Концерн РРТ побудував мультиплекс МХ-7 дешевше, ніж планувалося

Концерн РРТ побудував мультиплекс МХ-7 дешевше, ніж планувалося

16 Лютого 2024
2094
16 Лютого 2024
15:19

Концерн РРТ побудував мультиплекс МХ-7 дешевше, ніж планувалося

2094
Обладнання купували в постачальників за старим курсом, коли долар був по 27 гривень.
Концерн РРТ побудував мультиплекс МХ-7 дешевше, ніж планувалося
Концерн РРТ побудував мультиплекс МХ-7 дешевше, ніж планувалося

Концерн РРТ уклав угоди на купівлю обладнання для державного мультиплексу МХ-7 ще до початку повномасштабного вторгнення Росії, тому побудова мережі вийшла дешевше, ніж очікувалося. Про це в інтерв’ю «Детектору медіа» розповів технічний директор концерну Сергій Семерей.

За його словами,  вдалося закупити все необхідне обладнання для мережі зі 158 передавальних станцій: цифрові передавачі, обладнання станції мультиплексування та супутникового прийому, вимірювальні прилади, антенно-фідерну продукцію. Угоди укладали та оплачували аванси за старим курсом, коли долар був ще по 27 гривень.

«Проєкт розраховувався на 490 мільйонів гривень. За курсом у доларах на той час це було 18 мільйонів доларів. Прив’язуємося до валюти тому, що все обладнання — це імпорт. Постачання відбувалося вже під час воєнного стану й активних бойових дій, коли курс зріс до 37 гривень за долар. Але всі постачальники дотрималися своїх зобов’язань і не переглядали угоди. В результаті ми вибрали з кредитної лінії лише 350 мільйонів, зокрема завдяки тому, що багато робіт виконано самостійно. Також частково застосували наявні системи передавальних антен. За новим курсом вклались у 9,5 мільйона доларів», — розповів Сергій Семерей.

На сьогодні не встановлено 22 комплекти передавачів, призначених для тих станцій, які опинилися під окупацією. Це обладнання зберігається на складах на підконтрольній території.

Детальніше в інтерв’ю Сергія Семерея.

Нагадаємо, в січні запустився державний мультиплекс МХ-7, який створює Концерн РРТ. Він має стати альтернативою приватним мультиплексам, його запуск планували ще на 2022 рік, однак на заваді стало повномасштабне вторгнення Росії. За перший рік великої війни в цифрових мультиплексах «Зеонбуду» звільнилося багато місць. Переважно через закриття всіх каналів із медіагрупи «Україна» Ріната Ахметова. Регулятор почав видавати дозволи на мовлення в цифрі на вільних частотах.

Однак попри це держава вирішила відновити побудову мультиплексу. Конкурс серед каналів регулятор провів 31 жовтня 2023 року. Вільних місць у мультиплексі було 12. На перемогу в конкурсі претендувало дев’ять каналів, а перемогло сім: «Сонце», «Рада»,  «Ми — Україна», «Світло» «Уніан-2», «Віжн-2» та «Віжн-3» (останні три канали позиціюють як приватний бізнес очільника групи «1+1» Ярослава Пахольчука). З тих каналів, які подали заявки на конкурс, ліцензії не отримали «Ісландія» та канал телемагазинів «Тюсо».

Фото: Сергій Семерей (з особистого архіву)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2094
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду