Суд відправив митрополита УПЦ МП Павла під цілодобовий домашній арешт на два місяці

Суд відправив митрополита УПЦ МП Павла під цілодобовий домашній арешт на два місяці

2 Квітня 2023
1679
2 Квітня 2023
10:17

Суд відправив митрополита УПЦ МП Павла під цілодобовий домашній арешт на два місяці

1679
Його також зобов'язали носити електронний браслет.
Суд відправив митрополита УПЦ МП Павла під цілодобовий домашній арешт на два місяці
Суд відправив митрополита УПЦ МП Павла під цілодобовий домашній арешт на два місяці

Суд призначив колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври митрополиту УПЦ МП Павлу запобіжний захід — домашній арешт на 60 діб з використанням електронного браслета. Про це повідомила кореспондентка Суспільного.

Під час судового засідання прокурор просив для митрополита цілодобовий домашній арешт на 60 днів у селі під Києвом. На думку обвинувачення, Лебідь може переховуватись, впливати на свідків, а також повторювати злочини, які скоював раніше.

Окрім цього, прокурори подали клопотання, щоб протягом домашнього арешту митрополит не користувався соціальними мережами та відеохостингами.

«Досудове слідство встановило, що з початку повномасштабного вторгнення Петро Лебідь вирішив виправдовувати збройну агресію РФ, яка розпочалася у 2014 році. Будучи при цьому намісником Свято-Успенського монастиря, він вирішив здійснювати ці дії у спілкуванні зі своїми парафіянами», — сказав прокурор Євген Завістовський.

Раніше СБУ оприлюднила перехоплення розмов митрополита, в яких він виправдовує збройну агресію РФ проти України, а також використовує наративи ворожої пропаганди.

29 березня 2023 року у публічному зверненні Лебідь також висловився стосовно Православної церкви України, яку вважає не легітимною. Слідство визнало ці слова такими, що розпалюють ворожнечу.

Адвокат Микита Чекман заявив, що митрополит мешкав у Києво-Печерській лаврі протягом 29 років, тому неможливо призначити домашній арешт за зовсім іншою адресою.

«Підозра необґрунтована, ризики необґрунтовані. Павло готовий сприяти в кримінальному провадженні, адже він сьогодні прибув попри стан здоров'я», —  сказав адвокат.

Чекман також просив застосувати запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання, оскільки митрополит зобов'язаний здійснювати служіння.

Під час засідання Павлу спершу не могли одягнути електронний браслет через проблеми зі здоров’ям. Однак у сторони захисту не було документів, які б це підтверджували. Тому адвокат запропонував викликати до суду лікаря, аби той встановив, що браслет одягнути не можна, зазначивши це у довідці.

Зрештою правоохорнці таки одягнули браслет на ногу Лебедя.

Нагадаємо, 1 квітня СБУ повідомила про підозру колишньому настоятелю Києво-Печерської Лаври Павлу (Петру Лебедю). За інформацією правоохоронців, він був причетний до розпалювання релігійної ворожнечі, а також виправдовування і заперечення збройної агресії Росії проти України.

Слідчі також провели обшуки в місцях проживання та тимчасового перебування фігуранта.

Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви. Крім того, президент призупинив громадянство 13 священників православної церкви Московського патріархату, серед яких архиєпископи і митрополити.

У січні цього року Служба безпеки України передала до суду обвинувальний акт щодо очільника Тульчинської єпархії УПЦ МП Іоанафа. Його підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і конституційний лад країни та підтримку збройної агресії. Митрополиту загрожує реальний термін покарання – до 8 років позбавлення волі.

Фото: Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1679
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду