Точка абсолютного цинізму. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах про теракт у Краматорську

Точка абсолютного цинізму. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах про теракт у Краматорську

11 Квітня 2022
2388
11 Квітня 2022
09:04

Точка абсолютного цинізму. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах про теракт у Краматорську

2388
Вдаривши ракетою по залізничному вокзалу, окупанти спершу похизувалися обстрілом «скупчення» українських військових. Та потім змінили тактику, звинувачуючи саме нашу сторону.
Точка абсолютного цинізму. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах про теракт у Краматорську
Точка абсолютного цинізму. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах про теракт у Краматорську

Теракт у Краматорську, коли окупанти з тактичного ракетного комплексу «Точка У» вбили півсотні людей на залізничному вокзалі, вчергове показав: меж цинізму в окупантів немає. Вдаривши у натовп громадян, які готувалися до евакуації, терористи та їхні пропагандистські посіпаки кинулися винуватити українську сторону. Зокрема і через телеграм-канали. Мовляв, такі комплекси на озброєнні має лише наша країна. Та у мережах можна знайти безліч фотовідеодоказів того, що «Точкою У» послуговуються і війська Росії.

 

Російські канали: Україна знову напала сама на себе

Телеграм-канали, що обслуговують російську владу, очікувано винуватили у теракті українську сторону. Адже фейки про «Україна обстрілює сама себе для провокацій» — одні з улюблених у пропагандистському середовищі. Наприклад, «РИА Новости» (1,87 мільйона підписників) посилався на «штаб территориальной обороны ДНР», члени якого винуватили в обстрілі «украинских боевиков». Бо, мовляв, подібного озброєння немає ані у росіян, ані у представників псевдореспублік.

Схожу пропагандистську дичину поширила на власному телеграм-каналі і речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова (346 тисяч підписників). У притаманному собі стилі, представниця російських терористів винуватила нашу сторону у тому, що вона «стремится к максимальным жертвам среди мирных жителей». Ніколи ще шапка на злодієві не палала так яскраво. Хоча для пропагандистів ставити у провину українцям свої ж злочини — практика давня.

І все б нічого, якби терористи випадково не «вийшли самі на себе». Адже за кілька хвилин після теракту окремі канали, на кшталт «Силовиков» (414 тисяч підписників) почали хизуватися, як, вочевидь, «визволителі» «работают по скоплению боевиков ВСУ» на залізничному вокзалі Краматорська. Зрозумівши, як підставили побратимів-терористів, автори каналу інформацію швидко змінили. Тепер вже йшлося про «Точку У», «которую используют силы ВСУ».

Та міф, що на озброєнні росіян та сепаратистів немає комплексу «Точка У», швидко зруйнували навіть на російських каналах. Наприклад, «Россия 24/7» (467 тисяч підписників) опублікувала кілька відео, на яких показане передислокування тактичних ракетних комплексів саме збройними силами Росії.

Більше того, на недоступному нині пропагандистському каналі «Zаписки Vетерана» (38 тисяч підписників) напередодні, ввечері 7 квітня, з’явився допис про те, що «гражданам, эвакуирующимся сейчас из Славянска, Краматорска и близлежащих населенных пунктов, советую покидать города не на ЖД-транспорте». З чого помітно, що терористи готували ракетний удар по місту заздалегідь.

Сепаратистські канали: відстояти своїх

Автори сепаратистських каналів, як і їхні російські «колеги», намагалися відбілити терористів та звинуватити у події саме українську армію. Канал «ДНР Онлайн» (22 тисяч підписників), як і «РИА Новости», послалися на «штаб тероборони ДНР».

Та пропагандистську версію добряче похитнула інформація, розміщена за 20 хвилин до теракту на каналі «Типичный Донецк» (330 тисяч підписників). Там опублікували відео запуску двох ракет із містечка Шахтарськ на Донеччині. Яке з 2014 року перебуває в окупації і куди у бійців української армії просто немає доступу.

На ресурсі «Донбасский кейс» (28 тисяч підписників) автори резонно цікавляться, навіщо було стріляти по людях, хай навіть там могло бути «скопление ВСУ». Та констатують, що «"демонизация" России и ЛДНР вышла на новый уровень...». Але куди вже більше?

 

Українські проросійські канали: це наші, точно

Проросійські телеграм-канали взяли схожу з російськими стратегію: не так прямо, але доволі недвозначно винуватити у трагедії у Краматорську саме Україну. Автори «Резидента» (295 тисяч підписників) писали про «проблему Украины», яка полягає у тому, що «на вооружении они (ракетні комплекси — ДМ.) стоят только у нас». Це неправда, але для авдиторії ресурсу, напевно, цілком вірогідна версія.

На каналі схожого штибу «Картель» (93 тисяч підписників) опублікували щось типу «мінірозслідування». Де серед версій був і постріл російської сторони, але у якості основної — «спланированная провокация, чтобы усилить давление и остановить россиян от дальнейшего военного продвижения. Иногда лучше пожертвовать 30 мирными, чем потерять полстраны».

Знову не міг мовчати колаборант Ілля Кива (62 тисячі підписників на каналі). Як і у випадку трагедії у Бучі, зрадник прямо винуватить українську сторону. На погляд колишнього учасника визволення Донбасу від російських загарбників, а потім — нардепа від «ОПЗЖ», який нині ховається у Росії, українські військові стріляли ракетами заради «кровавых картинок для западной прессы». На думку посіпаки кремлівського режиму, «англосаксы продолжают использовать украинских граждан, как материал, для ведения экономической войны с Россией».

У цей час притомні українські телеграм-канали спростовували версію окупантів про те, що у них немає на озброєнні комплексу «Точка У». «Украина сейчас» (1,3 мільйона підписників) довела: ще й як є, про що російські ЗМІ неодноразово писали.

На каналі «Политика страны» (240 тисяч підписників) звернули увагу на вищезгаданий допис спільноти «Типичный Донецк» про те, що за 20 хвилин до вибуху у Краматорську дві ракети були випущені з окупованого Шахтарська на Донеччині.

Ведучий телеканалу «Наш» Макс Назаров, який до війни висміював можливість повномасштабного вторгнення Росії, нині, спільно з багатьма колегами, спростовує фейки від «визволителів». От і щодо теракту у Краматорську на власному каналі «Наглый» (51 тисяча підписників) Назаров пише: «в России ещё громче кричат, что это всё мы сами, хотя миллионы увидели десятки подтверждений использования российской армией той самой точки у». Додаючи, що вчинене окупантами у місті на Донеччині — «зверство».

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2388
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду