Перемовини під звуки бомбардування. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 13—15 березня 2022 року

Перемовини під звуки бомбардування. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 13—15 березня 2022 року

17 Березня 2022
2147
17 Березня 2022
08:57

Перемовини під звуки бомбардування. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 13—15 березня 2022 року

2147
Поки українська та російська сторони марно намагаються знайти консенсус у майже щоденних перемовинах, окупанти і далі винищують українські міста артобстрілами та бомбардуваннями.
Перемовини під звуки бомбардування. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 13—15 березня 2022 року
Перемовини під звуки бомбардування. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 13—15 березня 2022 року

Крім того, сепаратисти Донеччини звинуватили українську армію в обстрілі Донецька з тактичного ракетного комплексу «Точка-У». Хоча у тому, що люди у середмісті постраждали саме від вибуху такої  ракети, експерти дуже сумніваються.

 

Російські канали: обстріли і санкції

Чимало російських ресурсів поруч із постами про жахи війни в Україні показували і «паралельну реальність» з Росії. Де великою проблемою стало, наприклад, закриття мережі фастфудів McDonalds. «Топор Live» (3,35 мільйона підписників) саме про це і згадав.

На каналі «ЧП Online» (153 тисяч підписників) писали про керівника Чечні Рамзана Кадирова. Який начебто був десь під Києвом та навіть погрожував представникам української влади. Наші посадовці, у свою чергу, грозилися путінському посіпаці знищенням, та дарма: як виявили журналісти, чеченський «лідер» до України не приїжджав.

Пропагандисти з ресурсу «RT на русском» (439 тисяч підписників) очікувано вражали (а може, вже і ні) надлюдським цинізмом. Бо, у перервах між дифірамбами російським «визволителям» за їхні дії в Україні бідкалися, наприклад, що у Братиславі невідомі пошкодили меморіал Червоної Армії. Цитуючи посольство Росї у Словаччині, яке назвало вчинок «мерзким и подлым преступлением». Нагадаємо, звірства, які росіяни чинять в Україні, там називають «денацифікацією». І пам’ятники ці «денацифікатори» теж руйнують.

На каналі пропагандиста Володимира Соловйова (771 тисяч підписників) з’явилася інформація, начебто російські окупанти під Маріуполем вбили снайпера з Канади, що приїхав воювати на боці України. Жодних посилань на те, звідки взяв інформацію, Соловйов не надав. Та чи потрібні вони зазомбованим читачам ресурсу? І так повірять.

 Сепаратистські канали: по Донецьку стріляли ракетами?

Сепаратистські телеграм-канали активно поширювали інформацію про обстріл середмістя Донецька, внаслідок якого загинула 21 людина. Терористи переконують: то українські військові вгатили по окупованому місту з ракетного комплексу «Точка-У». Уламки ракети тут-таки і зафільмували. На каналі «ДНР Онлайн» (20 тисяч підписників) про подію писали багато, називаючи її «чудовищным терактом». Принаймні, цитований ресурсом голова «уряду ДНР» Олександр Ананченко вважає саме так.

Та заяви про обстріл середмістя окупованого Донецька саме «Точкою-У» швидко спростували представники українського Центру протидії дезінформації. Мовляв, на відео, поширюваному терористами, зафіксований дуже слабкий вибух, не характерний для цього типу ракет. Також експерти звернули увагу на те, що залишки ракети лежать на рівному асфальті, хоча боєприпас мав би залишити чималу воронку. Висновок: деморалізований ворог, не бажаючи зупиняти агресію, вчиняє провокації для звинувачень наших військових у жорстокості.

Тим часом пропагандисти з каналів, присвячених «молодим республікам», всіляко намагаються виправдати вторгнення Росії боротьбою з міфічним «нацизмом». На каналі «Z Сводки ополчения Новороссии (ДНР, ЛНР, Украина…» (265 тисяч підписників) опублікували ось таку «героїчну» ілюстрацію.

Ну, і як же без карт «визволених територій». Згідно із ними, якщо вірити фантазіям окупантів, загарбники впевнено просуваються вглиб України. Ось яка карта з’явилася на ресурсі «ПриZрак Новороссии» (28 тисяч підписників). Здається, «успіхи» загарбників тут явно перебільшені.

 

Українські проросійські канали: Росія наступає

Проросійські українські телеграм-канали себе не зраджують: постійно і прямо натякають читачам, що Україна поступово програє війну, а росіяни захоплюють нові території. І не просто захоплюють: на «Легитимном» (319 тисяч підписників) поширили чутки, що окупанти проведуть на загарбаних землях посівну, відновлять місцеві підприємства та навіть наберуть правоохоронців, яким платитимуть у рублях.  

Тим часом колишній український нардеп від «ОПЗЖ», а нині — російський пропагандист, який переховується у Росії, Ілля Кива, і надалі закликає Путіна до «ликвидации террористов». Так колаборант називає президента України Зеленського та його команду, які, на думку Киви, хочуть «уничтожить как можно больше мирного населения». Такої маячні на каналі «The Kyva (Илья Кива)» (44 тисяч підписників) — вдосталь.

А поки на зламаному каналі колишньої юристки, а нині — російської пропагандистки Тетяни Монтян — розміщують проукраїнські новини, колаборантка поширює своє «бачення ситуації» на одному із резервних ресурсів під назвою «#МОНТЯН!» (135 тисяч підписників). Один із дописів — роздуми на тему того, чи зможе російський телепропагандист Володимир Соловйов замінити собою Володимира Жириновського, якого Путін використовує для озвучування та «вкидання у маси» найбільш фантастичних ідей «русского мира».

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2147
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду