У Києво-Печерській лаврі викрили архідиякона, який працював на Росію під кураторством прокремлівського блогера Шарія

У Києво-Печерській лаврі викрили архідиякона, який працював на Росію під кураторством прокремлівського блогера Шарія

9 Лютого 2024
3494
9 Лютого 2024
21:28

У Києво-Печерській лаврі викрили архідиякона, який працював на Росію під кураторством прокремлівського блогера Шарія

3494
За даними розслідування, Шарій інструктував церковника щодо запису та поширення провокативних відео штучних заворушень біля стін Києво-Печерського монастиря.
У Києво-Печерській лаврі викрили архідиякона, який працював на Росію під кураторством прокремлівського блогера Шарія
У Києво-Печерській лаврі викрили архідиякона, який працював на Росію під кураторством прокремлівського блогера Шарія

Служба безпеки викрила та задокументувала підривну діяльність  архідиякона УПЦ (МП), який діяв на користь Росії. За даними слідства, клірик є одним із найближчих соратників колишнього настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Лебедя).  Архідиякон причетний до організації масових провокацій у лаврі навесні 2023 року, а свої підривні дії координував з прокремлівським блогером Анатолієм Шарієм, який підозрюється в державній зраді.  

Про це повідомляє пресслужба СБУ, яка не називає імені викритого пособника «русского міра». 

За інформацією інтернет-ресурсу «Україна Православна», йдеться про архідиякона Павла (Музичука). 

Під виглядом «акцій протесту» клірик планував максимально розхитати суспільно-політичну обстановку в Києві, інформують в СБУ. Для організації цього процесу архідиякон дистанційно координував свої дії з прокремлівським блогером Анатолієм Шарієм, який підозрюється в державній зраді. 

Зокрема, як з’ясувало розслідування, Шарій інструктував церковника щодо запису та поширення провокативних відео штучних заворушень біля стін Києво-Печерської лаври. 

Триває вставлення зображення... 

«Стрими архідиякона одразу підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси для поширення викривленої інформації про внутрішню обстановку в Україні, зокрема для міжнародної аудиторії», — повідомляють у спецслужбі. 

Крім того, у листуваннях з вірянами клірик УПЦ (МП) виправдовував збройну агресію РФ проти України та вихваляв вище військово-політичне керівництво країни-агресорки. При цьому фігурант регулярно намагався дискредитувати Сили оборони України, у тому числі захисників Маріуполя. 

Ініційована СБУ судова експертиза підтвердила факти його підривної діяльності. 

Під час обшуків за місцем перебування клірика виявили комп’ютерну техніку, більше десяти мобільних телефонів і майже 300 сім-карток із доказами злочинних дій. 

На підставі отриманих матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). 

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникові загрожує тюремне ув'язнення. 

Нагадаємо, в лютому 2021 року СБУ повідомила про підозру Анатолію Шарію за двома статтями Кримінального кодексу України — ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

За твердженням СБУ, з 2012 року Шарій сприяв державним та неурядовим структурам РФ у проведенні спеціальних інформаційних операцій через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телеканали. Сам Шарій вважає це рішення «чистою політикою».  

У липні 2023 року СБУ виявила факти інформаційно-підривної діяльності Анатолія Шарія, яку він проводив на виконання завдань російських спецслужб. Слідчі СБУ встановили, що пропагандист брав участь у підготовці і поширенні постановних відеороликів, де окупанти допитують українських полонених. В Україні проти Шарія запроваджені санкції, він оголошений у розшук. 

Фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3494
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду