Суд визнав реорганізацію «Довженко-Центру» незаконною

Суд визнав реорганізацію «Довженко-Центру» незаконною

11 Липня 2023
2933
11 Липня 2023
20:49

Суд визнав реорганізацію «Довженко-Центру» незаконною

2933
Інституція назвала це величезною перемогою і продовженням боротьби за право існувати.
Суд визнав реорганізацію «Довженко-Центру» незаконною
Суд визнав реорганізацію «Довженко-Центру» незаконною

Господарський суд міста Києва визнав реорганізацію «Довженко-Центру» незаконною. На судовому засіданні, яке відбулось 11 липня, позов центру проти Держкіно був задоволений повністю. Про це із зали суду повідомила кореспондентка «Суспільного Культура».

«Розглянувши справу, керуючись статтями 129, 238, 241 ГПК України, позов Національного центру Олександра Довженка задовольнити повністю, а наказ Державного агентства з питань кіно від 5 серпня 2022 року визнати незаконним», — оголосила суддя.

У Держкіно заявили, що подаватимуть апеляцію. На це є 20 днів після того, як суд видасть текст рішення з підписами.

Під час судового засідання представник Держкіно зазначав про необхідність закрити справу, оскільки наказ втратив чинність, тому й відсутній предмет спору. Однак представники «Довженко-Центру» не погодилися із цим, оскільки в самому наказі Держкіно від 28 червня 2023-го не визначено, у звʼязку з чим орган правління вважає, що такий наказ втратив чинність. 

«Ми вдячні нашим прихильникам за громадський контроль. Саме суспільний інтерес і включеність не дав справі захлинутися. Ми вдячні нашим адвокаткам Лесі Крижанівській та Наді Денисенко за захист. Ми вдячні третій стороні — Міністерству культури та інформаційної політики України — за зваженість та підтримку у справі проти Держкіно. Це величезна перемога! І продовження боротьби за право існувати», — йдеться в дописі щодо рішення суду на фейсбук-сторінці «Довженко-Центру».

Як повідомляв «Детектор медіа», у жовтні 2022 Національний центр Олександра Довженка подав до суду на Державне агентство України з питань кіно, вимагаючи визнати незаконним та скасувати наказ №100 про реорганізацію «Довженко-Центру».

Перед тим, 13 липня 2022 року, «Довженко-Центр» офіційно передали у пряме підпорядкування Держкіно України. У серпні Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.

У Міністерстві культури та інформаційної політики наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центру» і що наразі йдеться лише про реорганізацію установи. 

Культурні інституції виступили проти реорганізації «Довженко-Центру». Відкликати цей наказ вимагає громадська рада при Держкіно, Коаліція РПР, медіаспільнота.

Парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру».

Петиція про скасування реорганізації «Довженко-Центру» зібрала понад 25 000 голосів. Кабмін у своїй відповіді на це звернення наголосив, що правонаступником майнових та немайнових прав та обов’язків «Довженко-Центру» буде «Українська анімаційна студія».

«Довженко-Центр» — найбільший міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10 тис. найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Єдиний український представник у Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF).

За останні роки він став відомою сучасною сінематекою, яка не просто зберігає фільми, а й займається їх популяризацією та реставрацією (зокрема, одним із показових проєктів є відреставрована версія фільму Олександра Довженка «Земля» у супроводі гурту «Даха Браха» та інші проєкти).

На конкурсі на посаду керівника «Довженко-Центру» двічі поспіль перемогла Олена Гончарук. Проте Держкіно досі так і не уклало з нею контракту. Гончарук подала позов проти Держкіно, вона вимагає, щоб контракт із нею було підписано.

Читайте також:

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2933
Читайте також
16.02.2023 09:00
Анастасія Платонова
«Детектор медіа»
3 207
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду