Санкцій повно, але ви тримайтесь. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 2 березня 2022 року

Санкцій повно, але ви тримайтесь. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 2 березня 2022 року

4 Березня 2022
1331
4 Березня 2022
09:31

Санкцій повно, але ви тримайтесь. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 2 березня 2022 року

1331
Російські військові далі вбивають українців, а Росію тим часом накриває цілий шквал санкцій. Російські опозиційні та українські телеграм-канали, крім постійних публікацій про війну, нагадують підписникам: з економікою в агресора — вкрай сутужно.
Санкцій повно, але ви тримайтесь. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 2 березня 2022 року
Санкцій повно, але ви тримайтесь. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 2 березня 2022 року

Російські окупанти продовжують палити вогнем війни українські міста, масово вбиваючи мирне населення. При цьому офіційні особи Росії і надалі гнуть свою лінію, заявляючи про успішний хід «військової операції». А тамтешнє Міноборони навіть оприлюднило кількість втрат з обох сторін, яка дуже відрізняється від даних української сторони — звісно ж, на користь окупантів.

 

Російські канали: нарешті про втрати окупантів

Російські телеграм-канали все частіше стали звертати увагу на санкції, яким піддається економіка агресора і які нічого доброго країні не несуть. Мало того, що з тамтешнього ринку пішло дуже багато великих світових компаній. Російські активи теж мусять іти з цивілізованих ринків. На каналі «Топор Live» (3 мільйони підписників), у проміжку між публікаціями жахливих фото/відеоматеріалів війни в Україні, повідомили, що з європейського ринку через стрімкий відтік інвестицій іде «Сбербанк».

На каналі «Россия 24/7» (375 тисяч підписників) теж не забували згадувати про санкції. Але тут, зокрема, була публікація про те, що простих «скрепних» росіян санкційні обмеження не те що не лякають, а навіть додають патріотизму. Один росіянин на доведення цього навіть розбив недешевий американський планшет.

Тим часом ресурс «ЧП Online» (165 тисяч підписників), як і інші російські телеграм-канали, повідомив офіційну інформацію від Міноборони Росії щодо втрат під час «військової операції» в Україні. Ця цифра (498 загиблих росіян станом на 2 вересня), очікувано, більш ніж у десять разів менша за дані української сторони.

 

Сепаратистські канали: герої нищать нацистів

Саме така картина світу панує на телеграм-каналах, підконтрольних лідерам маріонеткових псевдореспублік. Тут пишуть про те, як «вооруженные формирования Украины» обстрілюють населені пункти «молодих республік», несучи смерть та руйнацію. Ось приклад від каналу «ДНР Онлайн» (16 тисяч підписників).

Тим не менше, сепаратистські канали не забували публікувати інформацію щодо другого раунду перемовин України та Росії. Який, за даними сторони агресора, мав відбутися 2 березня, та зрештою пройшов на день пізніше. Звісно ж, більше уваги тут — до заяв росіян. До прикладу — «Типичный Донецк» (269 тисяч підписників).

А на каналі «Донбасский кейс» (28 тисяч підписників) — все менше оптимістичних постів про завоювання «нацистської» України. Автори контенту замислюються, що і в Білорусі не всі виступають за участь у війні проти України, та й «укры» часу не втрачають, відвойовуючи давно втрачені позиції. Як, наприклад, у Горлівці.

 

Українські канали: процес затягується

Вітчизняні політичні телеграм-канали, як і їхні російські аналоги, зараз не мають проблем sз контентом: російські терористи нищать все навколо, тож страшні кадри з’являються ледь не щохвилини. Та ресурси, фінансовані Росією, не забувають «згущувати фарби» і рекомендують українцям триматися подалі, наприклад, від штабів тероборони. «Легитимный» (297 тисяч підписників) навіть проаналізував, як терористи (за поширюваною у телеграм-каналах інформацією) розбили штаб тероборони у Харкові.

На каналі «Политика страны» (198 тисяч підписників) тим часом показували і те, що діється на антивоєнних мітингах у Росії. Як ви здогадалися, нічого хорошого. Адже поліція там може застосовувати силу навіть до жінок похилого віку, як це було у Санкт-Петербурзі.

Проросійські блогери продовжують «розвінчувати» українські «пропаганду». Юрій Ткачов (43 тисяч підписників), наприклад, заперечував, що в Одесі знищили морський десант окупанта. Бо люди, мовляв, вірять тому, що «в новостях сказали». При цьому блогер бреше сам: про бій з десантниками Росії не йшлося. Навпаки, за інформацією від місцевих ЗМІ Одеси, окупанти просто не захотіли висаджуватися і корабель відійшов від українських берегів.

Окупанти так сильно розлютили, але разом тим і згуртували українців, що колись проросійський «слуга народу» Макс Бужанський (38 тисяч підписників) вже називає агресорів «люфтваффе» (таку назву носили повітряні сили гітлерівців у часи другої світової) та висміює їхню так звану «денацифікацію» ракетним вогнем. Так скоро і українською заговорить.

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1331
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду