«Операція» затягнулася. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 11-12 березня 2022 року

«Операція» затягнулася. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 11-12 березня 2022 року

14 Березня 2022
1857
14 Березня 2022
08:45

«Операція» затягнулася. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 11-12 березня 2022 року

1857
Оптимізм щодо здійснення планів Путіна зберігають тільки канали сепаратистів. Решта починає визнавати, що щось пішло не так.
«Операція» затягнулася. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 11-12 березня 2022 року
«Операція» затягнулася. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 11-12 березня 2022 року

Окупанти майже не наступають, проте нещадно бомбардують українські міста. Причому ударів зазнали і кілька військових об’єктів заходу України, а також Дніпро, де ракета прилетіла просто в місто. Російські загарбники не зраджують своїй тактиці «Не можемо йти вперед — знищимо все досяжне». Щоб залякувати українців, окупанти б’ють ракетами по військових об’єктах на заході. Єдині телеграм-канали, де й автори, й читачі такому ходу подій радіють, — сепаратистські. На решті ресурсів панує сум від тієї руйнації, що її українським землям завдав агресор.

 

Російські канали: швидку «перемогу» окупанта бачать далеко не всі

Пропагандистські ресурси з Росії, попри відсутність просування окупантів уперед та гідну відсіч, яку вони отримують від  українців, продовжують видавати бажане за дійсне. Канал «Война История Оружие» (557 тисяч підписників) діє за методичками: Росія веде визвольну операцію, а Путін, мовляв, розповідає європейським лідерам «правду» про події в Україні. При цьому примітно, що навіть суто пропагандистський ресурс для ілюстрації розмови Путіна та лідера Франції Макрона взяв старе фото російського президента, де той тримає в руках трубку дротового телефону. Тонкий натяк на те, як із Росії йдуть провідні технологічні компанії?

 

Інший пропагандистський ресурс «Рокот Z» (102 тисяч підписників) теж публікує дописи про те, наскільки нагальною була «військова операція» в Україні та скільки злих нацистів бігає нашою землею. Тому вторгнення Росії, мовляв, підтримують не тільки в різних округах країни-агресорки, але й за кордоном. А ще ж, мовляв, неймовірно зріс товарообіг із Китаєм. Одним словом, суцільні плюси для Росії.

Менш пропагандистські канали з Росії нахваляли окупантів не так активно, намагаючись звести публікації до заяв політиків без власних коментарів. Ось «Россия 24/7» (400 тисяч підписників) висвітлювала московську зустріч керівників Білорусі Лукашенка та Росії Путіна, на якій обидва диктатори жалілися один одному на страшну Україну. Яка, мовляв, напала би ледь не на обох сусідок, якби ті не зіграли на випередження.  

Здорове зерно в публікаціях нині можна знайти хіба що на сторінках опозиційних ресурсів. «Мышеловка» (379 тисяч підписників) нагадала, що в Росії можна стати «екстремістом» навіть за повідомлення в месенджері. Безпрецедентна свобода слова!

 

Сепаратистські канали: так їм і треба

У пропагандистських ресурсах «молодих республік» порядок денний не змінюється: в тій реальності є тільки успішний наступ «освободителей», які проводять «денацифікацію» України. А злі українські «нацисти», не маючи змоги гідно протистояти наступу, прикриваються мирними людьми. А якщо десь «визволителів» і бракує, то не біда: на допомогу прийдуть тисячі «добровольців» із країн «Ближнего Востока». Принаймні, «лідер» окупованої частини Донеччини Пушилін, слова якого цитують автори каналу «Inside Donetsk» (76 тисяч підписників), у цьому впевнений.

На більш стриманих каналах типу «Типичный Донецк» (282 тисяч підписників), крім численних публікацій обстрілів окупованих районів Донеччини, не забували публікувати й те, на що після вторгнення перетворилися українські міста. Наприклад, світлини майже знищеного загарбниками Маріуполя. Примітно, що в коментарях чимало підписників винуватять у руйнуваннях міста саме «русский мір», а не міфічних українських «неонацистів».

 

Поміркований сепаратистський ресурс «Донбасский кейс» (28 тисяч підписників) все частіше публікує мінорні дописи. Війна, мовляв, неочікувано затягнулася. Та й воювати проти України вже немає кому, тож у так званих «ЛДНР» мобілізують ледь не кожного чоловіка призовного віку.  

 

Українські проросійські канали: настав час здатися

На проросійських телеграм-каналах України що не допис, то про негатив про становище нашої держави. «Сплетница» (80 тисяч підписників), крім постійних дописів про те, як на фронті «все пропало», не припиняє нагадувати: на Заході біженців з України теж не чекають. А якщо і чекають, то, як варіант, для надання сексуальних послуг.

Автори каналу видання «Страна.юа» «Политика страны» (223 тисяч підписників) звернули увагу на петицію до президента України, що з’явилася на ресурсі Openpetition. У ній Володимира Зеленського закликають зняти обмеження на виїзд за кордон для чоловіків призовного віку, які не мають військового досвіду. Станом на 13 березня під документом підписалися вже 49 тисяч користувачів, тоді як для передачі на розгляд необхідно досягти 50 тисяч. Автори каналу зазначають: таких чоловіків поки що масово не мобілізують. А так би і на заході України житлової кризи не було, якби охочі могли їхати за кордон.

Колись проросійський «слуга народу», а нині ледь не «націоналіст» Макс Бужанський висміює заяви письменника Пауло Коельо, що у війні «не варто винуватити звичайних людей». А які ж тоді люди, цікавиться нардеп, випустили по Україні сотні ракет?

Нагадаємо, що ми в режимі реального часу відстежуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1857
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду