Бандерівці у бомбосховищах. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 16-19 березня

Бандерівці у бомбосховищах. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 16-19 березня

21 Березня 2022
2277
21 Березня 2022
13:26

Бандерівці у бомбосховищах. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 16-19 березня

2277
Окупанти не припиняють бомбити заклади культури та освіти, де у сховищах ховаються сотні людей. Адже їм скрізь ввижаються «нацисти» та «бандерівці». Тим часом перемовники від України та Росії йдуть у бік особистої зустрічі Зеленського та Путіна.
Бандерівці у бомбосховищах. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 16-19 березня
Бандерівці у бомбосховищах. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 16-19 березня

В Офісі президента України певні: тільки особисте спілкування може дати результат. Тоді як у середовищі Путіна перспективи діалогу поки що вважають примарними.

 

Російські канали: можливо, колись зустрінуться

Про можливу зустріч президентів України та Росії не пише хіба що лінивий адміністратор телеграм-каналу. Російські — не виняток: жахи війни бачать з усіх боків кордону, тож миру чекають усі. При цьому на каналі «Война Online» (72 тисячі підписників) нагадували позицію керівництва США: ті досі не бачать бажання російського диктатора зупинити бойові дії в Україні. 

Та російські пропагандистські канали, незважаючи на чотири тижні бойових дій та численні жертви з боку окупантів, продовжують публікувати маячню про «визволення» України, яку занапастив «маріонетка Заходу» Зеленський. А у проміжках між тим постять «жарти», сповнені печерного сексизму. Ось як канал «Рокот Z» (110 тисяч підписників). Цікаво, таке взагалі комусь видається смішним?

Суцільна перемога і на каналі «вірного зброєносця» Путіна, очільника Чечні Рамзана Кадирова (1,2 мільйона підписників). Якщо вірити цьому «літописцю» (себто, його райтерам), російські війська пройшли ледь не всю Україну. Ось його побратим певнить, що «викурював бандерівців» з херсонського готелю (що?!!). А там, мовляв, і до місця перебування Зеленського недалеко.

А от опозиційні російські телеграм-канали не втомлюються нагадувати: ситуація у самій Росії хоч і далека від бойових дій, та не надто райдужна. Одні лише баталії в магазинах за дефіцитний нині цукор чого варті. «Мышеловка» (377 тисяч підписників) згадала про цукрові бої.

 

Сепаратистські канали: «визволителі» знищують «нацистів»

Переказувати, що пишуть сепаратистські телеграм-канали, стає дедалі менш цікаво. Адже риторика там не змінюється: читачам і далі розповідають байки про злих українських «нацистів», які прикриваються мирними людьми та всіляко труять життя простим українцям. І що без «визволителів» нашому народу нікуди. Щоправда, на каналі Inside Donetsk (82 тисячі підписників) згадували, що росіянам на мобільні приходять звістки про 11 тисяч солдат, загиблих на території України. Але то все — українська пропаганда, певні сепаратисти.

На менш пропагандистських каналах типу «Типичного Донецка» (311 тисяч підписників) 16 березня багато писали, як окупанти скинули бомбу на Маріупольський драмтеатр. Звісно ж, про те, що зробили це оспівані на таких каналах російські «визволителі», тут не згадували. Зате писали, що на момент бомбардування у сховищі закладу культури могли знаходитися до тисячі людей.  

На щастя, згодом на українських ресурсах з’явилася інформація, що бомбосховище театру витримало і багато людей вижили. А італійські урядовці навіть запропонували Україні відбудувати осередок культури після завершення війни. Але окупанти, а також їхні сепаратистські оспівувачі, не відчувають жодної провини через бомбардування маріупольського драмтеатру. Адже повторюють вічну і зручну мантру: у всіх закладах, які бомблять, неодмінно ховаються українські «бойовики». На каналі «ДНР Онлайн» (21 тисяча підписників) навіть «свідка подій» з Маріуполя розшукали. Час іде, а справа «розіп’ятого хлопчика у трусиках» серед пропагандистів живе.

 

Українські проросійські канали: затишшя перед буревієм

Не надто змінюють подачу і українські телеграм-канали. Принаймні, фінансовані з боку держави-окупанта. Тут насідають на владу, м’яко підштовхуючи її до капітуляції. Бо перемоги України, мовляв, тільки у медіапросторі. А так Росія наступає по всіх фронтах. На каналі «Сплетница» (85 тисяч підписників) навіть показали, як наші бійці начебто озброєння залишають, аби з «кадирівцями» не воювати. Цікаво, тексти для цього каналу теж пишуть райтери Рамзана Кадирова?

Так само до капітуляції підштовхував українців і колишній нардеп багатьох скликань, а нині — колаборант та сепаратист Олег Царьов, який має майже 72 тисяч підписників у телеграмі. Нині діяч начебто прибув до України разом з окупантами. Тож звернувся до представників самоврядування та правоохоронців з проханням здати зброю та «вернуть Украину к мирной жизни». Щось підказує, що українці пошлють Царьова шляхом відомого російського судна. Ось і очільник Кривого Рогу Олександр Вілкул у відповідь на заклики Олега Царьова здати місто окупантам послав колаборанта у відомому напрямку.

А на каналі «Шептун Украина Война» (54 тисячі підписників) бідкалися, що СБУ прийшла «у гості» до проросійського блогера з Одеси Юрія Ткачова, який любив розповсюджувати неперевірену інформацію, що грає на руку загарбникам. За словами самого блогера, у нього забрали «техніку та доступ до усіх чатів».

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відстежуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2277
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду