Нацрада оголосила конкурс на постачальника послуг державного мультиплексу МХ-7

Нацрада оголосила конкурс на постачальника послуг державного мультиплексу МХ-7

6 Липня 2023
3808
6 Липня 2023
12:34

Нацрада оголосила конкурс на постачальника послуг державного мультиплексу МХ-7

3808
За процедурою, щоб отримати ліцензію постачальника послуг, потрібно провести конкурс.
Нацрада оголосила конкурс на постачальника послуг державного мультиплексу МХ-7
Нацрада оголосила конкурс на постачальника послуг державного мультиплексу МХ-7

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила конкурс на отримання ліцензії на постачання послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотної мережі МХ-7. Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 6 липня.

«Ми продовжуємо роботу по розбудові МХ-7. Нарешті у нас з’являється державна мережа. Концерн РРТ повідомив про завершення будівництва мережі. Але, можливо, ще хтось захоче посперечатися з побудованою мережею», — зазначив заступник голови регулятора Олег Черниш.

Конкурс триватиме впродовж трьох місяців. Конкурсна гарантія — 10% від ліцензійного збору.

Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (належить до сфери управління Держспецзв’язку) повідомляв, що готовий до запуску державного мультиплексу — загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7.

«МХ-7 будується за технологією європейського стандарту ефірного цифрового телебачення другого покоління DVB-T2 у смузі частот метрового діапазону (174–230 МГц). Тож мережа працюватиме у метровому діапазоні, захищеному від перепланування, і покриватиме мовленням понад 90% території України. У тому числі частину районів тимчасово окупованих територій, а також населені пункти, розташовані на кордонах із рф та білоруссю: у Харківській, Сумській, Чернігівській, Рівненській, Житомирській, Волинській областях, де зараз можуть транслюватися російські телеканали з потужних передавальних ворожих станцій», — ідеться в повідомленні парламенту.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Концерн РРТ планує запустити державний мультиплекс МХ-7 улітку 2023 року.

Нагадаємо, мультиплекси MX-1, MX-2, MX-3 та MX-5 «Зеонбуду» транслюються в дециметровому діапазоні. У більшості користувачів цифрового ефіру інші антени. Через це медіагрупи одразу розкритикували проєкт, так само як і «Зеонбуд». Зацікавленими ввійти в цифровий мультиплекс були нішеві канали, які прагнули розширити своє покриття. Серед них — мовники Медведчука, Мураєва і Столара, які вже закриті або припинили свою трансляцію.

У січні 2022 року Концерн РРТ купив обладнання на 288,89 млн грн і почав його монтаж для запуску загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7.

24 лютого 2022 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення мала розглядати питання про державний мультиплекс МХ-7 Концерну РРТ. Однак цього дня розпочався повномасштабний наступ Росії.

Через кілька тижнів, 19 березня, президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони, яким підпорядкував «Зеонбуд» Концерну РРТ. Воно запровадило особливий режим роботи для оператора цифрового ефірного телебачення — компанії «Зеонбуд» — «у складі Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення» і, відповідно, під керівництвом Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, якій підпорядковується концерн.

За перший рік великої війни в цифрових мультиплексах «Зеонбуду» звільнилося багато місць. Переважно через закриття всіх каналів з медіагрупи «Україна» Ріната Ахметова. Регулятор почав видавати дозволи на мовлення в цифрі на вільних частотах.

Скриншот відео: Національна рада / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3808
Читайте також
06.07.2023 14:57
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 185
30.05.2021 15:46
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 447
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду