Ракетами по свободі. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 1 березня 2022 року

Ракетами по свободі. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 1 березня 2022 року

2 Березня 2022
1806
2 Березня 2022
22:17

Ракетами по свободі. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 1 березня 2022 року

1806
Росіяни остаточно переходять у режим відвертого тероризму, а виправдовувати їхні дії під соусом кремлівської пропаганди беруться лише сепаратистські канали.
Ракетами по свободі. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 1 березня 2022 року
Ракетами по свободі. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 1 березня 2022 року

Удари ракетами та бомбами по великих та малих містах і значні жертви серед мирного населення — не провівши «бліцкриг», Росія взялася просто знищувати українців. Більшість телеграм-каналів продовжують режим інформування, залишивши позаду псевдоромантику війни. Єдині, кому від страждань українців весело, — канали донецьких і луганських сепаратистів. 

Російські канали: про страшні військові злочини говорять не всі

Чорний вівторок для України, коли окупанти, наприклад, влучили крилатими ракетами у будівлю Харківської ОДА, поруйнувавши при цьому площу Свободи та прилеглі споруди, змусив деякі російські телеграм-канали згадати, на якій території мешкають їхні адміністратори. Тому про це страшне влучання, внаслідок якого загинуло десятеро людей, написали не всі. А деякі телеграм-канали і взагалі змінили профіль. Наприклад, канал «ЧП Online» (167 тисяч підписників), який ще за добу до того змінював назву на «ЧП Online Война», різко припинив писати про бойові дії на території України. Хіба що згадував про можливий другий раунд перемовин.

Тим часом на більш профільному ресурсі «Война Online» (82 тисяч підписників) події в Україні висвітлювали завзято, але показово відсторонено. Вибухи та обстріли житлових кварталів не коментували. Натомість показували: росіяни теж виходять на антивоєнні мітинги.

 

Опозиційні російські телеграм-канали не забували нагадувати: санкції все болючіше б’ють по російській економіці. Тож, щоб купити, наприклад, побутову техніку, треба викласти значно більшу суму, ніж до вторгнення. Та й то конвертовану в іноземну валюту. Ось — свіжий приклад від «Мышеловки» (381 тисяч підписників).

 

Сепаратистські канали: «врагу не сдается наш гордый варяг…»

Саме так можна назвати поведінку адміністраторів телеграм-каналів, контрольованих владою маріонеткових республік. Там продовжили оспівувати правильний курс російського керівництва та їхні військові «звитяги» на українській землі. Особливо цинічні канали типу «Inside Donetsk» (71 тисяч підписників), наприклад, сміялися із влучання ворожої ракети у телевежу у Києві. Про те, що під час вибуху загинули п’ятеро мирних людей, терористи не згадують.

 

Інший ресурс сепаратистів — «Типичный Донецк» (266 тисяч підписників) — навіть повідомив про ракетний обстріл Харківської ОДА. Проте, звісно ж, не коментуючи, хто його виконав.

 

На пропагандистському ресурсі «ДНР Онлайн» (16 тисяч підписників) вже після влучання крилатої ракети у будівлю Харківської ОДА опублікували фото звідти напередодні. Нині там, мовляв, «штаб боевиков», а фото «так, для понимания». Ось так терористи виправдовують ракетні удари по Україні.

 

Українські проросійські канали: далі нагнітання

Українські телеграм-канали, звісно ж, не зловтішаються із жертв страшної війни. Але окремі з них, що фінансуються з Росії, продовжують публікувати капітулянтські пости. Як про те, що Україні нічого не світить у цій війні, так і що чинна влада, мовляв, не хоче дати раду нинішньому кровопролиттю. На каналі «Сплетница» (82 тисяч підписників), наприклад, також обговорювали, які українські олігархи начебто домовляються з терористами про здачу міст типу Дніпра та Запоріжжя в обмін на недоторканість бізнесів.

А на каналі «Политика страны» (190 тисяч підписників) лякали українців «кадировцями», які потужними колонами «маршируют по Украине». Такий географічний висновок автори каналу, вочевидь, роблять з публікації самого керівника підросійської Чечні Рамзана Кадирова, який прагне вислужитися перед Путіним. Хоча українська сторона, нагадаємо, повідомляє про долю «кадирівців» не такі втішні новини.

Ведуча каналів Віктора Медведчука Діана Панченко на своєму каналі «Панченко» (13 тисяч підписників) вираховувала варіанти, за яких війна в Україні може закінчитися. Звісно ж, без поступок агресору тут, на погляд медійниці — ніяк.

 

Ну а на каналі колаборантки Тетяни Монтян (ще 1 березня — понад 60 тисяч підписників) стався відвертий «камін-аут». Пропагандистка почала вести антивоєнну риторику та навіть висловила підтримку українській армії. Проте радіти за перехід блогерки на «світлий бік» не доводиться: канал Монтян просто зламали. Підписникам колишньої юристки такий відхід від карикатурно-ватної риторики не сподобався: нині канал «схуд» на майже половину підписників.  

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відстежуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1806
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду