Концерн РРТ готовий запустити державний мультиплекс МХ-7

Концерн РРТ готовий запустити державний мультиплекс МХ-7

11 Травня 2023
3565
11 Травня 2023
11:42

Концерн РРТ готовий запустити державний мультиплекс МХ-7

3565
Сигнал надаватимуть у некодованому вигляді, пакет телеканалів буде безкоштовним для глядачів.
Концерн РРТ готовий запустити державний мультиплекс МХ-7
Концерн РРТ готовий запустити державний мультиплекс МХ-7

Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (належить до сфери управління Держспецзв’язку) готовий до запуску державного мультиплексу — загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7. Про це повідомляють на сайті Верховної Ради України.

«МХ-7 будується за технологією європейського стандарту ефірного цифрового телебачення  другого покоління DVB-T2 у смузі частот метрового діапазону (174–230 МГц). Тож мережа працюватиме у метровому діапазоні, захищеному від перепланування, і покриватиме мовленням понад 90% території України. У тому числі частину районів тимчасово окупованих територій, а також населені пункти, розташовані на кордонах із рф та білоруссю: у Харківській, Сумській, Чернігівській, Рівненській, Житомирській, Волинській областях, де зараз можуть транслюватися російські телеканали з потужних передавальних ворожих станцій», — ідеться в повідомленні.

Також зазначається, що сигнал надаватимуть у некодованому вигляді, пакет телеканалів буде безкоштовним для глядачів. Концерн РРТ уже повідомив Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення про готовність до запуску. Нацрада має оголосити і провести конкурс на мовлення в мережі МХ-7.

«Для будівництва мережі Концерн РРТ залучив кредит під гарантії уряду. Монтаж першого передавача розпочався 20 січня 2022 року. Повномасштабне воєнне вторгнення росії в Україну дещо скорегувало строки запуску MX-7. Проте, навіть у важких умовах війни, роботу було завершено. Запуск мультиплексу MX-7 є суспільно значимим з точки зору забезпечення інформаційної безпеки України та інформаційної стійкості суспільства і держави. Також це важливий крок у протистоянні російській пропаганді, оскільки дезінформація є легкодоступною зброєю та зростаючою загрозою. Зараз, під час війни, усім нам дуже важливо дотримуватись правил інформаційної гігієни, бути медіаграмотними та критично мислити», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення планує оголосити конкурс на мовлення у багатоканальній мережі МХ-7 після затвердження нормативно-правових актів відповідно до вимог Закону України «Про медіа». 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Концерн РРТ планує запустити державний мультиплекс МХ-7 улітку 2023 року.

Нагадаємо, мультиплекси MX-1, MX-2, MX-3 та MX-5 «Зеонбуду» транслюються в дециметровому діапазоні. У більшості користувачів цифрового ефіру інші антени. Через це медіагрупи одразу розкритикували проєкт, так само як і «Зеонбуд». Зацікавленими ввійти в цифровий мультиплекс були нішеві канали, які прагнули розширити своє покриття. Серед них — мовники Медведчука, Мураєва та Столара, які вже закриті або припинили свою трансляцію.

У січні 2022 року Концерн РРТ купив обладнання на 288,89 млн грн і почав його монтаж для запуску загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7.

24 лютого 2022 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення мала розглядати питання про державний мультиплекс МХ-7 Концерну РРТ. Однак цього дня розпочався повномасштабний наступ Росії.

Через кілька тижнів, 19 березня, президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони, яким підпорядкував «Зеонбуд» Концерну РРТ. Воно запровадило особливий режим роботи для оператора цифрового ефірного телебачення — компанії «Зеонбуд» — «у складі Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення» і, відповідно, під керівництвом Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, якій підпорядковується концерн.

За перший рік великої війни в цифрових мультиплексах «Зеонбуду» звільнилося багато місць. Переважно через закриття всіх каналів з медіагрупи «Україна» Ріната Ахметова. Регулятор почав видавати дозволи на мовлення в цифрі на вільних частотах.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3565
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду