Уряд затвердив програму щодо побудови державного мультиплексу

Уряд затвердив програму щодо побудови державного мультиплексу

11 Серпня 2021
2655
11 Серпня 2021
15:02

Уряд затвердив програму щодо побудови державного мультиплексу

2655
Наразі Держспецзв’язку та Концерн РРТ чекають на затвердження урядової постанови для отримання кредиту на створення мультиплексу.
Уряд затвердив програму щодо побудови державного мультиплексу
Уряд затвердив програму щодо побудови державного мультиплексу

Кабінет Міністрів України затвердив Програму підвищення обороноздатності й безпеки держави в частині матеріально-технічного забезпечення побудови загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі МХ-7. Про це повідомляє Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Створенням мультиплексу займається Концерн РРТ. Для запуску МХ-7 потрібно придбати та встановити 158 цифрових телевізійних передавачів для забезпечення трансляції до 12 телевізійних програм і трьох програм суспільного радіо. Документ передбачає залучення кредитних коштів на будівництво державного мультиплексу під державні гарантії в обсязі 490 млн грн.

«Ми очікуємо в найкоротші терміни прийняття ще однієї постанови Кабінету Міністрів України, яка забезпечить надання державних гарантій для отримання Концерном кредиту і фактично запустить будівництво мультиплексу», — підкреслив заступник голови Держспецзв’язку Володимир Трофименко.

Мовлення МХ-7 відбуватиметься у стандарті DVB-T2. Такий стандарт застосовується у Німеччині, Італії, Великобританії, Швеції, Фінляндії та Іспанії.

Нагадаємо, 19 травня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ, який зокрема вводить у дію рішення РНБО про фінансування створення загальнонаціонального мультиплексу МХ-7. Проєкт профінансують кредитом на 490 мільйонів гривень на 5-7 років під державні гарантії. У мультиплексі має бути від 10 до 12 каналів. Планувалось, що будівництво мультиплексу завершать до кінця 2021 року, але це навряд чи реально (чому — читайте нижче).  

Концерн РРТ обіцяє на 30–40 % нижчі тарифи для каналів у МХ-7 у порівнянні з тарифами компанії «Зеонбуд». Мультиплекс транслюватиме сигнал у метровому діапазоні, тоді як мультиплекси MX-1, MX-2, MX-3 та MX-5 «Зеонбуду» транслюються в дециметровому. Отже,  теперішні антени для прийому сигналу МХ-7 не підійдуть. «Зеонбуд» відкрито критикує наміри держави побудувати мультиплекс.

Зокрема, через це медіагрупи не підтримують мультиплекс. «1+1 медіа» після дослідження технічних можливостей МХ-7 заявила, що  вважає побудову мультиплексу Концерну РРТ у метровому діапазоні популістським та непродуманим рішенням.

Директор зі стратегії та розвитку бізнесу «Медіа Групи Україна» Федір Гречанінов назвав запуск мультиплексу дурницею, на яку виділено немалі бюджетні гроші. Втім керівник дивізіону PayTV&Digital StarLightMedia Микола Фаєнгольд не виключає, що держава знайде спосіб побудувати мультиплекс МХ-7 у дециметровому діапазоні.

Фото: пресслужба Кабінету міністрів України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2655
Читайте також
15.07.2021 11:34
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 111
30.05.2021 15:46
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 431
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду