Черкаському митрополиту УПЦ МП вручили підозру у виправданні російської агресії

Черкаському митрополиту УПЦ МП вручили підозру у виправданні російської агресії

6 Квітня 2023
1155
6 Квітня 2023
13:49

Черкаському митрополиту УПЦ МП вручили підозру у виправданні російської агресії

1155
Раніше очільнику Черкаської єпархії УПЦ МП вже повідомляли про підозру у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі.
Черкаському митрополиту УПЦ МП вручили підозру у виправданні російської агресії
Черкаському митрополиту УПЦ МП вручили підозру у виправданні російської агресії

Служба безпеки України повідомила про підозру керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП. Спецслужба зібрала докази того, що він заперечував збройну агресію Росії проти України та виправдовував дії окупантів. Про це повідомляється на сайті СБУ.

Правоохоронці не називають імені митрополита, але Черкаську єпархію УПЦ МП очолює Феодосій (Снігірьов)

За даними слідства, митрополит у 2020 році наказав створити в єпархії новий відомчий сайт за шаблоном російської православної церкви. Для цього використали російське програмне забезпечення, яке дозволяло ретранслювати контент з прокремлівських інтернет-ресурсів. Серед них — patriarchia.ru та pravoslavie.ru, на яких пропагандисти РПЦ виправдовують збройну агресію Росії та воєнні злочини росіян.

За даними СБУ, що на новому сайті Черкаської єпархії її керівник хвалив московських священиків, які допомагають окупантам, а також закликав до «об’єднання» релігійних громад у війні проти України.

Черкаська обласна прокуратура додає, що високопоставлений представник УПЦ МП забезпечував систематичне розміщення на офіційному сайті Черкаської єпархії УПЦ матеріалів із інтернет-ресурсів РПЦ, зміст яких містить ознаки виправдовування, заперечення та визнання правомірною військової агресії представників РФ проти України, а також наративи московського патріарха Кирила та заклики, спрямовані на об’єднання церков та суспільства задля перемоги Росії.

Митрополиту повідомили про підозру за частинами 2 та 3 статті 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників). За це загрожує до восьми років ув'язнення з конфіскацією майна. Наразі правоохоронці готуються до обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Відзначимо, у лютому 2023 року Служба безпеки України повідомила керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП про підозру у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі (ст. 161 Кримінального кодексу України).

Правоохоронці встановили, що митрополит у публічних висловлюваннях серед священнослужителів і вірян та в офіційних коментарях поширював заклики, що порушують рівноправність громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності та переконань.

Зокрема, під його керівництвом адміністратор відомчого сайту єпархії розміщував ворожі матеріали з пропагандистських сайтів РПЦ, серед яких patriarchia.ru та pravmir.ru. «У цих публікаціях представники країни-агресора нав’язували ідеї рашизму та популяризували кремлівський режим. Тим самим сприяли загостренню внутрішньої обстановки в регіоні через розпалювання міжрелігійної ворожнечі», — повідомляли в СБУ.

Нагадаємо, 1 квітня СБУ повідомила про підозру колишньому настоятелю Києво-Печерської Лаври Павлу (Петру Лебедю). За інформацією правоохоронців, він був причетний до розпалювання релігійної ворожнечі, а також виправдовування і заперечення збройної агресії Росії проти України.

Слідчі також провели обшуки в місцях проживання та тимчасового перебування фігуранта.

Служба безпеки опублікувала перехоплені записи розмов Павла (Лебедя). На записах митрополит радів тимчасовій окупації Херсона та називав вторгнення РФ в Україну «війною Америки та Росії до останнього українця». «І вже сьогодні Херсон благовіствуй радость вєлію, там уже прапора російські скрізь і все.. і люди, люди довольні», — коментував Павло окупацію Херсона. Він звинувачував Україну в тому, що вона нібито «спровокувала» Москву на повномасштабну війну, і ототожнював бійців тероборони з мародерами і назвав їх «ублюдками».

2 квітня суд призначив Павлу запобіжний захід — домашній арешт на 60 діб з використанням електронного браслета.

З листопада 2022-го СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські військові сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1155
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду