Концерн РРТ звернувся до Нацради з наміром запустити цифровий мультиплекс МХ-7

Концерн РРТ звернувся до Нацради з наміром запустити цифровий мультиплекс МХ-7

3 Травня 2023
2514
3 Травня 2023
15:00

Концерн РРТ звернувся до Нацради з наміром запустити цифровий мультиплекс МХ-7

2514
Це мали зробити ще до великої війни й навіть спрямували на це гроші. Тепер Нацрада має оголосити конкурс.
Концерн РРТ звернувся до Нацради з наміром запустити цифровий мультиплекс МХ-7
Концерн РРТ звернувся до Нацради з наміром запустити цифровий мультиплекс МХ-7

Влітку цього року Концерн РРТ планує запустити державний мультиплекс МХ-7. Про це «Детектор медіа» дізнався з кількох джерел у різних органах влади. Інформацію про те, що Концерн звернувся до регулятора з цього приводу, підтвердив його технічний директор Сергій Семерей.

Таке рішення влади, якщо його справді буде втілено, видається несподіваним, особливо за нинішніх умов. Адже зараз єдиний цифровий приватний провайдер-оператор «Зеонбуд» підпорядковується державному Концерну РРТ. У його мультиплексах є вільні місця, на які, як торік казали «ДМ» в Національній раді з питань телебачення та радіомовлення, черга з каналів не стоїть. Головне питання, хто із мовників зараз захоче увійти в мультиплекс, який транслюватиме сигнал у метровому діапазоні й потребуватиме встановлення інших антен для споживачів цифрового телебачення? Однак фінансування на мультиплекс було виділено ще до початку повномасштабної війни, і все обладнання закуплено.

Що ж таке МХ-7, навіщо його вирішили створити та чому цього не сталося раніше? Концерн РРТ намагався запустити свій мультиплекс упродовж останніх трьох років. Можливості для втілення цієї ідеї він отримав у 2020 році, коли Нацрада та Український державний центр радіочастот прорахували та затвердили висновки на 158 частот для цього проєкту. За рік Концерн РРТ так і не запустив цей проєкт, бо не знайшов фінансування, хоча шукав навіть приватних інвесторів. Але навесні 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ, яким, зокрема, ввів у дію рішення РНБО про фінансування створення загальнонаціонального мультиплекса МХ-7. Фінансувати проєкт мали завдяки кредитам на 490 млн грн на 5–7 років під державні гарантії. Аргументували потребу в запуску нового мультиплексу безпекою, адже «Зеонбуд» — проєкт приватний, а в умовах війни це ризик.

Однією з переваг для мовників переходити в державний мультиплекс називали розширене покриття. Сергій Семерей сказав, що перед Концерном РРТ стоїть завдання забезпечити покриття 95 % території України. Саме на 158 передавачів наразі спрямоване фінансування мультиплекса.

Його особливістю мала бути робота в метровому діапазоні. Мультиплекси MX-1, MX-2, MX-3 та MX-5 «Зеонбуду» транслюються в дециметровому діапазоні. Відповідно, в більшості користувачів цифрового ефіру інші антени. Через це медіагрупи одразу розкритикували проєкт, так само як і «Зеонбуд». Зацікавленими ввійти в цифровий мультиплекс були нішеві канали, які прагнули розширити своє покриття. Серед них — мовники Медведчука, Мураєва та Столара, які вже закриті або припинили свою трансляцію.

У січні 2022 року Концерн РРТ купив обладнання на 288,89 млн грн і почав його монтаж для запуску загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7.

24 лютого 2022 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення мала розглядати питання про державний мультиплекс МХ-7 Концерну РРТ. Однак цього дня розпочався повномасштабний наступ Росії, і, звісно ж, уже ніхто про це не думав.

За кілька тижнів, 19 березня, президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони, яким підпорядкував «Зеонбуд» Концерну РРТ. Воно запровадило особливий режим роботи для оператора цифрового ефірного телебачення — компанії «Зеонбуд» — «у складі Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення» і, відповідно, під керівництвом Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, якій підпорядковується концерн.

За перший рік великої війни в цифрових мультиплексах «Зеонбуду» звільнилося багато місць. Переважно через закриття всіх каналів з медіагрупи «Україна» Ріната Ахметова. Регулятор почав видавати дозволи на мовлення в цифрі на вільних частотах.

«Скажу відверто, зараз, зважаючи на обставини, немає черги для того, щоб мовити на вільних каналах у цифрі. У міру надходження заяв ми їх розглядаємо. Подати заяву на вільні місця можуть усі ліцензіати, які мають бажання і можливості», — розказував «Детектору медіа» в листопаді 2022 року член Нацради Максим Онопрієнко.

За цією процедурою, місця в мультиплексах «Зеонбуду» отримали канали медіагруп, «Ми — Україна», «Сонце», «Армія ТБ» тощо. Однак поза цифровим ефіром залишились «Еспресо», 5 канал та Прямий канал, вони теоретично можуть бути зацікавлені у входженні до цього мультиплексу. Однак хто саме подасть заявки, буде зрозуміло після оголошення конкурсу.

Як розказав «Детектору медіа» Сергій Семерей, оскільки 31 березня набув чинності закон «Про медіа», то відкривається шлях для проведення конкурсу для визначення телекомпаній, які можуть увійти в МХ-7.

«Не можу сказати, коли мультиплекс розпочне роботу. Він готовий, однак усе залежить від того, коли регулятор оголосить конкурс. Після цього упродовж двох місяців компанії можуть подавати свої заявки», — сказав він.

За його словами, перевагою МХ-7 є покриття, воно значно ширше за мультиплекси «Зеонбуду»: «Оскільки у мультиплексів "Зеонбуду" воно недосконале, особливо у прикордонних територіях. З уведенням в експлуатацію МХ-7 доступ до програм цифрового телебачення стане більш захищеним, оскільки сигнал до передавачів доставлятиметься іншими шляхами, ніж в інших мультиплексах».

Також «Детектор медіа» попросив Держспецзв’язку та Нацраду прокоментувати запуск МХ-7 та чекає на їхню відповідь.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2514
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Dima
359 дн. тому
перестаньте писать каждый раз эту чушь про новые антенны, в подавляющем большинстве случаев никаких новых антенн не нужно будет, все нормально будет приниматься и на дециметровые антенны.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду