Українські фільми потрапили до селекційного списку Європейської кіноакадемії

Українські фільми потрапили до селекційного списку Європейської кіноакадемії

30 Серпня 2023
1318
30 Серпня 2023
19:42

Українські фільми потрапили до селекційного списку Європейської кіноакадемії

1318
На Європейський кіноприз претендують фільми «Звідки куди», «Батьківщина» та «Ми не згаснемо».
Українські фільми потрапили до селекційного списку Європейської кіноакадемії
Українські фільми потрапили до селекційного списку Європейської кіноакадемії

До списку з 14 фільмів, які претендують цього року на премію Європейської кіноакадемії в категорії «Найкращий документальний фільм», увійшли три українські копродукційні кінокартини: «Звідки куди» режисера Мачека Хамели (Польща, Франція, Україна), «Батьківщина» режисерів Ханни Бадзяки та Александера Міхалковіча (Швеція, Норвегія, Україна), а також «Ми не згаснемо» режисерки Аліси Коваленко (Україна, Польща, Франція).   

Європейська кіноакадемія нагороджує найкращих діячів кіноіндустрії в 10 категоріях, починаючи з 1988 року. До 1996 року Європейський кіноприз (European Film Awards) називався «Фелікс» (Felix Awards). У 2023 році церемонія вручення премій відбудеться 9 грудня в Берліні.

Прем’єра картини польського документаліста Мачека Хамели «Звідки куди» про евакуацію українців, які залишають свої домівки задля порятунку, відбулась на цьогорічному Одеському міжнародному кінофестивалі. Там стрічка здобула нагороду в номінації «Найкращий документальний фільм». На рахунку цього фільму також дві нагороди Варшавського міжнародного кінофестивалю Planete Doc Review, зокрема за найкращий польський фільм, а також відзнака від Шеффілдського міжнародного фестивалю документальних фільмів.

Фільм «Батьківщина» співрежисерів Ханни Бадзяки та Александера Міхалковіча про дідівщину в білоруській армії брав участь у багатьох міжнародних кінофестивалях, зокрема й у цьогорічному ОМКФ, а також у DocsBarselona, Сієтлі, чеському One World International Human Rights Documentary Film Festival. «Батькіщина» має нагороду як Найкращий фільм від данського CPH:DOX, goEast у німецькому Вісбадені та Приз глядацьких симпатій від Краківського міжнародного кінофестивалю.

Світова прем’єра стрічки Аліси Коваленко «Ми не згаснемо» відбулась у червні цього року на Берлінале-2023. З того часу картину бачили на ризькому фестивалі «Артдокфест», Thessaloniki Documentary Festival у Греції, швейцарському International Film Festival and Forum on Human Rights — FIFDH, Luxembourg City Film Festival, кінофестивалях у Чехії, Австрії, Німеччині, у Києві тощо. Картина має нагороди як Найкращий документальний фільм від One World Prague, Crossing Europe Linz, goEast Wiesbaden, Docudays UA, ОМКФ-2023, Zlin Film Festival, а також інші відзнаки.

Читайте також:

У серпні 14-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив переможців у трьох номінаціях.

Режисер Андрій Загданський став лауреатом премії «Золота дзиґа»-2023 за внесок у розвиток українського кінематографа.

Фото: скриншот

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1318
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду