«УП» знайшла в митрополита Онуфрія та ще 20 ієрархів УПЦ МП російські паспорти

«УП» знайшла в митрополита Онуфрія та ще 20 ієрархів УПЦ МП російські паспорти

7 Квітня 2023
2066
7 Квітня 2023
19:25

«УП» знайшла в митрополита Онуфрія та ще 20 ієрархів УПЦ МП російські паспорти

2066
Глава УПЦ МП Онуфрій отримав закордонний паспорт як громадянин РФ ще у 1998 році.
«УП» знайшла в митрополита Онуфрія та ще 20 ієрархів УПЦ МП російські паспорти
«УП» знайшла в митрополита Онуфрія та ще 20 ієрархів УПЦ МП російські паспорти

Митрополит і предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій (в миру Орест Березовський) та ще понад 20 священнослужителів УПЦ МП мають російське громадянство. Про це йдеться у розслідуванні «Української правди».

Як свідчить витяг з системи «Роспаспорт», 20 березня 2002 року Орест Березовський отримав у Москві російський паспорт. За рік, 23 червня 2003 року, він отримав ще й закордонний паспорт громадянина РФ.

Утім, закордонний паспорт Онуфрію в Москві вже видавали у 1998 році священику. Це може свідчити, що російське громадянство він мав значно раніше, ніж з 2002 року.

Російське громадянство має також архієрей УПЦ МП та намісник Десятинного монастиря Гедеон (Юрій Харон). Як з’ясували журналісти, російський паспорт він отримав у 2019 році в Москві, а через рік отримав два закордонні паспорти громадянина Росії.

«Українська правда» з'ясувала також, що в січні 2023 року, майже через рік після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Гедеон проводив службу в російській Казані. Судячи з відозапису цього богослужіння, Харон промовляв молитву на підтримку російських військ.

У грудні 2022 року російський паспорт отримав також колишній митрополит Ізюмський і Куп'янський Єлисей (Олег Іванов). Як стверджують журналісти, після окупації Ізюма він продовжив молитись за патріарха Кирила та почав працювати на окупаційну владу. Зокрема, приймав у себе в храмі представників окупаційної адміністрації Харківської області.

Після звільнення Ізюма Іванов втік до Бєлгорода, де і отримав російський паспорт.

Редакція «УП» заявляє, що наразі має підтверджену інформацію про наявність понад 20 російських паспортів у священнослужителів УПЦ МП, і обіцяє найближчим часом опублікувати ці дані на своєму сайті.

Зараз редакція наводить лише деякі з прізвищ священників УПЦ МП, які мають російське громадянство:

  • митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонофан (Анатолій Єлецьких);
  • вікарій Тульчинської єпархії, єпископ Ладижинський Сергій (Сергій Аніцой);
  • вікарій Київської єпархії архієпископ Пантелеймон (Віктор Бащук);
  • керуючий Чернівецько-Буковинською єпархією митрополит Мелетій (Валентин Єгоренко);
  • керуючий Хустською єпархією митрополит Марк (Микола Петровцій);
  • керуючий Дніпропетровською єпархією митрополит Іриней (Іван Середній).

Нагадаємо, починаючи з листопада 2022-го СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські військові сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Крім того, цілій низці священників та ієрархів УПЦ МП спецслужба вручила підозру у виправданні російської агресії чи розпалюванні міжрелігійної ворожнечі. Зокрема, 1 квітня СБУ повідомила про підозру колишньому настоятелю Києво-Печерської Лаври від УПЦ МП митрополиту Павлу (Лебедю). Служба безпеки опублікувала перехоплені записи розмов Павла, на яких він радів тимчасовій окупації Херсона, звинувачував Україну в тому, що вона нібито «спровокувала» Москву на повномасштабну війну, і ототожнював бійців тероборони з мародерами і назвав їх «ублюдками». 2 квітня суд призначив Павлу запобіжний захід — домашній арешт на 60 діб з використанням електронного браслета.

Відзначимо, Українська православна церква (Московського патріархату) є самоврядною частиною Російської православної церкви. Очільник РПЦ патріарх Кирил усіляко підтримує російську військову агресію проти України, зокрема у березні 2022-го він де-факто благословив військових армії РФ на війну проти України. Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ МП в Україні більше не існує, а очільника УПЦ МП Онуфрія не вважають «митрополитом Київським».

27 грудня Конституційний суд України визнав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві її приналежність до Росії, таким, що відповідає Конституції. В УПЦ МП заявили, що не збираються змінювати свою назву після рішення Конституційного суду.

Крім того, 20 січня Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, якими керують з держави, що здійснює збройну агресію проти України.

1 грудня 2022 року РНБО запровадила санкції щодо митрополита Павла (Лебедя) та екснардепа Новинського, а також низки представників УПЦ МП.

За даними КМІС, 54% українців підтримують повну заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату. Ще майже чверть українців думають, що держава має наглядати та контролювати діяльність УПМ МП, але не забороняти її.

Фото: lavra.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2066
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду