У Києво-Печерській лаврі вперше провели молебень за Івана Мазепу

У Києво-Печерській лаврі вперше провели молебень за Івана Мазепу

12 Червня 2023
878
12 Червня 2023
13:09

У Києво-Печерській лаврі вперше провели молебень за Івана Мазепу

878
Молебень відбувся у церкві Всіх Святих, збудованій коштом гетьмана, з нагоди 325-річчя її освячення.
У Києво-Печерській лаврі вперше провели молебень за Івана Мазепу
У Києво-Печерській лаврі вперше провели молебень за Івана Мазепу

У неділю, 12 червня, у Києво-Печерській лаврі вперше в історії відбувся заупокійний молебень за одного з головних меценатів монастиря, гетьмана Івана Мазепу. Про це повідомляє «Укрінформ».

Молебень відбувся у церкві Всіх Святих з нагоди 325-річчя її освячення. Молитву очолив виконувач обов'язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври ПЦУ архимандрит Авраамій.

Авраамій назвав молебень за Мазепу історичною подією для лаври. «Це започаткує традицію, коли у повсякденних лаврських молитвах звучатимуть імена ктиторів (меценатів. — «ДМ»), котрі вклалися в розбудову лаври», — сказав він.

Ректор Православного вільного університету отець Георгій Коваленко розповів, що церква Всіх Святих побудована у 1698 році коштом гетьмана Мазепи. А вже у 1708 році російська церква наклала на Мазепу анафему, тож з того часу молитва за благодійника в стінах російських церков не звучала. Утім, окрім РПЦ, церковне прокляття Мазепи не визнав ніхто.

«Мазепу відспівували священники Константинопольської церкви в Бендерах (Молдова. — «ДМ»), де його і поховали. Українці молилися за Мазепу на початку 20 ст. Зокрема, на Софійській площі відбувалося вшанування пам'яті гетьмана. Українці в тодішній Польщі, у Польській православній церкві, у 1933 році також правили панахиду. Помини Мазепи відбувалися й до незалежності України — одразу коли відродилася Українська автокефальна православна церква, і далі, під час незалежності», — розповів отець Георгій.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що за ініціативи МКІП та за підтримки ЮНЕСКО в Україні у церкві розпочнуть реставраційні роботи, щоб «зберегти безцінний внесок гетьмана Мазепи в історію українського народу».

Нагадаємо, про заплановану панахиду за гетьманом Іваном Мазепою у стінах Києво-Печерської лаври стало відомо у п’ятницю. 

10 березня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року розриває договір про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном на території заповідника, що є власністю держави. 

Однак УПЦ МП відмовилася покинути всі приміщення Києво-Печерської лаври, заявивши, що юридичних підстав для виселення нібито немає. 

Кабінет Міністрів 30 березня визнав нечинним розпорядження від 2013 року про передачу майна Києво-Печерської лаври в безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату і повернув лавру в управління державі.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
878
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду