Газети окупантів на лівобережжі Херсонщини припинять своє існування після «виборів» у вересні. Гість подкасту «Медіуми» — Олег Батурін

Газети окупантів на лівобережжі Херсонщини припинять своє існування після «виборів» у вересні. Гість подкасту «Медіуми» — Олег Батурін

17 Серпня 2023
2088
17 Серпня 2023
15:00

Газети окупантів на лівобережжі Херсонщини припинять своє існування після «виборів» у вересні. Гість подкасту «Медіуми» — Олег Батурін

Вадим Міський
Програмний директор ГО «Детектор медіа», член Наглядової ради Суспільного мовлення
2088
У випуску — про медіа, які переїхали з лівобережжя Херсонщини, і ті ЗМІ, які тепер працюють на нових російських господарів, створені колаборантами й окупантами.
Газети окупантів на лівобережжі Херсонщини припинять своє існування після «виборів» у вересні. Гість подкасту «Медіуми» — Олег Батурін
Газети окупантів на лівобережжі Херсонщини припинять своє існування після «виборів» у вересні. Гість подкасту «Медіуми» — Олег Батурін

У яких медіа читати про Херсонщину, зокрема, й про окуповану лівобережну частину, які маркери співпраці видання з окупантами? Як в окупованому Херсоні навчали молодих журналістів, що тепер зі студентами та викладачами окупаційної медіашколи? 

Про це ведучі подкасту «Медіуми» Наталя Соколенко та Вадим Міський поговорили з Олегом Батуріним — журналістом з тимчасово окупованої Нової Каховки.

Підписатися на подкаст «Медіуми» можна на Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, SoundCloud, CastBox, NV Подкасти та інших подкастингових платформах.

00:00 Анонс і знайомство з гостем.

03:00 Як багато медіа були змушені припинити свою роботу?

04:40 Які медіа Херсонщини працюють сьогодні?

06:10 Зараз про рекламний ринок для херсонських медіа говорити не доводиться.

08:40 На якому сайті можна прочитати багато про те, що відбувається в окупованій Новій Каховці?

09:30 Окупанти досить охоче розповсюджують інформацію про себе — і це задокументовані факти злочинів.

11:20 Люди в окупації допомагають перевіряти чи уточнювати інформацію.

12:58 На телеканалі «Таврія» окупанти зробили прибиральницю директоркою.

14:00 Весь медіапростір на окупованій Херсонщині віддали відомому російському пропагандисту Олександру Малькевичу.

14:50 Про медіашколу окупантів у Херсоні: там є люди, завезені з Росії і набрані з місцевих.

15:20 Окупанти привласнили медіабренди, наприклад, «Наддніпрянську правду».

17:00 Ці газети виконують суто пропагандистську мету. Після фейкових «виборів», які окупанти запланували на вересень, вони припинять своє існування.

18:30 Ті журналісти, які «колаборнулися» під час окупації, перебувають у Херсоні. Щось не схоже, що вони покарані.

21:30 Підокупаційні медіа на Херсонщині продовжують поширювати російські наративи, наприклад, що українці — недонація.

22:50 6 червня окупаційні медіа не були готові до висвітлення подій на Каховській ГЕС;

24:14 Моїх колег окупанти конкретно схиляли до співпраці.

26:00 Мені боляче писати не лише про рідну Каховку, яка окупована зараз, а й про всю окуповану Херсонщину.

27:20 Що читати про Херсонщину? Усі перевірені джерела інформації українськомовні, всі колеги здебільшого перейшли на українську.

Нагадаємо, в попередніх випусках подкасту «Медіуми» говорили з Вікторією Польченко про те, як журналісти оцінили ідею народних депутатів прибрати український дубляж із кінотеатрів; Дмитром Тужанським про те, як прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан встановив владу над медіапростором у своїй країні; Вірою Валлє про утилітарне значення свободи: як бажання бути вільною людиною робить нас ефективними, а небажання — перетворює на дурнів; Галиною Петренко про авторитет громадських організацій і російську брехню; Олегом Сампіром про казкові посади та реальні справи Олександра Вілкула під час великої війни; Оксаною Скиталінською про історії на тему здорового харчування, в які нас втягують медіа; Юрієм Ніколовим про наслідки скандалу, спричиненого оприлюдненням у медіа історії про корупцію в Міноборони; Оленою Гусейновою про скандал із Лінор Горалік та історії, в які нас втягують псевдоліберальні російські медіа; з воєнним істориком Василем Павловим про «победобєсіє» у масовій культурі, а також із комунікаційницею Веронікою Вельч про те, як завдяки медіа Трамп став «своїм» для американців.

Також рекомендуємо: «ДМ» нещодавно запустив подкаст із назвою «Детектор медіа говорить», у якому ми начитуємо найцікавіші статті та рецензії, що виходять на сторінках наших онлайн-видань. Якщо у вас не вистачає часу на читання, ви можете просто слухати нашу аудіоверсію. Підписуйтеся на подкаст та отримуйте доступ до найцікавіших матеріалів «Детектора медіа» у зручному для вас форматі

Нагадаємо, в перші дні повномасштабного вторгнення програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський запустив подкаст «Русскій фейк…» зі спростуваннями проявів ворожої дезінформації. Завдяки «Українському радіо» передача доступна на окупованих територіях. Одна зі слухачок, яка пережила піврічну російську окупацію неподалік Херсона, розповіла, як ця радіопрограма допомогла їй та односельцям «зберегти зв'язок з реальністю» в умовах повної відсутності інших українських медіа. Восени 2022 року подкаст здобув аудіопремію «Слушно» в номінації «Найкраще журналістське розслідування» за вибором аудиторії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2088
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Детектор медіа говорить

Озвучуємо найкращі тексти, що виходять на шпальтах «Детектора медіа». Якщо ви не встигаєте прочитати все цікаве, то тепер можна нас послухати! Слухайте також на Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Медіуми

Подкаст про історії, в які нас втягує медіаіндустрія з Наталкою Соколенко та Вадимом Міським. Слухайте також на Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Русскій фейк...

У цьому подкасті Вадим Міський щодня викриває російські фейки і відправляє їх услід за кораблем. Подкаст-переможець аудіопремії «СЛУШНО» в номінації «Найкраще журналістське розслідування» за вибором аудиторії у 2022 році. Слухайте також на Українському радіо, Apple PodcastsYouTubeGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду