Острів російського невезіння. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах щодо боротьби за Зміїний

Острів російського невезіння. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах щодо боротьби за Зміїний

15 Травня 2022
2912
15 Травня 2022
11:00

Острів російського невезіння. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах щодо боротьби за Зміїний

2912
Судячи з повідомлень як загарбників, так і української сторони, за острів Зміїний (на якому народилася та сама легендарна фраза про «русский военный корабль») триває запекла битва.
Острів російського невезіння. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах щодо боротьби за Зміїний
Острів російського невезіння. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах щодо боротьби за Зміїний

Контроль над маленьким українським островом у Чорному морі — важливий елемент захисту надводної та навіть повітряної зони на півдні України. Про це говорять українські високопосадовці, наголошуючи, що боронити Зміїний будуть стільки, скільки треба. При цьому і українська, і російська сторони регулярно звітують про локальні перемоги у битві за острів та істотні втрати суперника. 

Російські канали: острів наш. Але це не точно

Медіаресурси окупантів у повідомленнях стосовно Зміїного здебільшого звітують про «перемоги», обходячи теми втрат техніки та живої сили. А намагання української влади взяти об’єкт під контроль висміюють. Наприклад, севастопольський сепаратист Борис Рожин на своєму  пропагандистському каналі Сolonelcassad (654 тисяч підписників) розповідає, що «идея о нападении на остров Змеиный перед 9 мая принадлежала британским военным советникам и была "поддержана" шайкой Зеленского». Тобто коли окупанти на день «великой победы» обстрілюють Україну ракетами — це нормально, а коли наші захисники цього ж дня намагаються відбити власні території — це жах і неподобство. Головне — не переплутати.

На каналі одного з топпропагандистів Кремля Володимира Соловйова «Соловьев» (1,14 мільйона підписників) довкола Зміїного «переможна риторика». В одному з репостів з інших прокремлівських каналів наведена пряма мова іншого російського пропагандиста, тільки нижчого рангу — Михайла Онуфрієнка. Той певен: те, що сталося на острові — «разгром. На небольшом участке за небольшое количество времени утилизированы лучшие воинские части. Туда же не контрактников сбрасывали, а силы специальных операций». Враховуючи, що чимало російських крикунів вже не раз «брали» Маріуполь, слова цього «діяча» варто ділити на десять.

Пропагандистський ресурс «Украина.ру» (83 тисяч підписників) вирішив вразити читачів цифрами, взятими зі зведень міноборони окупантів. За їхніми даними, при спробі захопити острів «Украина потеряла 14 самолётов и вертолётов» та ще зо три десятки безпілотників. Українська сторона такі втрати не підтверджує.

Ще один урапатріотичний російський телеграм-канал «Рокот Z» (149 тисяч підписників) у пості, присвяченому Зміїному, повідомляє, що, зокрема, через «провал операции» нашої сторони по захопленню острова «в последние две недели Украина потеряла больше Bayraktar TB2, чем за весь период спецоперации». При цьому посилається на інформацію від… авторів «українського» проросійського каналу «Резидент». Так буває, коли береш від ФСБ не тільки гроші на розвиток ресурсу, але й інформацію.

А от один із призвідників війни на сході України у 2014 році, самопроголошений «полководець» Ігор Гіркін на своєму каналі «Стрелков Игорь Иванович» (345 тисяч підписників) аналізує ситуацію більш тверезо. Як і колеги-пропагандисти, діяч згадує про втрати української армії при спробі штурму Зміїного. Проте зауважує, що росіянам важко було контролювати острів під обстрілами української сторони, тож командуванням окупантів «было принято обоснованное решение на эвакуацию гарнизона, которая не прошла без потерь (вертолет Ми-8 и два десантных катера 61-тонного водоизмещения)».

Опозиційний канал «Оплот Ичкерии» (25 тисяч підписників) теж не поділяє оптимізму окупантів. На ресурсі вийшло кілька публікацій, присвячених влучним ударам української армії по позиціях та техніці загарбників. Один з таких постів повідомляє про радіоперехоплення розмов росіян на Зміїному. Де ті бідкаються, що українці накривають їхні судна вогнем, а підтримки з повітря не було і немає.   

Сепаратистські канали: все, що робить Росія, — на краще

Канали, де оспівується «подвиг» сепаратистів Донеччини та Луганщини, очікувано мало писали про далекий від міфічних республік острів у Чорному морі. Якщо й згадували Зміїний, то тільки аби потішити хвору на «русский мир» свідомість. Наприклад, на каналі «ЧП Донецк Z» (229 тисяч підписників) втішалися з фото, на якому видно, як росіяни «оставили напоминание на острове Змеином», намалювавши велику літеру Z.

Ресурс «ПриZрак Новороссии» (138 тисяч підписників) не радує читачів «перемогами» окупантів на Зміїному. У тематичній публікації йдеться, що «это тот самый остров, где часть морпехов ВСУ сдались в первые дни. И вроде бы все шло хорошо, но за два месяца вокруг занятого нами острова ничего не изменилось. Не создано никакого эшелонирования в воздушной обороне, не подавлены средства поражения противника». Фактично таким чином пропагандисти визнають: українські військові свою роботу знають.

Тим часом на каналі «Сводки ополчения Новороссии Z. O. V.» (311 тисяч підписників), хоч і звітують про «успіхи» окупантів на Зміїному, все ж побоюються новітнього озброєння, яке Україні мають передати західні партнери. Зокрема, безпілотних стелс-катерів типу MANTAS T-12, що, ймовірно, будуть діяти саме у Чорному морі. І не тільки для розвідки, а й для атаки на судна противників. «Учитывая полезную нагрузку и максимальную скорость MANTAS T-12 в 40 узлов, Киев получит управляемую морскую мину, а российские корабли серьёзную угрозу со стороны противника», — бідкаються піарники терористів.

Українські канали: Росія атакує, Україна хитрує

На українських телеграм-каналах, автори яких дуже люблять російські гроші, як завжди, будують заплутані «теорії змов». Наприклад, на «Легитимном» (555 тисяч підписників) та «Резиденте» (442 тисяч підписників) поширювали повідомлення, що начебто масова втрата безпілотників Bayraktar, зокрема, і у битві за Зміїний, — хитрий хід української влади: «Генштаб сознательно сжигает Bayraktar TB2 на сложных операциях из-за ожидания поставок новых беспилотников из  США/Великобритании. Турецкие аппараты уступают в характеристиках западным аналогам и сложнее в обслуживание, пока они стоят у нас на вооружение, наши союзники не торопится передавать нам современные беспилотники». Нагадаємо, що жодних доказів, що якісь байрактари збили, Росія не показала — натомість затоплені катери росіян видно навіть із космосу.

Схожого штибу (як і фінансування) ресурс «Сплетница» (125 тисяч підписників) ще 7 травня фактично «віддав» Зміїний у розпорядження окупантів. Бо на каналі написали, що «возле Змеиного сбиты наши самолёты и вертолёты, потоплен катер. Операция по десантированию на остров войдёт в историю этой войны как одна из самых неудачных и трагичных. Информации о количестве погибших нет и будет не скоро». Україна, нагадаємо, такі потужні втрати не підтверджує.

Ще один проросійський ресурс Klymenko Time (70 тисяч підписників) нагадав читачам, що українські захисники в районі Зміїного «подбили российское судно тылового обеспечения “Всеволод Бобров”, которое является одним из новейших в российском флоте». Посилалися автори на речника Одеської ОВА Сергія Братчука. Який при цьому відзначив, що інформація «потребує уточнення».

На каналі «Украина, новости, война» (563 тисяч підписників), посилаючись на дані британської розвідки, писали, що бої на острові тривають, а окупанти хочуть «усилить свой слабо защищенный гарнизон». Розвідники також відзначають: якщо росія «укрепит свои позиции на острове с помощью стратегических крылатых ракет, ПВО и береговой обороны, она сможет доминировать в северо-западной части Черного моря». Але нехай спершу укріпить.

На каналі «Ищи своих» (891 тисяч підписників), посилаючись на знімки CNN, написали про підбиту на острові та у водах поруч техніку окупантів. Зокрема, «потопленное судно класса “Серна” и поврежденный вертолёт».

Як завжди, спокійно ситуацію коментує радник очільника Офісу президента Олексій Арестович. На каналі «Arestovich / Official» (450 тисяч підписників) посадовець певнить: «Остров Змеиный — очередная Чернобаевка для российских войск. Они пытаются размещать войска на маленьком кусочке нашей земли, а мы их там чернобаем и чернобаем».

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2912
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду