У війну вступає сатана. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 20–23 березня 2022 року

У війну вступає сатана. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 20–23 березня 2022 року

25 Березня 2022
2116
25 Березня 2022
10:30

У війну вступає сатана. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 20–23 березня 2022 року

2116
24 березня — рівно місяць від початку нової фази російського вторгнення в Україну. Яка спершу планувалася як бліцкриг. Не отримавши миттєвого результату, окупанти перейшли до планомірного знищення всього, до чого можна дістати обстрілами із землі або з повітря.
У війну вступає сатана. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 20–23 березня 2022 року
У війну вступає сатана. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 20–23 березня 2022 року

За повідомленнями сторін, дуже важко йдуть і перемовини України та Росії. Проте зустріч президентів і досі розглядається як потенційно можлива.

 

Російські канали: можливо, колись зустрінуться

Пропагандистські медіа Росії продовжують «не помічати» всю нелогічність «операції» в Україні, як і численні втрати окупантів. Натомість вторгнення всіляко виправдовують, бо ж тут, мовляв, «страшні націоналісти», які несуть загрозу життю місцевих мешканців. Телеграм-канал видання «РИА Новости» (1,7 мільйона підписників), наприклад, написав, що «больнице в находящихся под обстрелами украинских войск Липцах в Харьковской области, нужны инсулин и препараты против астмы». Про це журналістам розповів один із представників окупантів. Дивина та й годі: коли на цій землі не було терористів, то й обстрілів не було, як і проблем із ліками. Але пропагандистські ресурси на такі «дрібниці» не зважають.

Російські пропагандисти доводять: власним читачам готові згодувати будь-який фейк, що його здатна вигадати людська фантазія. Ось на каналі «RT на русском» (466 тисяч підписників) опублікували відео начебто перевдягнутого в жіноче вбрання українського військового, який таким чином хотів втекти зі знищеного терористами Маріуполя. Але якщо наші воїни так стрімко тікають, хто ж тоді вже місяць не дає окупантам захопити місто?

Тим часом фактичний призвідник війни на Донбасі у 2014 році, російський терорист Ігор Гіркін на власному каналі «Стрелков Игорь Иванович» (187 тисяч підписників) заявляє, що монархію, мовляв, не пропагує. Але разом із тим нагадує, що в часи імперії «Императрица и Великие Княжны […] реально и ежедневно РАБОТАЛИ в госпитале». А нинішні родички «высших чиновников», мовляв, у такому і не помічені.

На каналі «Топор Live» (3,26 мільйона підписників) згадували, що війна забирає життя не тільки простих українців, але й репортерів. Зокрема, російських, а саме журналістки опозиційного видання «The insider» Оксани Бауліної, яка загинула в Києві.

 

Сепаратистські канали: «визволення» триває

Сепаратистські телеграм-канали, що розповідають про життя на окупованих територіях Донеччини та Луганщини, продовжують вихваляти дії терористів як «визволителів» України. Публікуючи численні руйнації українських міст, автори каналу «ЧП Донецк Z» (201 тисяча підписників) для контрасту постять і «красивые фото» з Донецька. Натякаючи, що місто давно «визволене», тому тут — ось як гарно. Хочеться нагадати медійникам окупантів, що і до 2014 року, відколи в обласний центр зайшли окупанти, там теж було тихо і спокійно.

На каналі харківського сепаратиста й колаборанта Костянтина Долгова (10 тисяч підписників), який нині медійно обслуговує терористів Донбасу, так само суцільні нахвалювання російської «операції» та критика всіх незгодних. Навіть американського актора та політика Арнольда Шварценеггера, який виступає проти загарбницьких дій Росії. Бо ж окупанти, мовляв, не зло на нашу землю несуть, а ставлять за мету «сохранение жизней мирных и освобождение страны от националистов». Цікаво, чи розділяють такі слова родичі тисяч загиблих цивільних, у тому числі — сотень дітей?

Автори більш поміркованого сепаратистського каналу «Донбасский кейс» (28 тисяч підписників) згадали про нещодавню нараду Володимира Путіна з російськими силовиками. Під час якої диктатор позначив нову дату «перемоги визволителів» — 7 травня. Вочевидь, щоби вже на улюблений у росіян День Перемоги провести відповідний «парад». Крім того, автори допису зазначають: Путіна не турбують високі втрати живої сили власної армії, а лише те, що окупанти втрачають техніку та зброю. Чомусь не дивно.

 

Українські канали: затишшя перед буревієм

Проросійські телеграм-канали України не зраджують собі (та інтересам російських спецслужб, що їх фінансують) і розганяють зраду серед підписників. Щоправда, навіть тут бувають цікаві випадки. Наприклад, канал «Легитимный» (331 тисяча підписників), де тривалий час писали, що взяття окупантами Маріуполя — справа кількох днів, раптом змінив риторику. Мовляв, росіянам «поставлена задача не спешить со взятием Мариуполя», щоб вимотувати українських оборонців. А може, це тому, що в терористів бракує сил для захоплення міста, навіть зруйнованого ворожими обстрілами?

Підспівує російській пропаганді й екснардеп від «ОПЗЖ», колаборант та зрадник Ілля Кива. Окрім постійного вихваляння Путіна та поливання брудом української влади, втікач ще й прогнозує на власному каналі (47 тисяч підписників) «военный переворот власти Зеленского и захват части западных областей националистами» з «Нацкорпусу» та «Азова». Бо Зеленський, мовляв, слабкий, підтримки не має, та й із Києва давно втік. Здається, хтось знову забув випити ліки.

Приємно спостерігати, говорячи мовою окупантів, «нацифікацію» українських медійників, які до 24 лютого стояли на чіткій проросійській позиції. Ведучий каналу «Наш» Макс Назаров — один із тих, хто просував у медіа корисний Росії порядок денний, а тепер став ледь не націоналістом. Ось і в останніх дописах на власному каналі «Наглый» (55 тисяч підписників) телевізійник висміює маячню, що її російські пропагандисти несуть у бік України.

Нагадаємо, що ми в режимі реального часу відстежуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоб не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2116
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду