«Полишив російське громадянство»: Предстоятель УПЦ МП Онуфрій заявив, що не вважає себе росіянином

«Полишив російське громадянство»: Предстоятель УПЦ МП Онуфрій заявив, що не вважає себе росіянином

9 Квітня 2023
3096
9 Квітня 2023
16:40

«Полишив російське громадянство»: Предстоятель УПЦ МП Онуфрій заявив, що не вважає себе росіянином

3096
У своїй заяві Онуфрій стверджує, що «особливо це було підтверджено», коли він начебто «виступив проти війни Росії з Україною і засудив російську агресію».
«Полишив російське громадянство»: Предстоятель УПЦ МП Онуфрій заявив, що не вважає себе росіянином
«Полишив російське громадянство»: Предстоятель УПЦ МП Онуфрій заявив, що не вважає себе росіянином

Предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій заявив, що «полишив російське громадянство» і вважає себе громадянином лише України. Про це йдеться в його заяві на сайті УПЦ МП.

«Хотів би відразу заявити, що я не вважаю себе громадянином Росії», — написав митрополит.

За словами Онуфрія, у 1969 році він закінчив три курси Чернівецького Державного Університету, однак згодом вирішив вступити до Духовної Семінарії, щоб стати священником.

«У Радянському Союзі в той час існували три духовні семінарії: Московська, Ленінградська та Одеська. Як українець, я хотів вступити до Одеської Духовної Семінарії, але мені відмовили, тому що я покинув університет і це начебто буде плямою на українському атеїстичному суспільстві, яке навіть в університеті не виховало в мені дух атеїста. Тоді я таємно поїхав у Росію, в м. Загорськ, де знаходилась знаменита Троїце-Сергієва Лавра і при ній Московські Духовна Академія і Семінарія. Там мене не відкинули, як це зробили в Україні, а прийняли в другий клас Московської Духовної Семінарії», — йдеться в розповіді митрополита.

Як стверджує митрополит, згодом він став частиною братії Лаври й провів там 19 років, а в 1988 році його перевели до Почаївської Лаври.

Отримання російського паспорта Онуфрій пояснив тим, що на час розпаду СРСР він мав постійну прописку на території Росії, а тому автоматично отримав саме паспорт країни-агресора. 

«Між Україною і Росією були добрі братські стосунки. Коли ці стосунки стали погіршуватись, особливо останніх десять років, я полишив російське громадянство. У мене немає російського паспорта. Особливо це було підтверджено, коли я виступив проти війни Росії з Україною і засудив російську агресію. Я вважаю себе громадянином тільки України», — заявив він.

Нагадаємо, нещодавно журналісти  «Української правди» опублікували розслідування, під час якого з'ясувалося, що митрополит і предстоятель УПЦ МП Онуфрій (Орест Березовський) та ще понад 20 священнослужителів мають російське громадянство. 

Згідно з даними журналістів, Онуфрій отримав закордонний паспорт як громадянин РФ ще у 1998 році.

4 квітня представники п’ятнадцяти громадських організацій закликали Верховну Раду ухвалити закон про заборону РПЦ в Україні. Для цього, на думку авторів звернення, необхідне невідкладне ухвалення законопроєкту № 8221 «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій». 

Також у Верховній Раді пропонують звернутися до Кабінету міністрів з пропозицією розірвати договір оренди з Українською православною церквою Московського патріархату на комплекс споруд Почаївської Успенської лаври.

Фото: сайт УПЦ МП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3096
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду