Нацрада не допустила до конкурсу в МХ-7 канали Суспільного

Нацрада не допустила до конкурсу в МХ-7 канали Суспільного

16 Жовтня 2023
2315
16 Жовтня 2023
13:11

Нацрада не допустила до конкурсу в МХ-7 канали Суспільного

2315
Конкурс на мовлення в МХ-7 Нацрада планує провести 31 жовтня.
Нацрада не допустила до конкурсу в МХ-7 канали Суспільного
Нацрада не допустила до конкурсу в МХ-7 канали Суспільного

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення допустила до конкурсу на мовлення з використанням радіочастотного спектра на каналах ефірної багатоканальної електронної комунікаційної мережі із загальнонаціональною категорією покриття (МХ-7) дев’ять каналів: «Сонце», «Ісландія», «Рада», «Тюсо», «Ми — Україна», «Світло» та нові канали групи «1+1» з логотипами «Уніан 2», «Віжн 2» та «Віжн 3». Таке рішення регулятор ухвалив на своєму засіданні 16 жовтня.

Однак регулятор не допустив до участі в конкурсі канали Суспільного мовника «Суспільне. Спорт» і «Суспільне. Новини», оскільки Національна суспільна телерадіокомпанія України не сплатила конкурсну гарантію. А це є однією з конкурсних умов.

«Ми вважає, що компанія має сплачувати конкурсну гарантію», — сказав заступник голови Нацради Олег Черниш.

За словами директора з організації та розвитку мереж телерадіомовлення Суспільного Дмитра Грузинського, це питання потребує законодавчого врегулювання, оскільки зараз  присутня колізія: «Конкурсна гарантія є частиною  конкурсних вимог. Водночас вона обчислюється як 10% ліцензійного збору, від якого, згідно із законом “Про медіа”, Суспільне звільнене. Тому ми не маємо юридичних підстав на витрату з бюджету цих коштів. Бо згідно з бюджетним законодавством це буде трактуватись як нецільове використання коштів». У відповідь перший заступник голови Нацради Валентин Коваль зазначив, що, на його думку, компанія мала би сплатити  конкурсну гарантію: «Ліцензійний збір не нуль, а певна сума. Ви звільнені від  його сплати. А конкурсна гарантія прив’язана до суми, а не виплати».

А Олег Черниш запропонував Суспільному скористатись нормами закону «Про медіа»: «Ліцензії на мовлення гарантовані на позаконкурсних засадах Суспільним медіа не менше трьох телепрограм. Поки не будуть внесені зміни, ви скористаєтесь цією можливістю».

Дмитро Грузинський запевнив, що розглядатимуться всі можливості, і висловив сподівання на співпрацю з регуляторним органом: «Це стосується розвитку усіх мереж Суспільного. І ця ситуація повертатиметься, якщо ми не знайдемо вирішення. Потрібні зміни у законодавстві».

Нагадаємо, 16 жовтня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення визначила Концерн РРТ переможцем на отримання ліцензії на постачання послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного спектра ефірної багатоканальної електронної комунікаційної мережі МХ-7 із загальнонаціональною категорією покриття. 

Як уже повідомляв «Детектор медіа», заявки на участь у конкурсі на мовлення в МХ-7 подали: «Сонце», «Ісландія», «Рада», «Суспільне. Спорт» і «Суспільне. Новини», «Тюсо», «Ми – Україна»,  «Світло» та нові канали з логотипами «Уніан 2», «Віжн 2» та «Віжн 3».

Нагадаємо, МХ-7 побудований у метрових хвилях. Усі мультиплекси «Зеонбуду» працюють у дециметровому діапазоні. Раніше саме це ставало підставою для критики з боку медіагруп і конкурентів. Для споживачів це означає: якщо вони дивляться цифрове телебачення з дециметровою антеною, то щоб побачити канали з МХ-7, їм потрібна метрова антена. За словами заступника голови Держспецзв'язку Володимира Трофименка, зараз на українських ринках такі антени доступні. Він каже, що в деяких випадках користувачам навіть не доведеться купувати антени.

Окрім антени для налаштувань нових каналів користувачам потрібно буде  запустити на телевізорі або приставці автоматичний пошук — і канали МХ-7 мають з’явитися в переліку каналів. Вони йдуть або на початку переліку, або наприкінці. Але всі канали різних мультиплексів розміщені одним комплексом.

Метрові хвилі Володимир Трофименко називає перевагою мультиплексу. Адже при однаковій потужності передавачів вони забезпечують значно більше покриття. «Якщо у випадку з дециметровими хвилями ми маємо покриття на 30 км, то метрові покривають на 60 км», — каже він.

Ще однією перевагою керівництво Держспецзв’язку називає ціну. За словами Володимира Трофименка, собівартість трансляції МХ-7 на місяць становить 9 мільйонів гривень: «За наявності 12 каналів у мультиплексі мовники отримають фактично вдвічі нижчий тариф за той, що сплачували державні канали “Зеонбуду”». Трансляція в мультиплексах «Зеонбуду» коштує більш ніж мільйон гривень на місяць.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2315
Читайте також
22.09.2023 11:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 959
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду