Мінкульт подав позов до суду через перешкоджання УПЦ МП роботі комісії у Лаврі

Мінкульт подав позов до суду через перешкоджання УПЦ МП роботі комісії у Лаврі

31 Березня 2023
1304
31 Березня 2023
19:01

Мінкульт подав позов до суду через перешкоджання УПЦ МП роботі комісії у Лаврі

1304
Мінкульт обіцяє вирішити ситуацію з УПЦ МП в законний спосіб.
Мінкульт подав позов до суду через перешкоджання УПЦ МП роботі комісії у Лаврі
Мінкульт подав позов до суду через перешкоджання УПЦ МП роботі комісії у Лаврі

Міністерство культури та інформаційної політики подало позов до суду через перешкоджання УПЦ МП роботі комісії з приймання-передачі держмайна у Києво-Печерській лаврі. Про це повідомив міністр Олександр Ткаченко.

Позов поданий після того, як 30 та 31 березня, священнослужителі та парафіяни УПЦ МП не пустили комісію до Києво-Печерської лаври. Відповідно, Мінкульт вже подавав дві заяви до Нацполіції.

«Сьогодні Комісія з приймання-передачі державного майна Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" знов не змогла розпочати свою роботу через супротив УПЦ МП. Через це Заповідник звернувся до Господарського суду м. Києва, щоб усунути численні перешкоди, які чинить УПЦ МП на шляху передачі в законний спосіб майна Лаври законному власнику — державі. Відповідно до ст. 381 Цивільного кодексу України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном. Будемо вирішувати ситуацію в законний спосіб», — написав Ткаченко у фейсбуці.

10 березня 2023 року Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року розриває договір (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном на територі заповідника, що є власністю держави. У попередженні йшлося про вимогу до монахів звільнити будівлі на вулиці Лаврській, 11 і Лаврській, 15 у Києві.

Міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що ченці й служителі УПЦ МП повинні наприкінці березня покинути усі приміщення Києво-Печерської лаври.

Однак УПЦ МП відмовилася виселятися з Києво-Печерської лаври, заявивши, що юридичних підстав на виселення нібито немає. 

30 березня представники УПЦ МП провели у лаврі богослужіння, яке транслювалося у прямому етері у соцмережах. Митрополит УПЦ МП Павло поводив себе агресивно, погрожував побити палицею журналістів та штовхнув кореспондентку Еспресо.

Водночас, священник УПЦ МП на території Лаври штовхнув журналістку Суспільного, коли вона намагалася поставити запитання митрополиту Павлу, та зірвав кріплення на камері оператора.  

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності на території Києво-Печерської лаври. Санкція статті передбачає штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. Досудове розслідування триває.

Міністерство культури та інформаційної політики звернулось до поліції через перешкоджання роботі комісії з приймання та передачі державного майна Національного заповідника.

30 березня господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову УПЦ МП до заповідника «Києво-Печерська лавра» щодо недійсності одностороннього розірвання договору про оренду Лаври.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1304
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду