Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру»

Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру»

26 Серпня 2022
2277
26 Серпня 2022
12:33

Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру»

2277
Також рекомендував усі можливі реорганізації в галузі кіно попередньо обговорювати в профільному комітеті.
Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру»
Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру»

Парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 26 серпня 2022 року обговорив ситуацію, яка склалася навколо наказу Держкіно про реорганізацію «Довженко-Центру», й одноголосно ухвалив рішення рекомендувати скасувати це рішення.

На думку більшості членів комітету, цей наказ є незаконним, реорганізація підприємства під час війни є не на часі.

Заступника голови комітету Павла Сушка обурило те, що про такий наказ і бурхливу реакцію на нього спільноти, він дізнався з соцмереж. Тому він запропонував ухвалити рішення рекомендувати всі подібні плани щодо реорганізації чи ліквідації попередньо обговорювати в профільному комітеті.

Під час обговорення, в якому взяли участь керівниця Держкіно Марина Кудерчук, керівниця «Довженко-Центру» Олена Гончарук, ексголова Державної служби кінематографії, директор Інституту культурології НАМ України Ганна Чміль, кінокритик і кінознавець Сергій Тримбач, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко та інші.

Перша заступниця голови комітету Ірина Констанкевич запропонувала опрацювати всі пропозиції щодо подальшої роботи всіх установ/підприємств, причетних до кіногалузі, й ухвалити окреме рішення.

Також членів комітету схвилювала інформація Марини Кудерчук про те, що наразі кошти на виробництво фільмів не виділяються, хоча в держбюджеті на Держкіно передбачено на 2022 рік 90 млн гривень. За словами пані Кудерчук, кошти йдуть лише на заробітні плати. «Ми наразі намагаємося розрахуватися з боргами за вже виготовлені фільми, але це дуже важко», – сказала вона.

На думку членів комітету, в час війни виробники українських фільмів не мають права простоювати, вони повинні робити фільми про українських героїв.

Олена Гончарук також звернула увагу на обсяг фінансування «Довженко-Центру». «Ми маємо на рік 7 млн гривень державної підтримки. Це фактично бюджет фільму «Скажене весілля-3», яке профінансувала держава», – зауважила вона.

Нагадаємо, 17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центр» і що наразі мова йде лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Ряд культурних інституцій виступили проти реорганізації «Довженко-Центру». Відкликати цей наказ вимагає Громадська рада при Держкіно, Коаліція РПР. Також на сайті Кабінету міністрів зареєстрували петицію про скасування реорганізації.

У МКІП ініціювали обговорення з Кабміном та Держкіно щодо збереження цілісності фільмофонду «Довженко-Центру». 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2277
Читайте також
16.02.2023 09:00
Анастасія Платонова
«Детектор медіа»
3 191
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду