Двох колаборантів, які наказали викрасти журналіста Олега Батуріна, засудили заочно до 12 років

Двох колаборантів, які наказали викрасти журналіста Олега Батуріна, засудили заочно до 12 років

3 Квітня 2024
593

Двох колаборантів, які наказали викрасти журналіста Олега Батуріна, засудили заочно до 12 років

593
Вирок отримали колишній голова окупаційної адміністрації Нової Каховки Володимир Леонтьєв та «радник голови ДНР» Валентин Мотузенко.
Двох колаборантів, які наказали викрасти журналіста Олега Батуріна, засудили заочно до 12 років
Двох колаборантів, які наказали викрасти журналіста Олега Батуріна, засудили заочно до 12 років

Суд в Одесі заочно засудив до 12 років позбавлення волі двох громадян України — колаборантів, які наказали викрасти за проукраїнську позицію журналіста газети «Новий день» Олега Батуріна в березні 2022 року в Каховці. Таке рішення ухвалив Суворовський районний суд Одеси 27 березня 2024 року, повідомляє Лабораторія журналістики суспільного інтересу.

Вирок стосується голови окупаційної адміністрації Нової Каховки (до осені 2022 року) Володимира Леонтьєва і так званого «радника голови ДНР» Валентина Мотузенка. Їх визнали винними у злочинах проти цивільних на захоплених під час військової агресії територіях, порушенні законів та звичаїв війни, міжнародного гуманітарного права.

Журналіст, дослідник The Reckoning Project Олег Батурін був одним з потерпілих у справі. Під час судового процесу він давав свідчення в судовій залі.

Крім Батуріна, потерпілими у справі також проходили міський голова Таврійська Микола Різак та секретар Новокаховської міської ради Дмитро Васильєв, теж насильно викрадені росіянами під час окупації Херсонщини навесні 2022 року.

Їх утримували в полоні, застосовували фізичне насильство: жорстоко били, тривалий час тримали бранців прикутими кайданками без можливості рухатися, позбавляли води та їжі, а також тиснули психологічно. Дмитро Васильєв через дев'ять місяців після звільнення з полону помер, проте в суді оголосили його свідчення, які він надав правоохоронцям.

Суд визнав участь обвинувачених у злочинах доведеною: вони віддавали накази і були безпосередніми організаторами системних репресій проти громадян України, мешканців окупованої Херсонщини. 

Валентин Мотузенко та Володимир Леонтьєв у судовій залі не були присутніми, вирок винесено заочно.

Олег Батурін у коментарі виданню сказав, що сподівається, що надалі українське правосуддя зможе встановити та притягнути до відповідальності не тільки організаторів, але й усіх виконавців злочинів.

«Як на мене, термін вироку замалий і не відображає всіх скоєних Мотузенком і Леонтьєвим злочинів. Але я певен, що це лише перший вирок, і це мене тішить. Леонтьєву інкримінують інші злочини, а значить — нові вироки не за горами.

Для мене особисто важливо, що самі росіяни вже, по суті, покарали Мотузенка. Він з літа 2022 був “у бігах”, а навесні 2023 його кинули “на підвал” і, судячи з усього, він звідти вже не вийде. Це той “русскій мір”, якого він так прагнув. Впевнений, що рано чи пізно Леонтьєва його куратори-росіяни теж спишуть з цього світу», — сказав Олег Батурін.

Нагадаємо, з 12 по 20 березня 2022 року журналіст Олег Батурін перебував у російському полоні. Його утримували прикованим до батареї в холодному приміщенні, допитували та били, але згодом відпустили. Журналіст отримав тілесні ушкодження різного ступеню.

У липні 2022-го підозру у викраденні журналіста Олега Батуріна оголосили херсонському колаборанту, «голові» окупаційної «Новокаховської військово-цивільної адміністрації» Володимиру Леонтьєву. За даними слідства, Леонтьєв разом із радником глави терористичного угруповання на окупованій території Донеччини Валентином Мотузенком віддав наказ викрасти журналіста газети «Новий день» Олега Батуріна через його громадянську позицію і професійну діяльність.

Читайте також:

Фото: Олег Батурін / «Мост»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
593
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду