Терор триває, Україна не здається. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 5—6 березня 2022 року

Терор триває, Україна не здається. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 5—6 березня 2022 року

8 Березня 2022
1339
8 Березня 2022
09:30

Терор триває, Україна не здається. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 5—6 березня 2022 року

1339
Війна, розв’язана Росією проти України, потроху перетворюється на страшну буденність. Єдине, що продовжує вражати — звірства окупантів, які не зупиняються ні перед чим. А телеграм-канали продовжують публікувати наслідки їхньої нелюдської «роботи».
Терор триває, Україна не здається. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 5—6 березня 2022 року
Терор триває, Україна не здається. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 5—6 березня 2022 року

Україна досі стримує наступ ворога по всіх фронтах. Та поки бійці армії, тероборони та інших підрозділів утримують стратегічні напрямки, окупанти не гребують розстрілювати цивільну інфраструктуру та знищувати мирних громадян.

 

Російські канали: цього контенту буде ще багато

Російські телеграм-канали і далі публікують страшні кадри знищеної інфраструктури та вбитих мирних українців. Хтось побачене коментує, хтось постить сухі зведення. А на каналі «Война Online» (майже 80 тисяч підписників) нагадали, що в Росії вже готуються приймати тіла «визволителів» України.

Канал «Россия 24/7» (майже 370 тисяч підписників), услід за багатьма іншими ресурсами, поширив уже вірусне фото озброєної жінки з дитиною на залізничному вокзалі Києва.

Більш пропагандистські ресурси наполягали на значних перемогах російської армії на українських землях. Автори каналу «Война на Украине» (75 тисяч підписників) розповідають читачам, що окупанти, мовляв, без проблем «беруть» українські населені пункти, збивають нашу техніку пачками, а на допомогу їм висуваються бойові підрозділи так званої «ЛНР».

Натомість, опозиційні телеграм-канали типу «Мышеловки» (376 тисяч підписників) показували кадри з антивоєнних мітингів у Росії. А також те, що очікувало на найбільш активних їх учасників.

 

Сепаратистські канали: «победа будет за нами»

Вже зі значно меншим оптимізмом автори сепаратистських телеграм-каналів продовжили дописи у дусі «визволителі йдуть і свого досягнуть». Агресивний українофобський ресурс Inside Donetsk (75 тисяч підписників), у свою чергу, продовжив постити щось типу наукової фантастики на російський лад. Наприклад, що «визволителі» відібрали у бійців «Правого сектору»… карту вторгнення українців до Криму. І це добре, що вони не знайшли аналогічну щодо Кубані!

Канал «Типичный Донецк» (275 тисяч підписників) публікував різні повідомлення про хід російського вторгнення. Та чомусь навіть трагічні для «визволителів» пости типу збиття ворожого літака над Харковом тамтешні підписники активно лайкали. Невже війна проти України не до вподоби навіть мешканцям окупованих територій, на яких розрахований контент таких каналів?

На каналі «Донбасский кейс» (28 тисяч підписників), автори якого у проміжках між пропагандою намагаються аналізувати ситуацію, з сумом відзначають: судячи з усього, народ Білорусі якось не дуже за те, щоб тамтешні війська висувалися в Україну на допомогу путінським. Хто б міг подумати!

 

Українські канали: Захід повернувся задом

Українські телеграм-канали діяли залежно від джерел свого фінансування. Наприклад, фінансовані окупантами ресурси типу «Легитимного» (303 тисяч підписників) наголошували: західні країни, як і НАТО та ЄС загалом, роблять багато заяв, та вкрай мало дій. Тож Україну, мовляв, «партнери» успішно кинули напризволяще. Чергове «все пропало».

Та головна тема для українських, як і решти політичних ресурсів нині — страшні руйнації та смерті мирного населення, що несе за собою російське вторгнення. Наприклад, автори Klymenko Time (74 тисяч підписників) опублікували моторошні кадри з Ірпеня, де від вибуху снаряду загинуло восьмеро мирних мешканців, які чекали на евакуацію.  

А от на каналі російської колаборантки Тетяни Монтян приємно бачити проукраїнські настрої, що прийшли на заміну карикатурно-українофобським. Але, як ми писали раніше, пропагандистка навряд чи стала на шлях виправлення. То її акаунт зламали якісь «недоброзичливці». Але це і добре, адже нарешті і на цьому ресурсі можна побачити про війну правду, а не хворобливі пропагандистські вигадки.

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1339
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду