Мінус денацифікація. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 3 березня 2022 року

Мінус денацифікація. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 3 березня 2022 року

5 Березня 2022
1879
5 Березня 2022
08:57

Мінус денацифікація. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 3 березня 2022 року

1879
Війна, що триває в Україні вже більше тижня і щодня виливається у десятки жертв та масові руйнації, у телеграм-каналах починає сприйматися як щось буденне. Виділялися хіба що публікації про черговий раунд перемовин між сторонами.
Мінус денацифікація. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 3 березня 2022 року
Мінус денацифікація. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 3 березня 2022 року

Переговорів українців та росіян чекали автори контенту телеграм-каналів як з Росії, так і з України. Ті й інші зійшлися на думці: другий раунд теж майже не дав результатів.  

 

Російські канали: хай говорять

Автори російських телеграм-ресурсів вже й самі не раді такій кількості «контенту». Який просто мусять публікувати ледь не щохвилини, беручи жахливі фото та відео з різних куточків України. Тому другого раунду перемовин, що відбувся саме третього березня у Білорусі, чекали з усіх сторін. І ретельно висвітлювали хід подій. Наприклад, «Война Online» (81 тисяч підписників).

Нагадаємо, сторони змогли домовитися лише про так звані «зелені коридори» для евакуації людей із гарячих точок та передачі гуманітарної допомоги. Та й ті домовленості, заявляє Україна, росіяни виконувати не хочуть.

Схожий за контентом канал «VOYNA | UKRAINA RUSSIA | NOVOSTI», який має 876 тисяч підписників, тим часом не вигадував велосипед. А набирав підписників, публікуючи моторошні кадри з України. Наприклад, зйомку з дрона винищеної окупантами Бородянки на Київщині.

Опозиційні канали теж не мають проблем із контентом. Наприклад, опублікувавши відео, де літніх росіян запитували, чи підтримують вони «військову операцію» Путіна. А ті гуртом відповідали, що тільки «за» і в захваті. Ось приклад від «Мышеловки» (380 тисяч підписників).

 

Сепаратистські канали: успіх неминучий

Канали, підконтрольні окупаційній владі самопроголошених псевдореспублік Донецька і Луганська, не звертають зі шляху «перемог» російської армії та «збройних сил» «молодих республік» на шляху до «денацифікації» України. Тут і надалі публікують зведення від Міноборони Росії, гучні заяви керівників псевдореспублік та матеріали про «звірства» української армії. А ще намагаються сміятися з пресконференції президента Зеленського, на якій той від недосипання виглядав не надто бадьоро. «Inside Donetsk» (майже 75 тисяч підписників) так і зробив.

На каналі «ЧП Донецк» (164 тисяч підписників) не забували поширювати давню легенду окупантів: «война только там, где нацисты». На доказ тому показали вулиці «звільненого» Херсона. Хоча насправді окупантам у південному місті не дуже раді

Чи не найбільш наближений до реальності контент нині можна знайти на каналах типу «Донбасский кейс» (28 тисяч підписників). Автори доволі щиро не розуміють, як же це у «пророссийском» Харкові окупантів називають «варварами» і бажають «гореть в аду».

 

Українські проросійські канали: коли переговори дадуть результат?

Українські телеграм-канали різного штибу активно вболівали за те, щоби перемовини сторін врешті дали чіткі результати. На каналі «Klymenko Time» (74 тисяч підписників) помітили, що з порядку денного начебто почала зникати вимога росіян про «денаціфікацію» України.

На проросійському телеграм-каналі «Сплетница» (83 тисяч підписників) в очікуванні перемовин традиційно нагнітали ситуацію панічними постами про страшні вимоги Росії та про слабкість України на фоні агресора.

А ведучий телеканалу «Наш» Макс Назаров, який ще донедавна озвучував проросійську позицію та висміював Володимира Зеленського за заяви про можливий напад Росії, нині на власному ресурсі «Наглый» (61 тисяч підписників) не просто вболіває за Україну. А й навіть популяризує телеграм-канал Олени Зеленської, де можна почитати про вирішення гуманітарних проблем.

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1879
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду