше вона працювала на каналах Медведчука.

Скриншоти Олесі Котубей-Геруцької

У коментарі ІМІ редакція «Ти Київ» запевнила, що коментар Павла Косолапкіна був видалений випадково, а в команді провели «внутрішню роботу щодо цієї ситуації».

«Коментар під згаданою вами публікацією було видалено одним з наших співробітників помилково. Цей вчинок суперечить нашій політиці і правилам ведення соцмереж, за що ми вже перепросили перед автором коментаря та нашими читачами. Внутрішня робота щодо цієї ситуації проведена», — йдеться у відповіді медіа. 

Окрім цього, команда «Ти Київ» у коментарі Павлу заявила, що «всі без винятку» люди, які працюють над проєктом, мають проукраїнську позицію: «Ми розуміємо, що до повномасштабного вторгнення Росії багато українців не були свідомими та могли мати помилки у минулому, ми це приймаємо. Але ми не співпрацюємо з тими, хто продовжує мати “неоднозначну” позицію та такі ж зв’язки після 24 лютого 2022 року, для нас це принципово».

Водночас журналістка «Суспільного Культура» сказала, що не отримувала жодних повідомлень із вибаченнями від «Ти Київ».

ОНОВЛЕНО: Як зазначила пресслужба медіа «Ти Київ» у розмові з «Детектором медіа», команда справді видалила лише один коментар та перепросила в читача за цю помилку. Натомість до видалення повідомлення Олесі Котубей-Геруцької редакція, за словами комунікаційників, не причетна. 

«Ми справді випадково видалили лише один коментар. Можливо, хтось натиснув "поскаржитися" (на коментар журналістки Суспільного. — “ДМ”.). Однак це зробила не редакція. Ми не можемо брати відповідальність за це. Ми відповідальні лише за перше помилково видалене повідомлення», — йдеться у відповіді пресслужби.

Повідомлення Олесі Котубей-Геруцької та Павла Косолапкіна, які видалили. Скриншот Олесі Котубей-Геруцької, наданий ІМІ

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну Софія Півняк працювала на телеканалах Медведчука. Про це свідчить інформація в її резюме, яке є у відкритому доступі. У ньому вказана робота на проросійському телеканалі NewsOne з 2019-го по 2022 рік.

Скриншот ІМІ резюме Софії Півняк на Jobs.ua

Як розповіла ІМІ журналістка «Суспільне Культура» Олеся Котубей-Геруцька, вона була знайома з Софією, але припинила з нею спілкуватися у 2019 році, коли та перейшла на канал NewsOne. У 2021 році вони також перетиналися у Верховній Раді.

Скриншот ІМІ публікації Софії Півняк про Віктора Медведчука

За словами Котубей-Геруцької, спершу Півняк працювала кореспонденткою, а потім і ведучою. Після заборони мовлення NewsOne вона разом з колегами перейшла на новостворений «Перший Незалежний». 

«У Верховній Раді її можна було побачити у "ватному куточку" — так ми з іншими журналістами називали місце, де збиралися "журналісти" ZIK, 112, NewsOne та кореспонденти Шарія. Брали коментарі вони найчастіше в одіозних проросійських політиків, вони прямо з сесійної зали одразу йшли до них — Вадим Рабінович, Ілля Кива, Юрій Бойко, Нестор Шуфрич. Пам'ятаю радісні фото Півняк із колегою Діаною Панченко та Рабіновичем у неї на сторінці. Зараз цих фото нема. Фотографувалася вона і з Шуфричем — ось скриншот нашого спільного знайомого, який відповів їй на ту сторіз», — зазначила журналістка «Суспільного Культура».

Скриншот Олесі Котубей-Геруцької

Вона також згадала сюжет до 9 травня, в якому Півняк опитувала переважно тих, хто сумував за Радянським Союзом. Зараз це відео прибрали з мережі.

«У ньому вона сама співала "фронтову" пісню "Сіній платочек" і її виконання перемежовувалося з вокс-популі киян про те, що для них значить "дєнь побєди". Відповіді в сюжеті були підібрані винятково тих респондентів, хто говорив про свою ностальгію за Союзом, утиски і нацизм в Україні відносно тих, "кто просто хочет помніть"», — розповіла Олеся Котубей-Геруцька. 

Доповнено 4 грудня 2023 року: Софія Півняк відреагувала на матеріал, опублікувавши відеозвернення на своїй інстаграм-сторінці. Журналістка зазначила, що до повномасштабної війни, вона, як і багато інших колег, набувала журналістський досвід на різних телеканалах: «У моєму випадку це був телеканал NewsOne. Саме це стало тригером для професійної спільноти та підняло хвилю критики. Свій досвід роботи на NewsOne я не приховую та не заперечую». 

Журналістка вважає, що її робота на телеканалі «не говорить про зраду та промивання мізків українцям». 

«Для мене зараз час дій. Я висвітлюю тему гуманітарної допомоги, співпрацюю з благодійними фондами, спілкуюся з військовими, які дають інтерв'ю з окопів, беру інтерв'ю у ветеранів, займаюся проєктами, які допомагають українцям пережити цей скрутний час, емоційно підтримують, надихають людей на добрі справи та благодійність, та вірю в нашу перемогу. Моя позиція є повністю зрозумілою, це позиція українки. Я вірю в Збройні сили та зневажаю ворогів», — сказала Півняк.

Станом на 1 жовтня 2023 року бенефіціаром «Ти Київ» (ТОВ «Телерадіокомпанія “Купол”») значиться Ганна Ковальова з 89%. Ще по 11% — у Сергія Турчінова, якого розслідувачі Bihus.Info називають бізнес-партнером нардепа від забороненої партії «ОПЗЖ» Вадима Столара в інших сферах діяльності, та акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Фенікс». 

Ганна Ковальова — співзасновниця креативних агентств «We know how» і «Badoev ID».  Торік вона придбала у Вадима Столара медіахолдинг Live.Network, у який входять телеканали «Типовий Київ» (ТОВ «ТРК “Купол”»), Odesa.live (ТОВ «ТРК “Клуб-ТВ”») та Live (ТОВ «Ньюс нетворк»). 

Нагадаємо, 2 лютого 2021 року президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яке передбачає запровадження на п'ять років санкцій проти народного депутата Тараса Козака та юридичних осіб, що володіють ліцензіями телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK.

12 травня минулого року українські медійні організації та журналісти звернулись до президента України Володимира Зеленського і тоді ще міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка з приводу участі ведучих, які поширювали проросійську пропаганду, в ефірах телемарафонів, що позиціонуються як національні.

«Детектор медіа» докладно обґрунтовував причетність цих ведучих до поширення російської пропаганди (після цієї публікації відео їхніх інтерв’ю почали масово видаляти з ютубу).

Фото: скриншот «Ти Київ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21068
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду