Нацрада визначила Концерн РРТ переможцем у конкурсі на МХ-7. Концерн обіцяє знижки та ціну дешевше, ніж у конкурента

Нацрада визначила Концерн РРТ переможцем у конкурсі на МХ-7. Концерн обіцяє знижки та ціну дешевше, ніж у конкурента

16 Жовтня 2023
1045
16 Жовтня 2023
12:29

Нацрада визначила Концерн РРТ переможцем у конкурсі на МХ-7. Концерн обіцяє знижки та ціну дешевше, ніж у конкурента

1045
Після цього Нацрада має провести конкурс серед каналів на мовлення в МХ-7.
Нацрада визначила Концерн РРТ переможцем у конкурсі на МХ-7. Концерн обіцяє знижки та ціну дешевше, ніж у конкурента
Нацрада визначила Концерн РРТ переможцем у конкурсі на МХ-7. Концерн обіцяє знижки та ціну дешевше, ніж у конкурента

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення визначила Концерн РРТ переможцем на отримання ліцензії на постачання послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного спектра ефірної багатоканальної електронної комунікаційної мережі МХ-7 із загальнонаціональною категорією покриття. Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 16 жовтня.

Цей конкурс оголосили ще в липні. Він є фактично формальним, бо мультиплекс створює Концерн РРТ і він є єдиним претендентом.

Сергій Семерей, технічний директор Концерну РРТ, розказав про особливості мультиплексу МХ-7 та нагадав історію його появи. Також він зазначив, що компанія пропонуватиме каналам дешевші тарифи за конкурентів: «У нас немає проміжних структур. У нас прямі відносини з мовником. У нас немає інших компаній, що стоять між мережею та мовником. Ми собі можемо дозволити дешевші тарифи, ніж у конкурента».

Сергій Семерей додав, що можливі також і знижки, але вони залежатимуть від того, скільки компаній буде в мережі, та від партнерських відносин з каналами: «Знижки залежатимуть від того, чи готові канали чесно сплачувати платежі. Система знижок буде мотиваційною. Щоб система могла встояти, і ми могли працювати на результат».

«Вітаємо і чекаємо, коли ви заплатите ліцензійний збір», — сказав заступник голови Олег Черниш.

Як уже повідомляв «Детектор медіа», заявки на участь у конкурсі на мовлення в МХ-7 подали: «Сонце», «Ісландія», «Рада», «Суспільне. Спорт» і «Суспільне. Новини», «Тюсо», «Ми — Україна»,  «Світло» та нові канали з логотипами «Уніан 2», «Віжн 2» та «Віжн 3».

Нагадаємо, МХ-7 побудований у метрових хвилях. Усі мультиплекси «Зеонбуду» працюють у дециметровому діапазоні. Раніше саме це ставало підставою для критики з боку медіагруп і конкурентів. Для споживачів це означає: якщо вони дивляться цифрове телебачення з дециметровою антеною, то щоб побачити канали з МХ-7, їм потрібна метрова антена. За словами заступника голови Держспецзв'язку Володимира Трофименка, зараз на українських ринках такі антени доступні. Він каже, що в деяких випадках користувачам навіть не доведеться купувати антени.

Окрім антени для налаштувань нових каналів користувачам потрібно буде  запустити на телевізорі або приставці автоматичний пошук — і канали МХ-7 мають з’явитися в переліку каналів. Вони йдуть або на початку переліку, або наприкінці. Але всі канали різних мультиплексів розміщені одним комплексом.

Метрові хвилі Володимир Трофименко називає перевагою мультиплексу. Адже за однакової потужності передавачів вони забезпечують значно більше покриття. «Якщо у випадку з дециметровими хвилями ми маємо покриття на 30 км, то метрові покривають на 60 км», — каже він.

Ще однією перевагою керівництво Держспецзв’язку називає ціну. За словами Володимира Трофименка, собівартість трансляції МХ-7 на місяць становить 9 мільйонів гривень: «За наявності 12 каналів у мультиплексі мовники отримають фактично вдвічі нижчий тариф за той, що сплачували державні канали “Зеонбуду”». Трансляція в мультиплексах «Зеонбуду» коштує більш ніж мільйон гривень на місяць.

За інформацією «Детектора медіа», каналам, які захочуть перейти в МХ-7, обіцяють ціну трансляції 15 млн гривень на рік. Ця сума не зростатиме, навіть якщо ціни підвищить конкурент. До всього два перші місяці трансляція буде безплатною.

Окрім цього нібито, за інформацією джерел, на території, які згодом будуть деокуповані, право мовити матиме лише державний мультиплекс. Однак про це розповідають канали, які були присутні на зустрічі з творцями МХ-7. Від керівництва Держспецзв’язку офіційно такої інформації не було.

За інформацією «Детектора медіа», МХ-7 із його покриттям може стати альтернативою мовлення в аналогу. І тоді компаніям, які мають аналогове мовлення, не доведеться підтримувати трансляцію на цих частотах на прикордонних територіях.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1045
Читайте також
22.09.2023 11:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 951
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду