У Держкіно оголосили новий конкурс на призначення керівника Довженко-Центру і готуються «створити умови» для фільмофонду

У Держкіно оголосили новий конкурс на призначення керівника Довженко-Центру і готуються «створити умови» для фільмофонду

5 Листопада 2022
1575
5 Листопада 2022
13:29

У Держкіно оголосили новий конкурс на призначення керівника Довженко-Центру і готуються «створити умови» для фільмофонду

1575
Вочевидь, чиновники вирішили, що сам лише гіпноз втілити задумані ними зміни не допоможе. Наступні антикризові заходи заплановано найближчого тижня.
У Держкіно оголосили новий конкурс на призначення керівника Довженко-Центру і готуються «створити умови» для фільмофонду
У Держкіно оголосили новий конкурс на призначення керівника Довженко-Центру і готуються «створити умови» для фільмофонду

У Державному агентстві з питань кіно прийняли рішення оголосити новий конкурс на посаду генерального директора Довженко-Центру. Тим часом фільмофонд центру готують до передачі іншій установі.

«На посаду керівника Довженко-Центру буде проведено конкурсний відбір, а до того часу обов’язки керівника виконуватиме професійний кризовий менеджер, який має усунути недоліки, виявлені під час перевірки, та налагодити фінансово-господарську діяльність Центру. Участі у конкурсі на посаду генерального директора Довженко-Центру кризовий менеджер не братиме», – йдеться у повідомленні Держкіно.

Кризовою менеджеркою призначено Юлію Каждан, яка, як з'ясували журналісти, практикує гіпнотерапію, є власницею кінологічного центру та працювала у сфері бухгалтерського обліку. Дві з компаній, засновницею яких є Каждан, фігурують у кримінальних провадженнях. На кризову менеджерку у Держкіно покладено функцію господарниці. «Це буде фактично кризовий менеджер, який спрямує свою діяльність на усунення недоліків, виявлених під час перевірки Довженко-Центру, а також на те, щоб налагодити фінансово-господарську діяльність підприємства. Виконувач обов'язків директора Довженко-Центру перебуватиме на цій посаді не більше трьох із половиною місяців, поки триватиме процедура визначення переможця конкурсного відбору», – йдеться у розпорядженні державної агенції.

Також у Держкіно відбулася нарада про необхідність проведення експертизи колекцій Довженко-Центру задля забезпечення їхнього подальшого зберігання. Ухвалено рішення про створення у тижневий строк міжвідомчої комісії для експертної оцінки колекцій Центру та внесення їх до Національного архівного та Музейного фондів України. До цього часу, акцентують у Держкіно, фільмофонд «не був охоплений заходами зі збереження». Після експертних висновків колекцію планують оформити та включити до Національного архівного та Музейного фондів України. Згідно законодавства, підкреслюють у Держкіно, задля збереження колекцій «створять необхідні умови, які визначать профільні у даній сфері органи». Раніше йшла мова про переміщення фільмофонду до кіностудії імені Олександра Довженка. При цьому голова кіноархіву «Довженко-Центру» Олександр Телюк вже застерігав, що будь-які переміщення для архіву несуть великі ризики. 

Нагадаємо, за результатами аудиту нинішню виконуючу обов'язки директора Довженко-Центру Олену Гончарук було відсторонено, вона залишається на посаді керівниці Музею кіно Довженко-Центру. Сама команда центру із цим незгодна:

«Олена Гончарук відкрито і прозоро перемогла на такому конкурсі ще у 2021 році і лише через бездіяльність Міністерство культури та інформаційної політики України досі не підписала контракт. Варто зауважити, що Держкіно в усіх публікаціях посилається на результати перевірки. Перевірка була проведена з порушеннями процедури. Відповідними фахівцями Довженко-Центру було складено і надіслано заперечення на акт перевірки, що передбачено процедурою і є важливою частиною перевірки, але Держкіно це заперечення проігнорувало і не врахувало у своїх фінальних висновках. Надалі дискусія з цього приводу вестиметься в правовому полі, а також у професійних ЗМІ».

Тим часом, кінематографісти вважають ситуацію з призначенням менеджера-кінолога у центр кінематографії анекдотичною. У фахових групах тривають жарти на цю тему.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1575
Читайте також
16.02.2023 09:00
Анастасія Платонова
«Детектор медіа»
3 205
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду