Окупантам тут не раді. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 25 лютого 2022 року

Окупантам тут не раді. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 25 лютого 2022 року

26 Лютого 2022
3125
26 Лютого 2022
19:19

Окупантам тут не раді. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 25 лютого 2022 року

3125
Росія продовжує атакувати українські міста з кількох напрямків і отримують відсіч — але в проросійському телеграмі реальність інша.
Окупантам тут не раді. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 25 лютого 2022 року
Окупантам тут не раді. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 25 лютого 2022 року

Запеклі бої українських військових із армією Росії тривають у багатьох регіонах України. Телеграм-канали розбилися на табори. Російські або поширюють пропагандистські матеріали, або імітують «різні точки зору». Сепаратистські ресурси натомість продовжують публікувати інформацію про беззаперечні військові перемоги російських «визволителів» і приховують їхні втрати та звірства. При цьому навіть українські канали проросійського спрямування з часів вторгнення війська Росії стали значно більш проукраїнськими.

 

Російські канали: бойові зведення зі значними перебільшеннями

Російські телеграм-канали намагаються публікувати як інформацію з боку окупантів, так і повідомлення українських ЗМІ. Але переважає непідтверджена інформація, вигідна для кремлівських пропагандистів. Наприклад, «ЧП Online Война» (155 тисяч підписників) писав про те, що «украинские войска ударили по военному аэродрому в Миллерово Ростовской области». Хоча з українського боку про це заявляв тільки ексурядовець Георгій Тука. Повітряні сили української армії інформацію не підтвердили, хоча і залишили поле для роздумів. 

Російські канали не забували писати, як у великих містах Росії люди виходять на протести, але їм не дають цього робити правоохоронці. При цьому жодного осуду силових методів розгону акцій протесту автори не висловлювали, тільки констатуючи факти. Ось як «Россия 24/7» (354 тисяч підписників).

 

Опозиційні телеграм-канали з Росії, крім публікацій про війну в Україні, не забували нагадувати і про стан справ у власній країні. Наприклад, «Мышеловка» (понад 385 тисяч підписників) писала про ажіотаж на техніку, через що ціни на гаджети в тамтешніх магазинах суттєво пішли вгору. Як завжди, робили це з іронією. 

Навіть неполітичні російські телеграм-канали не могли утриматися від публікацій на воєнну тему. Наприклад, канал «Фотоаппарат» (211 тис. підписників) опублікував дуже промовисте фото. Натякав на долю чинного керівництва Росії?

 

 

Сепаратистські ресурси: «Россия, вперед!»

Картина на сепаратистських телеграм-канал не змінюється: популярні ресурси продовжують публікувати зведення про «успіхи» окупантів та значні втрати української армії  (це кумедно, адже за версією офіційної кремлівської пропаганди українська армія взагалі не протистоїть окупантам, а воюють вони тільки з «бендеровцами»). Канал «Типичный Донецк» (254 тисяч підписників) примудрявся давати і заяви українського керівництва, і фото з бомбосховищ Харкова та Києва. Але перевагу надавали фейкам. Наприклад, що «…в Чечне 10000 человек отправляются в Украину». Це доволі примітивна страшилка, як уже пояснював «Детектор медіа».

 

Натомість пропагандисти з каналу Inside Donetsk (63 тисяч підписників, майже половина з яких з’явилася за останні кілька діб) не соромляться відверто україноненависницьких постів. З основним посилом: захопимо і вб’ємо, кого і скільки захочемо. Адже, мовляв, мстимося за «окупований Україною» Донбас. А всі військові злочини окупантів приписують українській армії.

 

Українські проросійські канали: паніка на користь агресора

Фінансовані з Росії телеграм-канали на кшталт «Легитимного» продовжують публікувати чимало фото/відеоматеріалів про війну в Україні, на яких часто йдеться про бойові втрати української армії та захоплення того чи іншого об’єкту окупантами. Або просто публікують текстову інформацію, що російська армія йде на те чи інше місто (які здебільшого підтвердження не отримують).

 

На каналі «Политика страны» (майже 155 тисяч підписників) безперервно публікували різноманітне відео бойових дій та пошкодження майна та техніки, вочевидь, не перевіряючи їх на правдивість. Наприклад, поширювали інформацію про військові автомобілі «кадировців», фото яких «публикуют российские телеграмм-каналы, утверждая, что они уже где-то в Украине».

 

Не мовчать і українські колаборанти різного штибу (їхній облік ми також ведемо). Колишня юристка, а нині кремлівська пропагандистка Кремля Тетяна Монтян на власному каналі, де 48 тисяч підписників, поширює інформацію, що центром Харкова рухаються РСЗВ «Град». Які, мовляв, таким чином ховаються від обстрілів росіян. Ох вже ця тактика кремлівських пропагандистів: брати всі негативні «доробки» російських окупантів і приписувати їх українській армії.  Вже 26 лютого під обстріл «градів» — але російських — потрапив якраз контрольований українською армією мирний Харків.

 

Хоча деякі проросійські медійники все ж зізнаються: з пострілами росіян багато дотепер проросійськи налаштованих українців сильно зненавиділи Росію. Ось як наприклад Юрій Ткачов (понад 26 тисяч підписників). Хоча тут же порівнює ситуацію з подіями 2014 року на Донеччині та Луганщині. Де, мовляв, проукраїнські колись мешканці різко ненавиділи Україну через обстріли (як відомо, за версією російської пропаганди, Україна весь час «сама себе обстрілює».  

 

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відстежуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3125
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду