5 канал, Прямий та «Еспресо» розказали, чи братимуть участь у конкурсі на МХ-7

5 канал, Прямий та «Еспресо» розказали, чи братимуть участь у конкурсі на МХ-7

9 Травня 2023
3730
9 Травня 2023
15:35

5 канал, Прямий та «Еспресо» розказали, чи братимуть участь у конкурсі на МХ-7

3730
Конкурс на входження в державний мультиплекс Концерну РРТ Нацрада планує оголосити після затвердження нормативно-правових актів відповідно до вимог Закону України «Про медіа».
5 канал, Прямий та «Еспресо» розказали, чи братимуть участь у конкурсі на МХ-7
5 канал, Прямий та «Еспресо» розказали, чи братимуть участь у конкурсі на МХ-7

Телеканал «Еспресо» планує спершу вивчити умови конкурсу на місця в державному мультиплексі МХ-7, а вже після цього визначатиметься, чи братиме в ньому участь. Про це в коментарі «Детектору медіа» розказала директорка каналу Катерина Єрмолович.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення планує оголосити конкурс на мовлення в багатоканальній мережі Концерну РРТ МХ-7 після затвердження нормативно-правових актів відповідно до вимог Закону України «Про медіа». Нацрада нагадала, що, відповідно до постанови Кабінету Міністрів  від 11.08.2021 № 826, передбачено побудову державного мультиплексу до вересня 2023 року. «Детектор медіа» запитав у трьох каналів, які влада відключила від цифрового етеру, про те, чи планують вони взяти участь у цьому конкурсі.

«Телеканал "Еспресо" вже має діючу ліцензію на загальнонаціональне мовлення в мережі Т2, проте  вже більше року, як сигнал нашого телеканалу працівники концерту РРТ незаконно вимкнули з етеру, і ніхто не взяв на себе відповідальність за це порушення закону.

Стосовно конкурсу на мовлення в мультиплексі МХ-7, ми вивчатимемо умови конкурсу, аналізуватимемо їх і тоді вже будемо визначатися з бажанням брати в ньому участь.

У будь-якому разі, ситуація, за якої "Еспресо" не може законно мовити на власній частоті, є серйозним викликом свободі слова в Україні, без якої неможливо побудувати розвинуту демократичну країну», — зазначила Катерина Єрмолович.

Шеф-редактор Прямого каналу Віктор Медвідь відповів, що попри те, що канал не має змоги мовити в цифрі, його цифрова загальнонаціональна ліцензія на мовлення залишається чинною та дійсною. «Тому відповідно до умов Закону ми не маємо змоги брати участі в конкурсі», — каже він.

Директор 5 каналу Володимир Мжельський у відповідь на запитання про наміри брати участь у конкурсі на МХ-7 зазначив: «Коли ми поновимо мовлення у Т2 — через суд чи "влада дозволить", у нас буде достатньо ресурсу, щоб повноцінно покривати Україну сигналом 5 каналу». За його словами, розгляд справи досі на етапі попереднього засідання.

Нагадаємо, 24 лютого 2022 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення мала розглядати питання про державний мультиплекс МХ-7 Концерну РРТ. Однак цього дня розпочався повномасштабний наступ Росії.

У січні 2022 року Концерн РРТ купив обладнання на 288,89 млн грн і почав його монтаж для запуску загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7.

Навесні 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ, яким, зокрема, ввів у дію рішення РНБО про фінансування створення загальнонаціонального мультиплексу МХ-7. Фінансувати проєкт мали завдяки кредитам на 490 млн грн на 5–7 років під державні гарантії. Аргументували потребу в запуску нового мультиплексу безпекою, адже «Зеонбуд» — проєкт приватний, а в умовах війни це ризик.

Однак навесні 2023 року Концерн РРТ повідомив про відновлення намірів запустити МХ-7.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3730
Читайте також
30.05.2021 15:46
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 438
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду