СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу та провела в нього обшуки (ВІДЕО)

СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу та провела в нього обшуки (ВІДЕО)

1 Квітня 2023
2351
1 Квітня 2023
15:00

СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу та провела в нього обшуки (ВІДЕО)

2351
Колишній настоятель Києво-Печерської Лаври підозрюється в розпалювання релігійної ворожнечі, а також виправдовуванні та заперечення збройної агресії Росії проти України.
СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу та провела в нього обшуки (ВІДЕО)
СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу та провела в нього обшуки (ВІДЕО)

Служба безпеки оголосила підозру колишньому настоятелю Києво-Печерської Лаври Павлу (Петру Лебідю). За інформацією правоохоронців, він був причетний до розпалювання релігійної ворожнечі, а також виправдовування і заперечення збройної агресії Росії проти України. Про це йдеться на сайті СБУ.

«Встановлено, що Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії країни-агресора. Це підтвердила й ініційована Службою безпеки судово-лінгвістична експертиза», — зазначили у відомстві. 

За словами голови СБУ Василя Малюка, нині «ворог намагається використати церковне середовище для просування своєї пропаганди та розколу українського суспільства».

Лебідю оголосили підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Слідчі проводять обшуки в місцях проживання та тимчасового перебування фігуранта. 

Заходи з викриття правопорушення проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо, у листопаді-грудні 2022 року СБУ провела масштабні обшуки у церквах та монастирях УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявили велику кількість антиукраїнських матеріалів, пропагандистської літератури, документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

У грудні 2022 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви. Крім того, президент призупинив громадянство 13 священників православної церкви Московського патріархату, серед яких архиєпископи і митрополити.

У січні цього року Служба безпеки України передала до суду обвинувальний акт щодо очільника Тульчинської єпархії УПЦ МП Іоанафа. Його підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і конституційний лад країни та підтримку збройної агресії. Митрополиту загрожує реальний термін покарання – до 8 років позбавлення волі.

10 березня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року розриває договір 10-річної давнини (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном на територі заповідника, що є власністю держави. У попередженні йшлося про вимогу до монахів звільнити будівлі на вулиці Лаврській, 11 і Лаврській, 15 у Києві.

Ченці УПЦ МП відмовилися виселятися з Києво-Печерської Лаври, а сама УПЦ МП заявила, що юридичних підстав на виселення немає. 

30 березня представники УПЦ МП провели у Лаврі богослужіння, яке транслювалося у прямому етері у соцмережах. Митрополит УПЦ МП Павло поводив себе агресивно і погрожував побити палицею журналіста.

Водночас, священник УПЦ МП на території Лаври штовхнув журналістку Суспільного, коли вона намагалася поставити запитання митрополиту Павлу, та зірвав кріплення на камері оператора.  

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності на території Києво-Печерської Лаври. 

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2351
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду