detector.media
11.11.2022 08:00
Українська кіноакадемія: в ситуації з Довженко-Центром Держкіно ігнорує закон
Українська кіноакадемія: в ситуації з Довженко-Центром Держкіно ігнорує закон
Потрібен серйозний аналіз діяльності голови Держкіно Марини Кудерчук та її відповідності тій посаді, яку вона обіймає, наголошують автори звернення.

В Українській кіноакадемії спробу Державного агентства України з питань кіно «реорганізувати» Довженко-Центр назвали «наступом», який не зупиняє ні постанова профільного парламентського комітету, ні петиція, ані обурення культурної спільноти і медіа. Про це йдеться в заяві кіноорганізації.

Як наголошується, ситуація перебуває поза правовим полем: «Держкіно одверто ігнорує пункт сьомий Положення про свою діяльність, де сказано, що ця організація має "взаємодіяти з об’єднаннями громадян, громадськими спілками"».

Натомість, йдеться в заяві, Держкіно не має практики звернення до Національної спілки кінематографістів України та інших громадських організацій у сфері авдіовізуальних мистецтв за консультаціями чи порадами, а керівництво цієї держустанови «займає відлюдницьку недемократичну позицію».

Представники Української кіноакадемії висунули до Державного агентства України з питань кіно наступні вимоги:

• Визнати за Довженко-Центром статус Національного фонду фільмів, що забезпечить цілісність і неподільність колекції (фільмофонду, кіноархіву й музею) та її значення як національного культурного надбання.

• Привести до відповідності нормативно-правову базу, визначену статтею 17 закону «Про кінематографію».

• Сформувати робочу групу в складі групи фахівців для вироблення стратегії розвитку національної кіноіндустрії та екранної культури.

• Забезпечити широке громадське обговорення діяльності Держкіно, орієнтуючись при цьому на позитивний досвід провідних європейських кіноінституцій: «Чільним має стати принцип самоврядування, домінації фахівців, експертів, а не чиновників, що унеможливить, зокрема, впровадження корупційних схем розподілу коштів на фінансування кіногалузі».

Нагадаємо, 5 листопада Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора Довженко-Центру. Команда центру заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи.

28 жовтня Довженко-Центр повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. Центр раніше звинуватив Держкіно в спробі його ліквідувати, однак Держкіно це заперечує.

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що йдеться лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований. Громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію.

26 серпня комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо Довженко-Центру.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY