Іспитовий термін за «порушення рівноправності»: у Кропивницькому винесли перший вирок ієрарху УПЦ МП

Іспитовий термін за «порушення рівноправності»: у Кропивницькому винесли перший вирок ієрарху УПЦ МП

12 Травня 2023
1276
12 Травня 2023
17:07

Іспитовий термін за «порушення рівноправності»: у Кропивницькому винесли перший вирок ієрарху УПЦ МП

1276
Прокуратура твердить, що зібрала докази публічного схвалення митрополитом окупації територій України, а СБУ каже, що Іосаф поширював пропаганду серед вірян і отримував циркуляри від кураторів з Москви. Однак у вироку суду про це не згадується.
Іспитовий термін за «порушення рівноправності»: у Кропивницькому винесли перший вирок ієрарху УПЦ МП
Іспитовий термін за «порушення рівноправності»: у Кропивницькому винесли перший вирок ієрарху УПЦ МП

Районний суд Кропивницького засудив екскерівника Кіровоградської єпархії УПЦ МП митрополита Іосафа та секретаря єпархії за порушення рівноправності громадян за національною, расовою чи релігійною ознакою. Обидва засуджені визнали свою провину, їм присудили три роки позбавлення волі з іспитовим терміном два роки.

При цьому правоохоронці повідомляють про співпрацю церковників з ворогом, однак у вироку суду про це не згадується.

Як повідомила пресслужба СБУ, це перший в Україні вирок високопоставленому клірику УПЦ МП. Митрополит Іосаф (Петро Губень) та секретар єпархії Роман Кондратюк повністю визнали свою провину в злочинах, які їм інкримінувала Служба безпеки.

Обох чоловіків засудили за порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України).

Враховуючи співпрацю зі слідством та визнання вини, суд призначив їм три роки позбавлення волі з іспитовим терміном два роки, а також заборонив на один рік обіймати посади керівників релігійних управлінь та єпархій.

Як повідомляє пресслужба Кіровоградської обласної прокуратури, прокурори у суді довели, що митрополит і його секретар публічно схвалювали захоплення території України, розпалювали міжрелігійну ворожнечу в регіоні на користь країни-агресора.

За даними розслідування, пише СБУ, Іосаф входив до найближчого оточення московського патріарха Кирила (Гундяєва), з яким координував підривну діяльність проти України. Митрополит був на постійному зв’язку з очільником РПЦ і виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії та окупації східних і південних територій України, зокрема Криму.

Як пише СБУ, вказівки з Москви надходили у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території Росії. До злочинної діяльності єпископ залучив секретаря єпархії. За їхнім дорученням у церквах релігійної громади людям роздавали російську пропагандистську літературу, яку друкували багатотисячними накладами в типографіях Росії. У цих книгах російські автори ставили під сумнів українську державність і вихваляли кремлівський режим.

Під час обшуків на території єпархії правоохоронці виявили велику кількість проросійських друкованих матеріалів і документи з доказами листування з московськими «кураторами».

Відзначимо, що, за повідомленням правоохоронців, у вироку суду не йдеться про визнання вини засуджених у колабораційній діяльності, виправдовуванні агресії чи сприянні окупантам.

Нагадаємо, у квітні Служба безпеки України повідомила про підозру керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію (Снігірьову) у запереченні збройної агресії Росії проти України та виправдовуванні дій окупантів. Крім того, у лютому Служба безпеки повідомила Снігірьову про підозру в розпалюванні міжконфесійної ворожнечі 

1 квітня СБУ повідомила про підозру колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври Павлу (Петру Лебедю). За інформацією правоохоронців, він був причетний до розпалювання релігійної ворожнечі, а також виправдовування і заперечення збройної агресії Росії проти України.

Служба безпеки опублікувала перехоплені записи розмов Павла (Лебедя). На записах митрополит радів тимчасовій окупації Херсона та називав вторгнення РФ в Україну «війною Америки та Росії до останнього українця». Він звинувачував Україну в тому, що вона нібито «спровокувала» Москву на повномасштабну війну, ототожнював бійців тероборони з мародерами і назвав їх «ублюдками».

2 квітня суд призначив Павлу запобіжний захід — домашній арешт на 60 діб з використанням електронного браслета.

З листопада 2022-го СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські військові сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1276
Читайте також
18.04.2023 08:50
Валерій Степаненко
для «Детектора медіа»
4 747
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду