Журналісти виявили десятки російських дипломатів-шпигунів у Північній Європі

Журналісти виявили десятки російських дипломатів-шпигунів у Північній Європі

26 Квітня 2023
1037
26 Квітня 2023
15:54

Журналісти виявили десятки російських дипломатів-шпигунів у Північній Європі

1037
Спільне розслідування проводили журналісти Фінляндії, Швеції, Норвегії, Данії з допомогою російського центру «Досье».
Журналісти виявили десятки російських дипломатів-шпигунів у Північній Європі
Журналісти виявили десятки російських дипломатів-шпигунів у Північній Європі

Спільне розслідування журналістів Фінляндії, Швеції, Норвегії та Данії виявило десятки російських шпигунів серед колишніх та активних співробітників дипломатичних представництв Росії в цих країнах. Про це йдеться в матеріалі фінського видання Yle, норвезького NRK, шведського SVT, данського DR та російського центру «Досье». 

Видання вважає, що не менше третини співробітників посольств Росії насправді є розвідниками та працюють у російській Службі зовнішньої розвідки (СЗР), військовій розвідці (колишня ГРУ) чи ФСБ.

При цьому, як вважають експерти зі спецслужб, шпигуни зазвичай займають малопомітні дипломатичні посади, оскільки це дає їм більше можливостей для «основної роботи» і одночасно убезпечує від будь-якого кримінального переслідування в разі провалу.

За даними журналістів, фінська Служба безпеки та розвідки (SUPO) неодноразово зривала спроби таких «дипломатів» вербувати росіян, які живуть у Фінляндії.

Yle наводить кілька конкретних імен виявлених ними російських шпигунів.

Одним із них є Дмитро Оторочкін, який був третім секретарем посольства Росії в Гельсінкі з 2014 по 2018 рік, а потім був переведений до посольства РФ у Копенгагені. Там він пропрацював до 2022 року, коли Данія визнала його персоною нон ґрата. Журналісти вважають, що Оторочкін є співробітником СЗР.

Ще два виявлені російські шпигуни, як встановили розслідувачі, були вислані з Фінляндії в 2022 році (МЗС країни офіційно не повідомляє імена депортованих дипломатів РФ, тільки їх кількість).

Зокрема, Володимир Комаров до квітня 2022 року працював радником посольства Росії у Гельсінкі. Його вдалося виявити завдяки тому, що в російських базах даних адреса його реєстрації збігається з адресою штаб-квартири ГРУ.

Інший депортований, Дмитро Двіньянінов, був референтом посла, а раніше працював у російському науково-дослідному інституті з розробки космічної техніки.

За оцінками фінської Поліції захисту, до третини дипломатів російського посольства можуть бути шпигунами під прикриттям.

У Швеції журналісти SVT відстежили 21 ймовірного шпигуна, при цьому не менше тринадцяти з них продовжували працювати у Стокгольмі щонайменш до квітня 2022 року. 

Норвезький мовник NRK зазначає, що загалом у рамках розслідування встановили особи 38 агентів російської розвідки, пов’язаних із дипломатичними місіями в країнах Північної Європи. 

Ще один імовірний агент перебуває на стратегічно важливому норвезькому архіпелазі Шпіцберген. Це генконсул Росії у Баренцбурзі Андрій Чемерило, який, швидше за все, пов’язаний із ГРУ. У центрі «Досьє» дійшли такого висновку через те, що Чемерило колись проживав за адресою, про яку відомо, що це навчальний центр співробітників ГРУ. Сам Чемерило заперечує зв’язки з розвідкою.

Публікації результатів журналістського розслідування у Фінляндії, Швеції, Норвегії та Данії будуть продовжені у медіа всіх перелічених країн, повідомляє Yle.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1037
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду