Bihus.Info: Сотні мільйонів гривень на роботи з відбудови на Київщині отримали компанії з криміналом та без досвіду

Bihus.Info: Сотні мільйонів гривень на роботи з відбудови на Київщині отримали компанії з криміналом та без досвіду

1 Серпня 2023
1392
1 Серпня 2023
10:50

Bihus.Info: Сотні мільйонів гривень на роботи з відбудови на Київщині отримали компанії з криміналом та без досвіду

1392
Деякі з цих компаній журналісти пов’язують з керівництвом Київської ОВА та Офісом президента.
Bihus.Info: Сотні мільйонів гривень на роботи з відбудови на Київщині отримали компанії з криміналом та без досвіду
Bihus.Info: Сотні мільйонів гривень на роботи з відбудови на Київщині отримали компанії з криміналом та без досвіду

Журналісти проєкту Bihus.Info з’ясували, що сотні мільйонів гривень на відбудову будинків та об’єктів інфраструктури на Київщині, які зруйнували росіяни, роздали фігурантам кримінальних проваджень, сумнівним компаніям без відповідного досвіду, а також структурам, власники або директори яких пов’язані із керівництвом Київської облдержадміністрації та Офісу президента. Про це йдеться у розслідуванні Олексія Ярильченка та Наталії Лазарович для Bihus.Info.

Розслідувачі повідомляють, що більшість договорів на роботи із відновлення були підписані з підрядниками напряму, без проведення тендерів, а самі договори або не публікувалися в системі Prozorro взагалі, або ж публікувалися з великим запізненням. Викликає серйозні підозри і власне вибір компаній, «які займалися або ж нібито займалися відбудовою», звертають увагу журналісти.

Зокрема, більше 200 мільйонів гривень на відбудову в Бучі без тендерів віддали родині з Рівненщини, яка не мала досвіду настільки масштабних робіт.

Тут же, в Бучі, компанія з помилкою в назві — «Булівельна компанія “Відбудова”» отримала підряди на близько 40 мільйонів гривень. Журналісти припускають, що помилка може пояснюватися «поспіхом, адже фірму реєстрували юристи, виставили її на продаж на порталі оголошень OLX, і ледь не одразу після купівлі новими власниками вона вже отримала перші замовлення». Крім того, автори розслідування встановили, що директор підприємства Борис Лісовський може бути пов’язаний із Київською державною обладміністрацією, яка курувала процес відбудови і сама долучалася до роздачі підрядів. Частина робіт, яку ця фірма мала реалізувати, не виконана досі, констатують у Bihus.Info.

Ще орієнтовно 40 мільйонів гривень від Київської обласної державної адміністрації отримала компанія «Ласт Буд Кепітал», яка фігурує в низці кримінальних проваджень, що стосуються фіктивності, ухилення від сплати податків і підробки документів. 

240 мільйонів гривень віддали ТОВ «Укрбуд-проект-реконструкція» на роботи з відновлення Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації. Правоохоронці Сумщини розслідують діяльність цієї фірми у своїй області, де підприємці також отримували замовлення. Як з’ясували журналісти, фірма належить Давиду Кізіменку — сину Олега Кізіменка — чиновника-сепаратиста, який після окупації Криму залишився там на посаді заступника мера Севастополя.

Керівники деяких міських та селищних рад від розмов з журналістами про відбудову відмовилися. Чиновники у Бучі пояснили порушення при роздачі замовлень війною та поспіхом. Ексочільник КОДА, а нині заступник керівника ОП Олексій Кулеба заявив Bihus.Info, що кримінальне минуле підрядників — це сфера відповідальності правоохоронних органів.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв про розслідування Bihus.Info, в якому журналісти розповіли, що родинна фірма спортсмена Сергія Бубки продає пальне російським окупантам. Невдовзі стало відомо, що колишній президент НОК Сергій Бубка готує позов проти Bihus.Info.

Крім цього, розслідувачі Bihus.Info, посилаючись на джерела, встановили, що президент «Київміськбуду» Ігор Кушнір, який у травні 2023 року підкорив Еверест, виїхав з території України завдяки довідці про інвалідність. 

Фото: скриншот

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1392
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду