У Києво-Печерській лаврі вперше помоляться за упокій Івана Мазепи

У Києво-Печерській лаврі вперше помоляться за упокій Івана Мазепи

9 Червня 2023
1219
9 Червня 2023
13:10

У Києво-Печерській лаврі вперше помоляться за упокій Івана Мазепи

1219
Богослужіння відбудеться у день Всіх святих у Всіхсвятській церкві, яка була збудована коштом гетьмана.
У Києво-Печерській лаврі вперше помоляться за упокій Івана Мазепи
У Києво-Печерській лаврі вперше помоляться за упокій Івана Мазепи

11 червня 2023 року, в день Всіх святих, у Всіхсвятській церкві вперше в історії Києво-Печерської лаври відправлять панахиду за її меценатом — гетьманом Іваном Мазепою. Про це повідомляє МКІП.

За небажання коритися Московії російська церква наклала анафему на Івана Мазепу ще за його життя. Жодна з українських церков ніколи не визнавала чинності цієї анафеми, а українці по всьому світу молилися за його упокій. Натомість в московському патріархаті «проклинати» Мазепу продовжували і за часів незалежної України, і навіть після початку війни у 2014 році.

Як повідомляє МКІП, богослужіння стане початком відродження в українській лаврі традиції вшанування видатних постатей національної історії та культури.

Також за ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України та за підтримки Офісу ЮНЕСКО в Україні буде оголошено про старт реставраційних робіт у церкві Всіх святих, а ще презентовано новий проєкт — Музейний центр «Гетьман Іван Мазепа та його доба» (локація — Онуфріївська вежа).

Захід відбудеться з благословіння предстоятеля Православної церкви України блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Нагадаємо, 10 березня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року розриває договір про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном на території заповідника, що є власністю держави. 

Однак УПЦ МП відмовилася покинути всі приміщення Києво-Печерської лаври, заявивши, що юридичних підстав для виселення нібито немає. 

30 березня господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову УПЦ МП до заповідника «Києво-Печерська лавра» щодо недійсності одностороннього розірвання договору про оренду лаври.

Читайте також:

Фото: Getty Images Europe

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1219
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду