Україна чинить опір! Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 24 лютого

Україна чинить опір! Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 24 лютого

24 Лютого 2022
2153
24 Лютого 2022
16:41

Україна чинить опір! Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 24 лютого

2153
Пряме вторгнення Росії на територію України дуже порадувало авторів сепаратистських каналів. Підіграють і проросійські з України: багато з них пишуть про капітуляцію ЗСУ на успішний наступ окупантів.
Україна чинить опір! Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 24 лютого
Україна чинить опір! Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 24 лютого

Те, що важко було уявити навіть у страшному сні, сталося: Росія здійснила пряме вторгнення на суверенну територію України, завдавши низку авіаударів по стратегічних об’єктах у різних областях та здійснивши чимало проривів державного кордону. Все це супроводжується масованою інформаційною атакою. Ворогу підігрують і телеграм-канали. Не лише російські та сепаратистські, але і українські.

Російські канали: бойові зведення зі значними перебільшеннями 

Російські телеграм-канали пильно стежать за ситуацією в Україні, публікуючи зведення ледь не щоп’ять хвилин. Наприклад, на популярному воєнно-політичному каналі «Топор Live» (понад 1,6 млн підписників станом на 24 лютого) публікації почали від 5-ї ранку за київським часом. Опублікувавши звернення Путіна щодо проведення військової операції. 

За кілька хвилин цей та інші, моніторені нами, російські телеграм-канали схожого спрямування почали постити жахливі відео обстрілів різноманітних українських регіонів та об’єктів. При цьому не забували нагадувати: разом з ракетами донизу падає і курс російського рубля.

 

Так само російські ресурси публікують і черги на заправках та у магазинах України, а також заяви українських та закордонних посадових осіб. При цьому зрозуміло: перевірки джерел автори не проводять, публікуючи все відео, яке вдається дістати як з Росії, так і з України. 

 

Якщо моніторити російський сегмент, то складається ситуація, що Росія наступає доволі успішно, хоч і подекуди несе втрати. Єдині джерела, де можна побачити альтернативну інформацію — опозиційні канали. Наприклад, «Мышеловка» (майже 390 тисяч підписників) опублікувала звернення діячів культури, які живуть чи виступають у Росії та засудили вторгнення.

 

Сепаратистські канали: «Победа будет за нами»

У сепаратистських каналах градус пропаганди та україноненависництва сягає захмарних висот. Тут теж регулярно звітують про «успішний наступ» військових формувань та масову «капітуляцію» українських військових. 

Але градус нагнітання все ж відрізняється. Наприклад, канал «Типичный Донецк» (понад 220 тисяч підписників), за прикладом російських колег, публікує усі здобуті відео, а також гучні заяви ватажків терористів про «атаки» на окуповані території з боку «ворожих» ЗСУ.

А от на агресивно-антиукраїнському каналі Inside Donetsk (майже 54 тисяч підписників) немає навіть натяку на бойові втрати сепаратистів чи російських військ. За даними авторів сепаратистського ресурсу, «збройні сили» терористів просуваються дуже впевнено, а українська армія несе численні втрати та масово дезертирує або капітулює. Заяви представників української влади та західних політиків про підтримку України тут висміюють дуже агресивно. Без гумору обходяться, здебільшого, лише коли публікують офіційні заяви російського керівництва. Наприклад, повідомлення, що червоною лінією пройшло по сепаратистських каналах: за заявою терориста Дениса Пушиліна, так звана «ДНР» припиняє евакуацію населення. 

На наш погляд, довіряти інформації на телеграм-каналах терористів не можна зовсім. Адже майже все, що там публікується нині — кремлівські фейки, спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні та сіяння паніки серед населення. Тому виокремлювати щось конкретне — важко.

Більш-менш тверезу оцінку (якщо її можна так називати) дали лише автори каналу «Донбасский кейс» (30 тис.яч підписників). Які визнають, що Путін пішов на Україну саме війною, а вторгнення відбувається за «худшим из сценариев». При цьому вказуючи, що у подальших планах Росії — «Молдова, Кавказ и Прибалтика. Но это не сразу». Схоже на каяття. 

Українські канали: підіграємо ворогу

Активно на дестабілізацію ситуації працює і пул українських каналів, фінансованих російськими спецслужбами. «Резидент», «Легитимный», «Картель», «Сплетница» — ці канали у єдиному пориві публікують дописи про те, що російські війська беруть під контроль об’єкти у різних регіонах, гривня падає, пального немає, а влада слабка і от-от капітулює. Ось приклад — канал «Легитимный», на якому нині понад 250 тисяч підписників.

Хоча війні не раді навіть деякі проросійські пропагандисти. Як-то дружина блогера Анатолія Шарія, Ольга (понад 75 тисяч підписників). Яка хоче покласти відповідальність за ескалацію ще на «власть Порошенка».  Канали проросійських видань на кшталт Klymenko Time (понад 65 тис. підписників) поширюють дуже багато інформації про перебіг подій. Уникаючи суб’єктивних суджень, але і не розбираючи, наскільки правдиві дані вони публікують. При цьому дуже ображаючись, коли «Центр протидії дезінформації» вносить їх у списки «російських колаборантів».

Канали проросійських видань на кшталт Klymenko Time (понад 65 тис. підписників) поширюють дуже багато інформації про перебіг подій. Уникаючи суб’єктивних суджень, але і не розбираючи, наскільки правдиві дані вони публікують. При цьому дуже ображаючись, коли «Центр протидії дезінформації» вносить їх у списки «російських колаборантів».

Окремі телеграм-канали, які не назвеш об’єктивними, як-то «Украина сейчас» (понад 650 тис. підписників), все ж беруться допомагати у спростуванні кремлівських фейків. Принаймні, репостячи інформацію з українських офіційних ресурсів. Або поширюючи інформацію про те, як підтримати ЗСУ.

Та відвертим колаборантам війна не заважає нагнітати та транслювати кремлівську пропаганду. Наприклад, колишня юристка, а нині — прокремлівська пропагандистка Тетяна Монтян (понад 42 тис. підписників) не тільки пише дописи, де називає Україну «салорейхом», але і репостить пропагандистські ресурси терористів, які, мовляв, несуть на українську землю «символ русской весны». В цей термін пропагандистка, вочевидь, примудряється вкладати позитивні сенси. 

 

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2153
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду