Bihus.Info дослідили маєтності митрополита УПЦ МП Павла: два маєтки на мільйон доларів, агробізнес і мерседеси (ВІДЕО)

Bihus.Info дослідили маєтності митрополита УПЦ МП Павла: два маєтки на мільйон доларів, агробізнес і мерседеси (ВІДЕО)

6 Квітня 2023
2168
6 Квітня 2023
11:49

Bihus.Info дослідили маєтності митрополита УПЦ МП Павла: два маєтки на мільйон доларів, агробізнес і мерседеси (ВІДЕО)

2168
Bihus.Info: Екснамісник Лаври володіє двома маєтками у центрі Києва та в області вартістю понад мільйон доларів, складами та корівниками площею шість гектарів та кількома автомобілями Mercedes за $50–130 тисяч.
Bihus.Info дослідили маєтності митрополита УПЦ МП Павла: два маєтки на мільйон доларів, агробізнес і мерседеси (ВІДЕО)
Bihus.Info дослідили маєтності митрополита УПЦ МП Павла: два маєтки на мільйон доларів, агробізнес і мерседеси (ВІДЕО)

Колишній намісник Києво-Печерської лаври митрополит УПЦ МП Павло (Лебідь), якого підозрюють у виправданні збройної агресії Росії та розпалюванні міжрелігійної ворожнечі, володіє двома маєтками у центрі Києва та в області вартістю у понад мільйон доларів кожен, кількома автомобілями Mercedes за $50–130 тисяч та, йморвіно, агрокомплексом зі складами та корівниками площею понад тисячу гектарів. Про це йдеться у розслідуванні журналістів Bihus.Info.

Журналісти встановили, що у селі Вороньків на Київщині митрополит Павло має двоповерховий будинок на 580 кв. м., побудований на ділянці площею 40 соток.

Також на території є ще один двоповерховий гостьовий будинок площею 170 кв.м., альтанка і будинок охорони.

У 2016 році цей маєток виставляли на продаж за $1 300 000.

В оголошенні було вказано, що будинок мебльований виробами італійських та англійських майстрів, кімнати оздоблені дорогими меблями. Вказувалося, що підлога вкрита мармуром та німецьким паркетом та має підігрів. Люстри – чеські, а побутова техніка від дорого виробника. В описі зазначалося, що будинок дуже теплий та затишний.

Ще один двоповерховий будинок митрополита на 506 кв. м. розташований у Печерському районі Києва. За даними ЗМІ, там є турецька лазня, сауна, басейн та окремий ліфт. Журналісти оцінили орієнтовну вартість маєтку у понад мільйон доларів.

За словами журналістів, ділянку, на якій стоїть маєток, наприкінці 90-х та на початку нульових років «церковники тупо віджали у людини, чия родина жила тут ще з початку 20-го століття». 

Також Павло володіє майновий комплекс зі складами та корівниками. Земля під ними площею понад 6 гектарів належить сільраді, але митрополит її орендує і здає в суборенду чоловіку на ім'я Олександр Матвієнко. Той володіє фірмою «МПЛ Агро», яка прописана за адресою комплексу Петра Лебедя.

Зазначається, що «МПЛ Агро» має у користуванні понад 500 земельних ділянок на Київщині та Чергівщині сукупною площею понад 1100 га. На сайті фірми вказано, що вона займається обробкою 12 тисяч га землі, має 800 дійних корів, розводить свиней і курей.

Журналісти звертають увагу, що в назві «МПЛ Агро» може бути зашифроване ім’я священнослужителя – «митрополит Павло Лебідь».

Щодо автомобілів, з 2016-го митрополиту, якого знають також за прізвиськом «Паша Мерседес», належить кросовер Mercedes-Benz Gle 350 2013 року випуску, вартість якого становила близько $53 тисячі. З січня 2022-го митрополит володіє також мікроавтобусом Mercedes-Benz 220, який коштує від $88 тисяч.

Крім того, за словами журналістів, останнім часом митрополита помічали на «подовженому чотирьохсотому мерсі» вартістю від $135 тисяч, який оформили у 2018 році, але який «де-юре митрополиту не належить», а оформлений на того ж Олександра Матвієнка.

Нагадаємо, 1 квітня СБУ повідомила про підозру колишньому настоятелю Києво-Печерської Лаври Павлу (Петру Лебедю). За інформацією правоохоронців, він був причетний до розпалювання релігійної ворожнечі, а також виправдовування і заперечення збройної агресії Росії проти України.

Слідчі також провели обшуки в місцях проживання та тимчасового перебування фігуранта.

Служба безпеки опублікувала перехоплені записи розмов Павла (Лебедя). На записах митрополит радів тимчасовій окупації Херсона та називав вторгнення РФ в Україну «війною Америки та Росії до останнього українця». «І вже сьогодні Херсон благовіствуй радость вєлію, там уже прапора російські скрізь і все.. і люди, люди довольні», — коментував Павло окупацію Херсона. Він звинувачував Україну в тому, що вона нібито «спровокувала» Москву на повномасштабну війну, і ототожнював бійців тероборони з мародерами і назвав їх «ублюдками».

2 квітня суд призначив Павлу запобіжний захід — домашній арешт на 60 діб з використанням електронного браслета.

Раніше, 30 березня представники УПЦ МП провели у Києва-Печерській лаврі богослужіння, яке транслювалося у прямому етері у соцмережах. Митрополит УПЦ МП Павло поводив себе агресивно і погрожував побити палицею журналіста. Зокрема, Павло намагався вибити мікрофон в кореспондентки каналу «Еспресо» Валерії Пашко та штовхнув її.

Фото та скриншоти: Bihus.Info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2168
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду