Гончарук відсторонили, щоб у неї був час підготуватися до конкурсу на посаду керівника «Довженко-Центру». Коментар Держкіно

Гончарук відсторонили, щоб у неї був час підготуватися до конкурсу на посаду керівника «Довженко-Центру». Коментар Держкіно

9 Листопада 2022
2067
9 Листопада 2022
18:00

Гончарук відсторонили, щоб у неї був час підготуватися до конкурсу на посаду керівника «Довженко-Центру». Коментар Держкіно

2067
У Державному агентстві з питань кіно відреагували на рішення колективу «Довженко-Центру» не допустити на поріг тимчасово виконувачку обов'язків генерального директора установи Юлію Каждан.
Гончарук відсторонили, щоб у неї був час підготуватися до конкурсу на посаду керівника «Довженко-Центру». Коментар Держкіно
Гончарук відсторонили, щоб у неї був час підготуватися до конкурсу на посаду керівника «Довженко-Центру». Коментар Держкіно

У Держкіно вважають, що колектив «Довженко-Центру» вчинив незаконно, не допустивши на територію установи тимчасово виконувачку обов’язків генерального директора Юлію Каждан. Опір новій керівниці є безпідставним, йдеться на сайті Держкіно.

Як наголошується в заяві, метою Каждан є «повний та об’єктивний аналіз фінансово-господарської діяльності державного підприємства та виправлення виявлених перевіркою Держкіно порушень». «Довженко-Центр» є державним підприємством, що належить до сфери управління Держкіно та отримує фінансову підтримку з боку держави. «Цього року ця сума склала 7 млн. грн. Від оренди приміщень Центр також отримує ще близько 24 млн. грн. Яким чином розподіляються та на що витрачаються ці кошти, встановити виявилось складно: навіть під час перевірки комісії не було надано всіх необхідних документів», — йдеться в коментарі Держкіно.

Голова Державного агенства Марина Кудерчук зазначила, що Олену Гончарук з посади виконувачки обов’язків не звільняють, а лише хочуть відкрити їй нові перспективи — ще одного конкурсного відбору на посаду, з якої її було відсторонено. «Пані Олену Гончарук ніхто не звільняє, вона продовжує залишатися співробітником Центру та обіймати посаду керівника Музею Центру. Відсторонення від виконання обов'язків керівника Довженко-Центру дасть можливість пані Олені ретельно підготуватися до участі у конкурсі, у якому, ми сподіваємося, вона візьме участь», — пояснила Марина Кудерчук.

Також у Держкіно розповіли про те, які зміни у діяльності «Довженко-Центру» планують: «Метою Держкіно, як уповноваженого органу управління Довженко-Центром, є збереження державного майна, архівного та музейного фондів Довженко-Центру, фільмофонду, який там зберігається. Зараз питання віднесення архівного та музейного фондів Центру до Національного архівного фонду та Музейного фонду України відповідно до законодавства залишаються неврегульованими: Центр не є ні архівом, ні музеєм. Для вирішення питання збереження колекцій Довженко-Центру та включення їх до відповідних фондів запропоновано провести експертизу всіх об'єктів, що зберігаються в Центрі. Для цього зараз утворюється міжвідомча комісія із залученням фахівців Держкомархіву, МКІП, Держкіно та, – обов'язково! – представників Довженко-Центру. Держкіно звернулося до Центру з проханням про залучення його фахівців до участі в цій комісії, але, на жаль, відповіді поки не отримано». 

Раніше, згідно із баченням Держкіно, ішлося про те, що усі об’єкти кінематографічної спадщини та державні підприємства мають бути сконцентровані на трьох кіномайданчиках: ДП «Національна кіностудія художніх фільмів імені Довженка», ПрАТ «Одеська кіностудія» та ДП «Національна кінематека». Згідно із наказом Держкіно про реорганізацію, «Довженко-Центр» планують перенести «на вільні площі» зазначених кіностудій. Також у планах Держкіно є намір перемістити туди Українську студію хронікально-документальних фільмів.

Нагадаємо, Юлія Каждан 8 листопада у супроводі заступника голови Держкіно Максима Александрова вперше приїхала до «Довженко-Центру» та спробувала зайти до офісу. Всередину співробітники її не допустили.

Як з'ясували журналісти «Слідства.Інфо», Юлія Каждан не має досвіду роботи у сфері кіно. Вона працювала у сфері бухгалтерії, заснувала кінологічний центр та практикує гіпнотерапію. Фірми, пов'язані з Юлією Каждан, фігурують у кримінальних провадженнях. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2067
Читайте також
16.02.2023 09:00
Анастасія Платонова
«Детектор медіа»
3 172
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду