Гуманітарні перемовини. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 7 березня 2022 року

Гуманітарні перемовини. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 7 березня 2022 року

9 Березня 2022
1284
9 Березня 2022
09:48

Гуманітарні перемовини. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 7 березня 2022 року

1284
Українці рахують дні страшної війни з Росією, а також звернення посадовців різного рівня та простих громадян до НАТО з проханням закрити небо, що в альянсі впевнено відкидають. Примітною подією 7 березня стали хіба що чергові україно-російські перемовини, на яких сторони досягли бодай якоїсь згоди про гуманітарні коридори з розбитих ворогом міст.
Гуманітарні перемовини. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 7 березня 2022 року
Гуманітарні перемовини. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 7 березня 2022 року

Поки військові захищають Україну від щодобової навали окупантів, представники української влади не полишають надій вирішити питання дипломатичним шляхом. 

Російські канали: цього контенту буде ще багато

На російських телеграм-каналах військово-політичної тематики — без змін, яким і немає звідки взятися. Автори публікують результати обстрілів населених пунктів та жертви серед мирного населення. Як-от «Топор Live» (3,36 мільйони підписників), який опублікував фото вщент зруйнованих будинків, які, ймовірно, розташовані в районі Павлового поля в Харкові. Пост наразі набрав понад мільйон переглядів. Цікаво, як спиться росіянам, які побачили цю та інші подібні публікації?

Попри страшний час, автори контенту не забували і про гумор. На ресурсі «ЧП Online» (160 тисяч підписників), наприклад, поширили інформацію, що ієрусалимський бар, який раніше носив назву Putin, змінив її на Zelenskiy. Що ж, складні часи вимагають складних рішень. (Згодом цей фейк спростували: бар справді змінює назву, але не на честь Зеленського, а просто щоб не називатись на честь Путіна.)

Пропагандистські російські канали не забували поширювати дикі вкиди. Про найбільш смішні фейки у своєму влозі вже говорив наш колега Ярослав Зубченко. Нині пропагандисти з каналу «Силовики» (355 тисяч підписників) поширювали інформацію про «лаборатории биологического оружия», яких в Україні, мовляв, зо три десятки. Цей старий добрий російський фейк ми розбирали ще за царя гороха.

Про війну нині пишуть і нейтральні російські канали. Ось наприклад «Фотоаппарат» (203 тисяч підписників) опублікував фотоспогад часів Другої світової війни. Натяк на героїчний опір українців?

 

Сепаратистські канали: якби не Україна, ніхто б і не напав

Автори контенту сепаратистських каналів продовжують жити у власному світі. Де агресор — Україна, а Росія і псевдореспубліки лише захищаються від нашого «фашизму». На каналі «ДНР Онлайн» (17 тисяч підписників) навіть агітаційний ролик виклали. Де йдеться, що Україна ще з 2014 року готувалася воювати з Росією. То чому ж тоді не нападала?

На каналі «ЧП Донецк» (171 тисяч підписників), у проміжках між агресивною антиукраїнською пропагандою та друком карт «визволення», згідно із якими окупанти захопили ледь не третину України, цікавилися ходом україно-російських перемовин, черговий етап яких відбувся 7 березня. Звісно ж, для пояснення ситуації авторам каналу вистачило слів російської сторони.

На каналі «ОДДР Актуально» (16 тисяч підписників), де теж ласі до поширення ворожих фейків, звинувачували українську сторону у вбивстві очільника Гостомельської ТГ Юрія Прилипка. Мовляв, убили його представники СБУ за те, що начебто пішов на контакт з окупантами. За версією української сторони, посадовця розстріляли окупанти у момент роздачі гуманітарної допомоги. І не вірити нашим джерелам підстав немає.

 

Українські канали: для оптимізму причин не помітно

Українські телеграм-канали — далеко не завжди місце, де можна знайти реальну картину бойових дій. Проросійські ресурси, наприклад, продовжують підштовхувати українську владу до капітуляції. Адже, мовляв, уже і пального для військової техніки скоро не буде, бо окупанти майже все знищили. На каналі «Картель» (65 тисяч підписників), згадуючи влучання окупантів у нафтобазу на Житомирщині, саме так і писали.

На каналі Vesti (28 тисяч підписників) теж не стояли осторонь третього раунду перемовин України та Росії. Коментарі радника голови Офісу президента Михайла Подоляка за підсумками зустрічі тут давали без скорочень.   

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1284
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду