Як медіа повелися на вигадану посаду Олександра Вілкула. Гість подкасту «Медіуми» — Олег Сампір

Як медіа повелися на вигадану посаду Олександра Вілкула. Гість подкасту «Медіуми» — Олег Сампір

28 Червня 2023
2278
28 Червня 2023
13:00

Як медіа повелися на вигадану посаду Олександра Вілкула. Гість подкасту «Медіуми» — Олег Сампір

Вадим Міський
Програмний директор ГО «Детектор медіа», член Наглядової ради Суспільного мовлення
2278
У випуску — про казкові посади та реальні справи Олександра Вілкула під час великої війни.
Як медіа повелися на вигадану посаду Олександра Вілкула. Гість подкасту «Медіуми» — Олег Сампір
Як медіа повелися на вигадану посаду Олександра Вілкула. Гість подкасту «Медіуми» — Олег Сампір

На початку широкомасштабного вторгнення в заголовках українських медіа засвітився дещо призабутий політик, ексрегіонал, очільник Дніпропетровської облдержадміністрації часів президента Януковича, прихильник «русского міра» Олександр Вілкул. З’явився він у ЗМІ в новому образі — «патріота-бандерівця» і «голови військової адміністрації Кривого Рогу». Але зачарувалися новим образом Вілкула винятково за межами міста. У Кривому Розі досить швидко зрозуміли, що історія із призначенням — казка для легковірних. У цю когорту потрапила велика кількість професійних журналістів із видань-важковаговиків. 

Про це ведучі подкасту «Медіуми» Наталя Соколенко та Вадим Міський поговорили з Олегом Сампіром — громадським активістом із Кривого Рогу.

Підписатися на подкаст «Медіуми» можна на Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, SoundCloud, CastBox, NV Подкасти та інших подкастингових платформах.

4:25 Це ж тільки у президентському місті може бути, що захисник «русского міра» може керувати громадою під час війни з Росією;

5:19 Побачили це розпорядження (про призначення Олександра Вілкула головою військової адміністрації) без дати, тільки якийсь підпис;

5:45 Вами зацікавиться СБУ, бо ви щось таємне шукаєте!

6:26 Кривий Ріг — таємне місто, бермудський трикутник, його ніде нема;

8:15 Немає ані військової, ані цивільної адміністрації Кривого Рогу;

9:41 Ще якісь блогери взяли трішечки грошей і почали про нього розповідати, який Вілкул гарний;

10:09 Коли Каховську дамбу підірвали, Вілкула вже як мера почали титрувати;

11:50 Ми в Офіс Президента написали;

12:10 Історію з «офіційною посадою» Вілкула підхопили ще й міжнародні ЗМІ;

13:40 Що це за Рада оборони Кривого Рогу?

17:00 Який практичний зиск? Навіщо ця казка Вілкулу?

22:00 Вілкул-старший: «Я хвора людина»;

23:54 Волонтерам на завалах будинку, зруйнованого російською ракетою 13 червня, рукавички не надали, автомобілів теж, привезти будівельників також не знайшли чим;

24:33 І тут ми звертаємося в НАБУ;

28:40 Вілкул обіцяв пустити воду в тимчасово окупований Крим;

34:26 Громадські активісти Кривого Рогу дуже просять ЗМІ перевіряти інформацію про людей, які несли в місто «русскій мір».

Нагадаємо, в попередніх випусках подкасту «Медіуми» говорили з Оксаною Скиталінською про історії на тему здорового харчування, в які нас втягують медіа, Юрієм Ніколовим про наслідки скандалу, спричиненого оприлюдненням у медіа історії про корупцію в Міноборони, Оленою Гусейновою про скандал з Лінор Горалік та історії, в які нас втягують псевдоліберальні російські медіа, з воєнним істориком Василем Павловим про «победобєсіє» у масовій культурі, а також із комунікаційницею Веронікою Вельч про те, як завдяки медіа Трамп став «своїм» для американців. 

Також рекомендуємо: «ДМ» нещодавно запустив подкаст із назвою «Детектор медіа говорить», у якому ми начитуємо найцікавіші статті та рецензії, що виходять на сторінках наших онлайн-видань. Якщо у вас не вистачає часу на читання, ви можете просто слухати нашу аудіоверсію. Підписуйтеся на подкаст та отримуйте доступ до найцікавіших матеріалів «Детектора медіа» у зручному для вас форматі

Нагадаємо, в перші дні повномасштабного вторгнення програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський запустив подкаст «Русскій фейк…» зі спростуваннями проявів ворожої дезінформації. Завдяки Українському радіо передача доступна на окупованих територіях. Одна зі слухачок, яка пережила піврічну російську окупацію неподалік Херсона, розповіла, як ця радіопрограма допомогла їй та односельцям «зберегти зв'язок з реальністю» в умовах повної відсутності інших українських медіа. Восени 2022 року подкаст здобув аудіопремію «Слушно» в номінації «Найкраще журналістське розслідування» за вибором аудиторії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2278
Читайте також
18.06.2023 15:00
Вадим Міський
Наталка Соколенко
«Детектор медіа»
2 334
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Детектор медіа говорить

Озвучуємо найкращі тексти, що виходять на шпальтах «Детектора медіа». Якщо ви не встигаєте прочитати все цікаве, то тепер можна нас послухати! Слухайте також на Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Медіуми

Подкаст про історії, в які нас втягує медіаіндустрія з Наталкою Соколенко та Вадимом Міським. Слухайте також на Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Русскій фейк...

У цьому подкасті Вадим Міський щодня викриває російські фейки і відправляє їх услід за кораблем. Подкаст-переможець аудіопремії «СЛУШНО» в номінації «Найкраще журналістське розслідування» за вибором аудиторії у 2022 році. Слухайте також на Українському радіо, Apple PodcastsYouTubeGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду