Бліцкриг не вдався. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 26–27 лютого

Бліцкриг не вдався. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 26–27 лютого

28 Лютого 2022
4157
28 Лютого 2022
17:57

Бліцкриг не вдався. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 26–27 лютого

4157
Вторгнення Росії в Україну не завершилося блискавичною перемогою військ Путіна. Тому навіть пропагандистські російські та сепаратистські телеграм-канали зменшили градус «перемоги», поступово розмірковуючи над подальшими варіантами розвитку подій.
Бліцкриг не вдався. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 26–27 лютого
Бліцкриг не вдався. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 26–27 лютого

Поки посадові особи України повідомляють про успіхи на всіх фронтах, російські та проросійські телеграм-канали продовжують звітувати про переможний наступ росіян. Пояснюючи його затримку тим, що Україні дали час на переговори про капітуляцію. Тепер переводячи роздуми у площину затяжної війни, від якої жодна зі сторін користі не матиме.

 

Російські канали: романтика війни зникає

Російські телеграм-канали помітно знизили риторику «перемоги» власної армії у своїх публікаціях. Тепер їхні повідомлення — це в основному фото- / відеоматеріали з різних куточків країни. З яких навіть прихильникам тамтешньої влади стане помітно: Росія здійснила вторгнення в Україну й несе тільки розруху і смерть. Все це підкріпляється публікаціями про російських високопосадовців, які, сидячи в теплих кабінетах, закликають власний народ іти воювати. Канал «Россия 24/7» (378 тисяч підписників), наприклад, написав про берці очільника Чечні Рамзана Кадирова — одного з найяскравіших прихильників Путіна та війни з Україною. Військове взуття, за даними авторів каналу, коштує близько 1,5 тисячі доларів. 

Починаючи від суботи, 26 лютого, російські телеграм-канали воєнної тематики все частіше стали публікувати і відео з полоненими російськими військовими, які гуртом стверджували, що начебто їхали на «навчання» і як опинилися на війні, не розуміють. А ще на каналах такого штибу почали нагадувати, до чого російську економіку ведуть дії президента Путіна. Канал «ЧП Online» (понад 170 тисяч підписників) згадав про катастрофічне падіння російської валюти.

 

Хоча були і приємні оку рядових прихильників Путіна та його «військової операції» публікації. Низка телеграм-каналів опублікувала відеозвернення куп’янського міського голови (Харківщина) Геннадія Мацегори, який заявив, що віддав керування містом окупантам. Пізніше виявилося: за співпрацю з агресором посадовець отримав повідомлення про підозру в держзраді. Але з появою заяви Мацегори її активно поширювали російські ресурси на кшталт «Топор Live» (майже 2,7 мільйона підписників).

 

 

Сепаратистські канали: наступ не такий блискавичний, але ефективний

Сепаратистські ресурси теж збавили ейфорію від дій російського війська. Та навіть, на відміну від російських, продовжили постити про «успіхи» окупантів (у їхній версії — «визволителів») на українській землі. Щоби сіяти ще більше ненависті до українців, автори каналів не забували нагадувати, що наша держава ще й регулярно та всупереч усім нормам обстрілює окремі райони Донеччини та Луганщини. Цікаво, коли ж українські військові встигають це робити, якщо, за версією сепаратистів, відійшли суттєво вглиб України, майже не чинячи опору. Канал «ДНР Онлайн» (понад 15 тисяч підписників), наприклад, показав, як українські «бойовики» нібито спрацювали по приватному сектору окупованої Амвросіївки тактичним ракетним комплексом «Точка-У». 

Можливо, їм просто забули прислати новий темник замість того, що  діяв до початку наступу?

Втім навіть найзатятіші пропагандисти з ресурсів, підконтрольних терористам Донеччини та Луганщини, зреагували на повідомлення сторін про можливість початку переговорів. Сепаратистські телеграм-канали, звісно ж, спиралися на позицію російської влади. Але було помітно: навіть окупанти мають до цих перемовин неприхований інтерес. Ось, наприклад, інформація з агресивно українофобського каналу «Inside Donetsk» (68 тисяч підписників).

 

На сепаратистському каналі «Донбасский кейс» (майже 30 тисяч підписників) розмірковували над тим, що означають розмови Путіна про приведення до готовності ядерної зброї. Прокремлівські автори розуміють: президент Росії хоче залякати США та інших союзників України. Додаючи, що в нього не виходить. Відтак навіть вигодовані російською пропагандою автори постів визнають, що тамтешній диктатор пішов не туди.

 

Українські проросійські канали: ворог не перемагає, але Україні все одно слід капітулювати

Звичайно, такі сенси поширюють далеко не всі вітчизняні телеграм-канали. А саме ті, що мають фінансування з Росії та ласі до поширення дезінформації. До прикладу, «Резидент» (майже 200 тисяч підписників) натякав, що російські окупанти заберуть все навіть в українських олігархів.

 

А от проросійські інтернет-видання з українського сегменту з початком війни значно знизили градус підігрування Кремлю, інформаційно переходячи на бік України. Тож про знакові події війни писали активно. Наприклад, що в результаті атаки ворога на гостомельський аеропорт згорів найбільший у світі літак Ан-225 «Мрія». Хоча і тут канали цих видань не відмовляли собі у проросійських відсилках. Наприклад, «Политика страны» (майже 180 тисяч підписників) пряме вторгнення Росії називає «кровавой бойней русских и украинцев». Ще би не забували нагадувати, хто її розпочав. 

Підкидали дров у вогонь інформаційної війни і проросійські медійники. Наприклад, Юрій Ткачов (понад 33 тисяч підписників) поширював інформацію, що флагман Військово-морських сил України — фрегат «Гетьман Сагайдачний» — затоплений. У цьому ж дописі припускаючи, що інформація — «х*рня». То навіщо ж її поширювати?! Та і загалом, про «затоплення» написали тільки декілька вкрай сумнівних видань. 

Ще автори каналів добряче здивувалися посту засновника Telegram Павла Дурова, де той планував вимикати деякі телеграм-канали на період «ситуации в Украине». Пізніше той-таки Дуров написав, що жодних обмежень не запроваджуватиме, та закликав читачів на власний розсуд фільтрувати контент. Його допис, зокрема, поширив і ведучий телеканалу «Наш» Макс Назаров на власному ресурсі «Наглый» (65 тисяч підписників). От якби ще і сам Назаров до війни «фільтрував» те, що неслося в етері його проєктів, було би набагато краще. Хоча тепер він підтримує Україну та українську армію. 

А деякі пропагандисти скаржилися на те, що їх вважають агентами Росії. Наприклад, Анатолій Шарій (405 тисяч підписників) обіцяє ледь не вендету екснардепу Сергію Лещенку. За те, що той назвав його та його прихильників наближеними до розвідки окупанта. Хоча Лещенко лише зробив репост із каналу «Вертикаль» (45 тисяч підписників), де йшлося, що саме «шаріївці» допомагають агресору в Україні. Потім політика процитували у спільному етері загальнонаціональних каналів. Натомість Шарій певнить: не просто не співпрацює з агресором, а ще й має чимало прихильників у теробороні. Тож у медійників, які поширили інформацію зі сторінки Лещенка, як і в самого екснардепа, Шарій вимагає перепросити.   

Та ледь не у лідери з поширення російської пропаганди вирвалася колишня юристка, а нині колаборантка Тетяна Монтян, щодня виливаючи на власному каналі (63 тисяч підписників) мегабайти україноненависницьких публікацій, які часом мають карикатурний характер. З найбільш легкого (щоб морально не травмувати проукраїнськи налаштованих читачів) — меседж, що найбільший світовий агресор — США. Росія, звісно ж, ні до чого.

 

Нагадаємо, що ми в режимі реального часу відстежуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоб не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4157
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Запоріжжя
786 дн. тому
Парадоксально, але це кінець стосунків між націями. Щоби потім не казали політики, як би не викривали, не вибачались і не брехали. Але відсутність протестів, відсутність диверсій та байдужість (природна чи вдавана) в левової частки населення кацапії та бульбашії вказують на це. Судячи з дописів, люди бояться писати/виходити/щось робити. Так, є виключення, але їх настільки мало, що вони своїм існуванням лише підтверджують викладене вище правило.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду