Примус до миру через тероризм. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 28 лютого 2022 року

Примус до миру через тероризм. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 28 лютого 2022 року

1 Березня 2022
2196
1 Березня 2022
20:54

Примус до миру через тероризм. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 28 лютого 2022 року

2196
Російські війська, побачивши, що блискавично взяти Україну не вдасться, перейшли до тероризму. Чи не під найжорсткіші артобстріли потрапили житлові квартали Харкова, що вилилося у десятки загиблих. Телеграм-канали вже не виспівують про «перемоги» окупантів, і навіть на сепаратистських ресурсах істотно поменшало оптимізму.
Примус до миру через тероризм. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 28 лютого 2022 року
Примус до миру через тероризм. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 28 лютого 2022 року

Не знаєш, що робити з військовою операцією на чужій території? Бий по цивільних. Після невдач майже на кожному напрямку вторгнення російські війська перейшли у режим терористів, поливаючи вогнем житлові квартали міст та селищ. Телеграм-канали різного штибу вже не мають у публікаціях жодного романтизму, тому постять здебільшого фронтові зведення. Хоча і часто дуже маніпулятивні. 

Російські канали: війна неочікувано затягується

Тамтешні політичні ресурси нині мають чимало контенту, але навряд чи їхні адміністратори радіють навіть численним переглядам. Адже ледь не кожне друге фото та відео, що нині публікуються на каналах такого штибу — про смерть і руйнацію, які несуть за собою російські «визвольні» війська.

Помітна втома від побаченого та почутого в Україні призвела до того, що різні російські телеграм-канали однаково зосередилися на переговорах, що на них зібралися українська та російська делегації у понеділок у Білорусі. Навіть найпопулярніші пропагандистські ресурси слідкували за ходом перемовин. Наприклад, «Топор Live», де вже майже 2,9 мільйонів підписників. 

Втім, автори каналів із Росії не забували, де живуть, тому затято висвітлювали і заяви російської влади і зокрема Володимира Путіна. Навіть ті, цинізм яких не вкладається у звичайне розуміння. Ось як автори «ЧП Online» (168 тисяч підписників). 

Жахливі новини про війну зрідка перебивалися повідомленнями про символічні жести підтримки України, які роблять компанії по всьому світу. Ось на каналі «Россия 24/7. Война, новости» (майже 380 тисяч підписників) згадали, як компанія Only Fans, що спеціалізуються на контенті для дорослих, розфарбувала лого у кольори українського прапора. 

На опозиційному російському каналі «Мышеловка» (385 тисяч підписників) нагадували: чимало європейських санкцій для Росії — далеко не такі символічні, а цілком реальні. Які, наприклад, добряче вдарять по російському футболу. 

 

Сепаратистські канали: цікавість до перемовин — висока

Майже зникло хизування численними «перемогами» російських окупантів і на каналах, підконтрольних донецьким терористам. Тут, звісно, добряче присмачують реальну картину «зведеннями» від Міноборони та інших відомств Росії, де в окупантів усе йде за планом. Не забуваючи показувати, як сильно «збройні формування України» обстрілюють підконтрольні терористам райони Донеччини та Луганщини. Та навіть такі ресурси, як «Типичный Донецк» (понад 260 тисяч підписників), наприклад, публікували новини, що Володимир Зеленський подав заявку на вступ України до ЄС. І кількість схвальних реакцій під такими постами — доволі промовиста. 

Та ресурси терористів теж не забували, кого обслуговують. Тож, по-перше, додали до назв каналів позначки, які російські окупанти наносять на свою бойову техніку. А по-друге, повсюдно використовували свій «фірмовий інформаційний стиль»: робити провокації та звинувачувати у тому українські збройні сили. Ось вам приклад від каналу «ДНР Онлайн» (майже 16 тисяч підписників). 

Притомні роздуми про нинішню війну можна було прочитати хіба що на каналах на кшталт «Донбасского кейса» (29 тисяч підписників). Там після перших днів почали розмірковувати: план Путіна провести бліцкриг явно не вдався, та ще й Захід за Україну став. Тож війна може піти раніше не планованими агресором шляхами розвитку, бо залякування ядерною зброєю не дуже працює.

Українські канали: як би там не було, капітулювати завжди можна

Проросійські ресурси України, так само, як і колеги з Росії та окупованих територій Донбасу, публікували чимало візуальних підтверджень жахів війни. Наголошуючи: проти потужної Росії довго не встоїш. А, зберігаючи життя, владі і капітулювати не гріх. Але можновладці, мовляв, хочуть воювати до кінця. Автори каналу «Легитимный» (285 тисяч підписників) так і думають. 

На проросійському ресурсі «Политика страны» (видання «Страна.юа») (185 тисяч підписників) нагадували: США не так уже й за нас. Адже вже пропонує росіянам послабити санкції у відповідь на деескалацію військового конфлікту. 

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2196
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Запоріжжя
785 дн. тому
москаль - ворог будь якій цивілізованій країні та будь якому цивілізованому народові
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду