Суд щодо реорганізації «Довженко-Центру»: сторона Держкіно заявила, що в Україні не існує фільмофонду

Суд щодо реорганізації «Довженко-Центру»: сторона Держкіно заявила, що в Україні не існує фільмофонду

2 Травня 2023
3516
2 Травня 2023
23:05

Суд щодо реорганізації «Довженко-Центру»: сторона Держкіно заявила, що в Україні не існує фільмофонду

3516
Тим часом сторона позивача запевняє, що державний фонд фільмів існує вже 29 років, і це Національний центр Олександра Довженка.
Суд щодо реорганізації «Довженко-Центру»: сторона Держкіно заявила, що в Україні не існує фільмофонду
Суд щодо реорганізації «Довженко-Центру»: сторона Держкіно заявила, що в Україні не існує фільмофонду

Сьогодні, 2 травня, відбулося чергове судове засідання у справі щодо скасування наказу про реорганізацію «Довженко-Центру».

Нагадаємо, 17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

28 жовтня «Довженко-Центр» повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. 

«Детектор медіа» поговорив з Оленою Гончарук, яка 6 лютого 2023 року стала переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру», щоб дізнатися деталі щодо сьогоднішнього судового засідання.

«Сьогодні ми вислухали заяву сторони позивача, тобто Національного центру Олександра Довженка, яку озвучила адвокатка, — розповіла нашій редакції Олена Гончарук. — Вона підсумувала все, що стосується претензій і того, які права порушені. Потім суд надав слово адвокату Державного агентства України з питань кіно. Ця доповідь тривала доволі довго, але це передбачено процедурою, і суд зобов’язує сторони до уважного вислуховування всіх позицій.

Серед іншого вони знову озвучили те, про що говорили на попередніх судових засіданнях: на їхню думку, "Довженко-Центр" як підпорядковане підприємство не має права не виконувати накази органу управління, хоча це не дуже узгоджується із нормами законодавства. І другий постулат, який ми сьогодні почули: в Україні не існує фільмофонду. Ця заява справді шокувала, бо вона означає, що з точки зору Держкіно ми перебували у якихось спотворених реаліях.

Аргументуючи це твердження, вони апелювали до Закону України «Про кінематографію». Мовляв, за законом державним фондом фільмів є державний заклад культури, який збирає, зберігає та досліджує кінематографічну спадщину. Це дійсно цитата з тексту закону, але, схоже, Держкіно недостатньо володіє інформацією про те, для чого саме був створений Національний центр Олександра Довженка. Насправді "Довженко-Центр" був створений як державний фонд фільмів, і це мало бути унормовано на законодавчому рівні. А зараз є невідповідність законодавства і того, що робить "Довженко-Центр". Насправді Центр протягом 29 років виконує функції державного фільмофонду, а органи управління — спочатку Міністерство культури, потім Держкіно — не взяли на себе труд унормувати це на законодавчому рівні. Зараз ця проблема є очевидною для всіх. Фонд фільмів існує, про нього дбають і він регулярно поповнюється. Це можна простежити навіть за контрактами, які підписують виробники фільмів, де є державна частка: у документах зазначено, що творці цих фільмів зобов’язуються передати копію у "Довженко-Центр". А згідно із законом, фільми передаються у фонд фільмів. Якщо фільми передають у "Довженко-Центр", значить він і є фільмофондом де-факто.     

Як я вже сказала, доповідь Держкіно тривала досить довго, через це засідання затягнулося, і у третьої сторони, представника Міністерства культури та інформполітики, вже не було можливості виступити. Так само не вистачило часу заслухати мій виступ, тому було ухвалено рішення провести наступне судове засідання 4 травня, початок о 12:00».

Як писав «Детектор медіа», 21 лютого 2023 року Державне агенство з питань кіно не підписало контракт із переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру» Оленою Гончарук. Причиною стало те, що Держкіно завчасно не надало Гончарук для ознайомлення документ. А під час зустрічі, де мало відбутися підписання, сторони не дійшли згоди щодо багатьох пунктів контракту.

Нагадаємо, 7 лютого 2023 року, тобто наступного дня після того, як відбулося засідання конкурсної комісії, яка своїм голосуванням обрала Олену Гончарук на посаду керівника державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка», від слідчого управління Нацполіції до «Довженко-Центру» надійшов запит. У ньому правоохоронці просили у триденний термін видати всю внутрішню документацію (договори, рахунки, замовлення, зарплатні відомості тощо), починаючи з 15 квітня 2021 року. 

Раніше, 2 лютого 2023 року, Держкіно звернулося до Головного управління Нацполіції із «заявою про вчинення злочину в.о. генерального директора», маючи підозри в зловживанні владою або службовим становищем. Того ж дня, за даними «Довженко-Центру», було зареєстровано кримінальне провадження.

7 березня суд відхилив клопотання Держкіно щодо закриття справи про оскарження наказу про реорганізацію «Довженко-Центру».      

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3516
Читайте також
16.02.2023 09:00
Анастасія Платонова
«Детектор медіа»
3 200
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду