Суд взяв під варту колишнього намісника Києво-Печерської лаври Павла

Суд взяв під варту колишнього намісника Києво-Печерської лаври Павла

14 Липня 2023
1753
14 Липня 2023
23:40

Суд взяв під варту колишнього намісника Києво-Печерської лаври Павла

1753
Підставою для такого рішення стало порушення митрополитом УПЦ МП одного з обов'язків попереднього запобіжного заходу.
Суд взяв під варту колишнього намісника Києво-Печерської лаври Павла
Суд взяв під варту колишнього намісника Києво-Печерської лаври Павла

Митрополиту УПЦ МП Павлу (Петру Лебедю) суд змінив запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою до 14 серпня або заставу в розмірі понад 33 мільйони гривень, повідомляє кореспондентка Суспільного із зали суду.

Суспільне нагадує, що з квітня цього року митрополит Павло перебував під домашнім арештом, прокуратура вимагала для нього тримання під вартою або заставу в розмірі 60 млн гривень.

Своє клопотання сторона обвинувачення аргументувала тим, що в митрополита Павла рухомого та нерухомого майна саме на таку суму. Крім того, сюди не врахували банківські активи клірика.

Підставою для зміни запобіжного заходу стало порушення одного з обов'язків, які наклав слідчий суддя: Павло спілкувався з одним зі свідків у кримінальній справі. Проте у виступі на судовому засіданні підозрюваний заявив, що не знайомий з тим свідком.

Адвокат митрополита Олег Поваляєв подав клопотання, щоби запросити цього свідка та допитати в судовому порядку. Втім, клопотання залишили на кінець розгляду справи.

Прокурор у справі Євген Завістовський заявив, що Павло знав про заборону спілкуватися з тим свідком, адже ознайомився з протоколами. Тож прокурор  попросив змінити запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на  тримання під вартою до 1 вересня 2023 року. Таким чином хочуть зменшити ризики, зокрема, запобігти спілкуванню зі свідками. Також на волі підозрюваний може спробувати знищити або спотворити докази, вважають у прокуратурі.

Прокурор зачитав матеріали, які нібито доводять, що колишній намісник Києво-Печерської лаври розпалював національну ворожнечу та виправдовував агресію Росії проти України.

Сам Павло, виступаючи в суді, сказав, що нічого не порушив. І заявив, що «ніколи в житті не був на стороні агресора» і «ніколи не підтримував Путіна».

Нагадаємо, 1 квітня СБУ повідомила про підозру колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври Павлу (Петру Лебедю). За інформацією правоохоронців, він був причетний до розпалювання релігійної ворожнечі, а також виправдовування і заперечення збройної агресії Росії проти України.

Слідчі також провели обшуки в місцях проживання та тимчасового перебування фігуранта.

Служба безпеки опублікувала перехоплені записи розмов Павла (Лебедя). На записах митрополит радів тимчасовій окупації Херсона та називав вторгнення РФ в Україну «війною Америки та Росії до останнього українця». «І вже сьогодні Херсон благовіствуй радость вєлію, там уже прапора російські скрізь і все... і люди, люди довольні», — коментував Павло окупацію Херсона. Він звинувачував Україну в тому, що вона нібито «спровокувала» Москву на повномасштабну війну, ототожнював бійців тероборони з мародерами і назвав їх «ублюдками».

2 квітня суд призначив Павлу запобіжний захід — домашній арешт на 60 діб з використанням електронного браслета.

Раніше, 30 березня, представники УПЦ МП провели в Києво-Печерській лаврі богослужіння, яке транслювалося у прямому ефірі в соцмережах. Митрополит УПЦ МП Павло поводив себе агресивно і погрожував побити палицею журналіста. Зокрема, Павло намагався вибити мікрофон у кореспондентки каналу «Еспресо» Валерії Пашко та штовхнув її.

Фото: Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1753
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду